dimecres, 15 de juliol de 2020

Creixen els problemes de salut mental entre nens i famílies vulnerables per la crisi

|

Creixen els problemes de salut mental entre nens i famílies vulnerables per la crisi

Els problemes de salut mental entre nens i famílies vulnerables han crescut de "forma important" amb la irrupció de la crisi, segons un estudi presentat en la jornada 'La construcció d'una mirada conjunta en la salut mental infanto-juvenil' organitzada per la Federació d'Entitats d'Atenció i d'Educació de la Infància i l'Adolescència (Fedaia).

L'estudi, realitzat per la Comissió de Salut Mental de la Fedaia i un equip de la Universitat de Barcelona (UB) encapçalat per Violeta Quiroga, analitza com la irrupció de la crisi ha fet créixer els problemes de salut mental entre els nens i les famílies que atenen les entitats de la federació.

L'informe, que es va desenvolupar entre 2013 i 2014 i es va elaborar sobre la base de grups de treball desplegats en tota Catalunya, evidencia com l'agreujament de la situació econòmica de moltes famílies està propiciant problemes com l'ansietat, l'alcoholisme i la desatenció dels nens.

La crisi ha provocat a més el sorgiment d'un nou perfil de pobresa representat per famílies que han perdut el seu poder adquisitiu, la qual cosa genera frustració i situacions de conflicte amb els nens i adolescents.

Quiroga ha afirmat que la situació es veu agreujada per l'extinció de serveis especialitzats que podrien cobrir algunes necessitats específiques: "Els professionals detecten escassetat de recursos i al mateix temps creixement de les llistes d'espera per accedir a l'atenció".

El coordinador de la Comissió de Salut Mental de Fedaia, David Ruiz, ha destacat que moltes famílies estan centrades a aconseguir recursos per cobrir les necessitats bàsiques de la llar i descuren altres aspectes que són igualment importants per al desenvolupament dels nens i que permeten mantenir un vincle afectiu de qualitat.

"MÉS EXPOSATS"

El president de la Fedaia, Jaume Clupés, ha assegurat que viure en la pobresa i en l'exclusió social condiciona les capacitats i oportunitats dels nens i adolescents "en tots els sentits: tenen més problemes d'aprenentatge, de desenvolupament psicosocial i estan més exposats a patir problemes de salut mental".

Ha explicat que des de l'inici de la crisi els serveis de Fedaia reben nens amb problemes de salut mental a edats més primerenques i amb diagnòstics més greus.

L'estudi posa de manifest algunes tendències com un augment del nombre de trastorns, però també de nens que es veuen afectats per problemàtiques de salut mental; un inici del consum de tòxics a edats més primerenques; el malestar i l'angoixa de les famílies relacionades amb les noves situacions de pobresa, i la detecció a edats cada vegada més primerenques de falta d'estimulació i problemes de desenvolupament i aprenentatge.

Segons l'estudi, les famílies també tenen dificultat per accedir a recursos terapèutics, ja que una part de la població que abans utilitzava la xarxa privada ara es veu obligada a accedir a la pública, que es troba saturada.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.


EL MÉS LLEGIT

ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH