Un de cada cinc nens i adolescents espanyols pateix algun problema de salut mental

|

Hospital Universitario Marqués de Valdecilla de Santander

Un de cada cinc (20%) nens i adolescents espanyols pateix algun problema de salut mental i entre l'1 i el 5 per cent requerirà assistència i recursos altament especialitzats.

Així mateix, s'estima que la meitat de les patologies mentals greus i invalidants que afecten als adults s'inicien abans dels 14 anys, i més del 70 per cent quan encara no han complert els 18.

Així ho ha destacat aquest dijous en roda de premsa la psiquiatra Soraya Otero, de la Secció Infanto-Juvenil del Servei de Psiquiatria de l'Hospital Universitari Marquès de Valdecilla de Santander, amb motiu de la celebració del 59 Congrés de l'Associació Espanyola de Psiquiatria del Nen i de l'Adolescent (AEPNYA).

La trobada porta per lema 'Evolució dels trastorns mentals infantils: Com influeix la prevenció i la intervenció?' i analitzarà, fins al dissabte els últims avanços i estratègies en la prevenció i el tractament d'aquestes patologies en nens i adolescents.

Durant la seva compareixença, la doctora Otero, presidenta del comitè organitzador del congrés, s'ha referit també a la situació de Cantàbria, que compta amb 70.000 nens i adolescents de fins a 17 anys que s'atenen en dues unitats específiques (Unitat de Salut Mental Infanto-Juvenil: USMIJ), dependents de Valdecilla, a Santander, i de l'Hospital Sierrallana, en Torrelavega.

A la capital càntabra es van realitzar l'any passat 1.344 valoracions de casos nous i 8.728 consultes de tractament, segons ha detallat aquesta psiquiatra, que ha assenyalat que en els últims cinc anys la demanda d'assistència dels problemes de salut mental en aquestes edats s'ha triplicat a la regió, sense que hi hagi hagut no obstant això "canvis en la dotació de recursos".

En aquest punt, ha indicat que l'augment "exponencial" de la demanda ha anat unit a majors necessitats de coordinació amb altres professionals que atenen a aquests pacients, no solament de l'àmbit sanitari, sinó també de l'educatiu, de serveis socials i judicials.

"Els aspectes preventius i de detecció precoç són també claus, així com la dotació de nous recursos, necessitat que està ben documentada", ha afegit aquesta experta, per assenyalar que els aspectes prioritaris en el desenvolupament del Pla de Salut Mental de Cantàbria en els propers cinc anys són la creació de llits d'hospitalització a temps parcial i complet, la dotació d'una Unitat de Salut Mental Infanto-Juvenil per atendre la comarca oriental, dependent de l'Hospital de Laredo, i la dotació de professionals per implementar l'atenció als trastorns mentals greus en nens.

Falta de recursos

Al fil de l'anterior, i en termes generals, Otero ha assenyalat que la "falta" de recursos i de personal sanitari especialitzat "retarda" l'accés a l'assistència i tractament adequat, la qual cosa "empitjora el pronòstic i frena les capacitats de desenvolupament a unes edats molt sensibles", amb el consegüent "increment en despesa sociosanitària i minvament en la qualitat de vida d'aquests nens i adolescents".

Aquesta experta ha recalcat que fins i tot la legislació d'àmbit internacional i nacional és "clara" en l'exigència d'organitzar l'assistència de les patologies mentals de nens i adolescents de forma diferenciada a la d'adults, i que les valoracions i tractaments siguin realitzats per personal "específicament format en l'atenció en aquestes edats".

Consens i incidència

Per la seva banda, la doctora Beatriz Payá, psiquiatra de la unitat especial de Valdecilla i vicepresidenta del congrés, s'ha referit a la presentació del primer consens nacional sobre els primers episodis psicóticos en nens i adolescents, que va a "marcar una fita" en constituir-se com una eina de treball d'aplicació generalitzada per als psiquiatres infantils d'Espanya.

Després d'assenyalar que un primer episodi psicótico és la presència per primera vegada de simptomatologia psicótica (existència o sospita clínica de deliris i/o al·lucinacions), ha indicat que la prevalença del primer brot psicótico en població infanto-juvenil és de 0,9 per cada cent mil habitants als tretze anys, índex que augmenta "significativament" a 17,6 quan a l'edat de 18.

Impulsat pel Centre d'Investigació Biomèdica en Xarxa de Salut Mental (CIBERSAM) de l'Institut de Salut Carlos III, i realitzat amb la col·laboració d'Otsuka Pharmaceuticals S.A. i Lundbeck, el document de consens per als primers episodis psicóticos té per objectiu homogeneïtzar criteris a l'hora prendre decisions sobre el diagnòstic i tractament en els primers episodis psicóticos infanto-juvenils.

"Per a això, s'ofereixen recomanacions diagnòstiques i terapèutiques en funció de la fase del procés assistencial i de les característiques idiosincràtiques de cada pacient", explica la doctora Payá, una de les expertes participants en l'elaboració d'aquest document.

Congrés

Durant el Congrés, s'actualitzaran les patologies més importants en psiquiatria infantil, analitzant factors predisponentes biològics, genètics i soci-ambientals i incidint en la prevenció, en el diagnòstic i intervenció precoç de les mateixes.

A més, les noves tecnologies seran analitzades en un doble vessant, com a factor generador de patologia, però també com una possible eina d'utilitat per a la intervenció en algunes de les patologies psiquiàtriques infanto-juvenils, segons ha explicat la doctora Payá.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH