Després del circ electoral

Coordinadora Antiprivatización de la Sanitat - Cas Madrid

Títol de la imagenCoordinadora Antiprivatización de la Sanitat - Cas Madrid

Definitivament vendré totes les meves accions dels instituts i gabinets de prospecció electoral perquè tenen la mateixa capacitat de predicció que els jocs de daus o les apostes en borsa: intuïcions i atzar. O potser pitjor encara, el seu sostre analític arriba fins a on cobreixen els desitjos dels seus clients, ja siguin aquests partits polítics, grups mediàtics (els sondejos de pressa) i el propi Estat a través del CIS. Sobretot dóna la sensació de que viuen amb la brúixola cognitiva embogida davant els processos de canvi de tendència electoral. És que no han encertat ni una!

Definitivament vendré totes les meves accions dels instituts i gabinets de prospecció electoral perquè tenen la mateixa capacitat de predicció que els jocs de daus o les apostes en borsa: intuïcions i atzar. O potser pitjor encara, el seu sostre analític arriba fins a on cobreixen els desitjos dels seus clients, ja siguin aquests partits polítics, grups mediàtics (els sondejos de pressa) i el propi Estat a través del CIS. Sobretot dóna la sensació de que viuen amb la brúixola cognitiva embogida davant els processos de canvi de tendència electoral. És que no han encertat ni una! S'ha parlat en aquests mitjans, molt recentment, amb prou feines fa un parell de setmanes, de l'empat tècnic PPSOE entorn del 31%, de la nova fortalesa del bipartidisme, de l'ampliació de l'euroescepticismo, de l'expansió d'UPyD, de l'escó únic para Podem, de l'augment sense precedents de l'abstenció, etc. El que s'ha dit, ni una.


D'altra banda, cal subratllar l'efecte de conjuntura d'aquest tipus d'eleccions europees: sense llistó electoral mínim (del 5% en generals i locals), amb circumscripció única i per tant molt més representatives que la resta, amb una abstenció que gairebé sempre frega el 50% (i que per cert no és sol vot immobilitzat del PP) i on aquesta misèria dels lideratges de partit és potser menys rellevant excepte en aquells que solament es presenten en aquestes. Per fer una anàlisi de més llarg alè, caldria fixar-se més en les municipals, no solament en termes específics de localitats i municipis, sinó sobretot en el sumatori final de vots, perquè fins ara han constituït un bon indicador dels canvis de cicle electoral. El PSOE de Zapatero del 2004 no va guanyar per la mobilització dels atemptats d'Atocha, ja havia guanyat per poc en les eleccions municipals vint mesos abans, el mateix cal dir en les últimes eleccions municipals per part del PP abans del nou 20N del 2011.


I no obstant tot l'anterior, sí que cal constatar una bolcada, la qual cosa després podria constatar-se com un canvi de cicle electoral: el PSOE queda com un partit andalucista o del sud (la meitat dels vots els ha obtingut allí) i és minoritari en llocs com Madrid (menys del 20%) i Catalunya (estan a altres coses, però va arribar a ser principal força electoral i ara és tercer). El PP inaugura una situació lògica, això és, perd electors... però és que fins ara era una anomalia salvatge en el panorama electoral occidental, amb taxes de lleialtat de vot properes al 80% que convocaven als ianquis republicans a comprendre i assimilar el fenomen per emular-ho. La lluita de classes segueix, no obstant això, i cal fixar-se si no en els percentatges del PP a Salamanca, Chamberí o Retir, superiors al 60%.


I quant a Podemos, per més que els uns i els altres, ells mateixos, agitin l'espantajo de partit antisistema i per més que la seva propaganda poselectoral clami, amb un llenguatge pseudoradical, per superar el bipartidisme o la prostració de ser una colònia alemanya (demagògia que frega la pornografia política) o d'aspirar al cel per assalt mitjançant les urnes, ha nascut amb plena vocació institucionalitzada. Feliços de conèixer-se en les institucions, on es juga el que criden "política real" en comparació de la seva etapa anterior assembleària-de carrer i del que queden resabios simbòlics, han aconseguit desbancar completament a l'immobilisme d'IU. El seu èxit sobrevingut anticipa, en principi, tres coses:


Un, tot el que hem contemplat dels sistemes de partits polítics els assembla cada vegada més a tigres de paper; estructures que resulten molt més febles i ridícules del fins ara imaginat. En molt poques paraules, poden desaparèixer.


Dos, Podemos ja té capital polític, contante i sonante amb solament un diputat menys que IU i 1.238.000 vots. Amb capacitat per tant per negociar de tu a tu amb el Partit Comunista: matrimoni de conveniència que ja s'havia frustrat per la incompareixença d'IU però que ara pot arribar a bon port.


I tres, fascinant és també comprovar com Podemos falleix els varis laboratoris de la multitud (quin "berenar de negris") dels partits x i en xarxa, de la seva neolenguaje incomprensible que alberga una aposta rutinària per la institucionalització de tot, especialment de si mateixos, en pugna per aconseguir la interlocució privilegiada de l'Estat: "Déu, que bons vassalls, si oviesse bon senyor". I tot ho ha aconseguit a través de desimboltura, populisme catòdic i vida tradicional de partit, tradicional almenys si ho comparem amb les memeces de les wikipolíticas d'aquests últims.


Per a mi el més greu, no obstant això, no es destil·la en el circ electoral sinó més aviat en el que aquest èxit suposa en els moviments socials a partir o que parteixen del 15M, o que fins i tot ho discuteixen. Per més que insisteixin en el sarcasme que no representen el 15M, des de Podemos s'han desplegat uns dispositius de mímesis que qualsevol mínimament assabentat sabia entendre. Ja se sap que en aquests nivells de política-màrqueting el que es nega a viva veu consisteix en gran mesura en el que s'afirma. (Referent a això he escoltat en la facultat, perquè s'entengui fins a quin punt un mitjà com a est estimula l'estulticia, que Pablo I. es porta una gran part del vot de les mares de gossos-flautes o afins que veuen en aquell una idealització dels seus fills-filles. Sense comentaris). Un èxit així suposa l'epifania simbòlica de l'escissió definitiva de tals moviments i que en gran mesura ja estava a l'origen, contradiccions sempre emmascarades (suposada superació de la dicotomia reforma-revolució) però mai resoltes.

Si als més llests, intelectualizats, elitistes i cosmopolites dels moviments, si als assabentats de la "veritat evolutiva de les coses de la política" (saviesa realista que machaconamente insisteix que aquest és el moment i no un altre, que ha d'haver-hi representació, cal ocupar les institucions, pacífica i electoralment, o que la política està en tots costats i també, sobretot, en les institucions), en suma, si als oportuns de primera hora (els de segona ja són oportunistes) per convertir-se en plataforma electoral els va tan ben i tenen èxit, què ens queda als altres, estúpids i ignorants dels vents de la història i que no fem una altra cosa que jugar eternament al joc de la patata assembleari? Podem, en aquest sentit, actua com una fórmula parapolítica que accepta el conflicte polític però ho reformula com una competició entre partits i/o actors autoritzats que, dins de l'espai de la representativitat, aspiren a ocupar (temporalment) el poder executiu. Ocorre que, a través d'aquest model de la competició agonística que, com en una manifestació esportiva, es regeix per determinades normes acceptades per tots, es mostra un model a seguir com a contraexemple pragmàtic i realista, però en realitat despolititzat, que pot ser usat per qüestionar i deslegitimar com a obsolets i inútils els mínims espais polítics difícilment construïts i que no obstaculitzen en aquesta competició, espais on tota invenció política ha estat i és una dificultosa ruptura subjectiva.


Semblant irrupció de Podemos també pot ser entesa, jo almenys m'apunto a aquesta, a un adéu definitiu entre pretesos camarades, semblant al que es va plantejar en l'oposició demòcrata entre els blocs d'esquerra que a més de ser antifranquistes eren anticapitalistes, i els socialdemòcrates de nou encuny que solament eren demòcrates i no feien fàstics a formar l'ala esquerra del capital (i que anaven des del PSOE-PSP fins a ORT i uns altres passant per descomptat pel PCE). Considero que no se'ls pot perdonar l'ansietat del fet de convertir en moneda intercanviable en termes polítics considerats legítims (això és, en comptabilitat de vots) i d'aquells que consideren ser testimonis fonamentals sobre quin és la "veritable política": aquella que de manera conscient traeix la pretesa infantilidad del 15M, o l'utopismo de tot moviment social, per superar-la de forma dialèctica en honor de la suposada integració transformadora. S'ha d'afegir que, d'altra banda, és incontrovertiblemente cert que cap entrismo ha transformat una altra cosa que als quals obstaculitzen i mai a les institucions receptores. Si se segueixen els exemples dels partits històrics que abans he inclòs s'entendrà de què parlo. Que consti que no es tracta d'una mera qüestió de traïcions i rendicions personals (algunes hi haurà) que atribueixen aquesta deriva als actes malintencionats però sempre voluntaris dels actors en la sorra política. Cal insistir en el caràcter involuntari, inconscient si es vol, de com les bones intencions electorals i fins i tot crítiques, es desvirtuen en pur ciudadanismo en honor de la practicidad competitiva que entén que la política també està, abans de res, en les institucions polítiques. Més aviat cal insistir que el veritable acte polític (la intervenció) no és qualsevol cosa que funcioni en el context de les relacions existents, sinó precisament allò que modifica el context que determina el funcionament de les coses. La veritable política s'ha situat exactament en el camp contrari: és l'art de l'impossible, és canviar els paràmetres del que es considera "possible" en la constel·lació existent en el moment.


Apostaré per això mateix, la política està en un altre lloc, el que construïm a través de mecanismes col·lectius i autogestionats, aquells que creen una altra cosa, un altre pensament, una altra pràctica, organitzada i perdurable, que controla els seus propis temps i el seu feble procés instituyente, soni o no ridícul a la comptabilitat electoral; perquè el que en realitat ha mogut la història és la multiplicació del conflicte social malgrat els seus sostres tant materials com a simbòlics, i no hi ha major conflicte que el que es dirimeix en els escenaris no prevists de l'acció col·lectiva. I finalment, solament cal contestar amb cabreig i menyspreu afegits davant els quals juguen en l'escenari de la representació amb la semàntica buida de la suposada horitzontalitat. Doncs sí, ens queda l'elogi de les minories no representades i no representatives.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.


Més autors
Opinadors
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH