dimecres, 19 de febrer de 2020

Un estudi del CSIC desmenteix la creença popular que l'aigua amb gas afavoreix la pressió alterial alta en adults 

|

Un estudi del CSIC desmenteix la creença popular que l'aigua amb gas afavoreix la pressió alterial alta en adults

El consum d'aigua mineral amb gas no afavoreix una pressió arterial alta. Un estudi que acaba de realitzar el Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC) en adults sans, a través del seu Institut de Ciència i Tecnologia d'Aliments i Nutrició (ICTAN), no solament desmenteix rotundament aquesta vella creença popular infundada, sinó que conclou tot el contrari: que el consum d'aigua mineral amb gas protegeix de forma activa contra la hipertensió arterial en adults sans.

La investigació, que ha durat un any, s'ha realitzat utilitzant dues aigües, Vichy Català (una aigua mineral natural rica en minerals i oligoelementos) i una aigua mineral natural sense gas de mineralització feble. Els resultats d'aquest estudi s'han presentat avui a Conca en el marc delXV Seminari de Nutrició, Avanços en Nutrició i el seu impacte sanitari i social que organitza la Universitat Internacional Menéndez Pelayo (UIMP) i que dirigeixen les doctores Rosa Mª Ortega i Ana Mª Requejo. Els resultats de la investigació els ha presentat la doctora María Pilar Vaquer, la investigadora del CSIC que ha dirigit l'estudi amb la col·laboració de l'experta en nutrició Laura Toxqui.

L'estudi en qüestió conclou que "consumida com a part de la dieta habitual, l'aigua mineral natural carbònica Vichy Català redueix diversos marcadors de risc cardiovascular sense elevar la pressió arterial". Això es produeix perquè la ingesta de Vichy Català redueix les concentracions d'aldosterona en homes i dones sans, tant si el consum es realitza amb aliments (durant els menjars) o sense ells.

L'aldosterona és una hormona esteroidea que actua en la conservació del sodi secretando potassi i incrementant la pressió sanguínia. La inhibició parcial d'aquesta hormona després de la ingesta de Vichy Català produeix els efectes beneficiosos per a la salut abans descrits. Per realitzar l'estudi es va practicar un assaig postprandial croat, aleatorizado i controlat de 4 vies (tècnicament el millor i el més acceptat per la comunitat científica internacional) en el qual han participat 74 individus joves i adults sans (homes i dones), adults normotensos amb risc cardiovascular moderat i dones postmenopáusicas.

Vichy Català, aigua cardiosaludable

Amb aquests resultats a la mà, l'equip investigador del CSIC proposa en l'apartat de conclusions de l'estudi que "beure aigua Vichy Català comporta una reducció en la secreció d'aldosterona en adults sans, la qual cosa afavoreix l'excreció urinària de sodi i el control de la pressió arterial, per la qual cosa aquesta aigua mineral natural pot recomanar-se com a part d'una dieta cardiosaludable".

L'estudi en qüestió es presenta per vegada primera a Espanya. El passat mes de juliol es va exposar al Congrés de la Societat Britànica de Nutrició celebrat a Glasgow (Escòcia), i pròximament es publicarà en la revista especialitzada Proceedings of the Nutrition Society, una de les publicacions més solvents a nivell internacional en l'àmbit nutricional i en la revista American Journal of Hypertension amb el títuloAldosterone changes after drinking a sodium-rich mineral water in adult men and women. A four-way randomized controlled trial.

Tots els estudis realitzats pel CSIC durant l'última dècada relacionats amb l'aigua constaten els efectes saludables de beure aigua mineral natural carbònica. Tots els assajos clínics van verificar que el consum continuat de Vichy Català redueix el risc de patir malaltia coronària. Els resultats d'aquests estudis també indiquen un descens significatiu de l'índex de risc cardiovascular, del colesterol total, del LDL-colesterol (colesterol "dolent") ?fins a un 15%? i dels nivells de triglicèrids i un augment de la fracció HDL-colesterol (colesterol "bo").

Aquestes conclusions corroboren la idea llargament defensada pel Grup Vichy Català, empresa pionera en la investigació del metabolisme de l'aigua, que "l'aigua ha de considerar-se com un aliment més de la dieta i que cal incloure-la en les recomanacions nutricionals". Aquests estudis també demostren que no totes les aigües són iguals i que existeix una relació molt estreta entre el consum d'aigua i la salut.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH