Llum verda als sondejos de petroli de Repsol a Canàries

|

9repsol gas petroleo

El Ministeri d'Agricultura, Alimentació i Medi ambient ha resolt de forma favorable la Declaració d'Impacte Ambiental del 'Projecte de perforació de sondejos exploratoris en els permisos d'investigació d'hidrocarburs Canàries 1 a 9', que s'enclava en una zona que ha estat proposada per ser designada espai de la Xarxa Natura 2000 i Lloc d'Interès Comunitari (LIC) marí per la seva importància ambiental.

Precisament, el secretari d'Estat de Medi ambient, Federico Ramos d'Armes, s'ha reunit aquesta tarda amb les organitzacions ecologistes a les quals ha informat sobre aquesta resolució. Així, la DIA assenyala que els sondejos d'investigació, perquè Repsol pugui valorar l'existència d'hidrocarburs a la zona, es realitzaran mitjançant un buc de posicionament dinàmic situat a uns 60 quilòmetres de les costes canàries. L'operació consistirà a prendre mostres de roca o fluïts.

Segons ha informat aquest departament, el projecte avaluat "en aquesta fase no implica en cap cas l'extracció de petroli" i, en el cas que el promotor, és a dir, Repsol, vulgui treure hidrocarburs en aquest lloc, haurà de presentar un nou projecte que també haurà de sotmetre's a un nou procediment d'Avaluació Ambiental. La DIA aprovada reconeix que el projecte té "una sèrie d'impactes" previstos en la realització del sondeig i inclou mesures "preventives i correctores". En concret, s'han analitzat mesures de control de fonts lumíniques, soroll i ripios i llots procedents dels sondejos. A més, l'autorització inclou també una sèrie de mesures correctores per "garantir la no afecció" a la Xarxa Natura 2000 ni als espais proposats com a Llocs d'Interès Comunitari (LIC) marins.

El Ministeri ha conclòs a la seva declaració que "no es produiran impactes adversos significatius" sempre que el promotor, en aquest cas Repsol, adopti les mesures correctores previstes.

Així mateix, assegura que en l'avaluació ambiental del projecte ha intervingut un equip multidisciplinari que ha aplicat "rigorosos coneixements científics" per determinar les mesures més adequades perquè el projecte pugui dur-se a terme amb les màximes garanties ambientals. En aquest procediment, s'han aplicat criteris científics i tècnics tant en la identificació dels possibles impactes com en la determinació de les mesures de control.

A més, la Declaració d'Impacte Ambiental inclou com a mesura preventiva una anàlisi de riscos que estudia la possibilitat d'hipotètics successos accidentals, que hauran de ser presos en consideració per l'òrgan substantiu (Ministeri d'Indústria, Energia i Turisme) en el procés d'autorització definitiva del projecte.

Amb motiu d'aquesta DIA, el Ministeri ha afegit que, com a novetat i per garantir la màxima transparència d'aquest projecte, es preveu l'engegada d'un sistema de seguiment d'aquest projecte, d'accés públic a través de la pàgina web del promotor perquè els interessats puguin tenir informació actualitzada per seguir la seva evolució.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH