El Parlament basc proclama que "Euskal Herria té dret a l'autodeterminació"

|

egibar

El Parlament basc, amb el suport de PNB i EH Bildu, ha "ratificat i proclamat" que "Euskal Herria té dret a l'autodeterminació" i que aquest dret "resideix en la potestat dels seus ciutadans a decidir lliure i democràticament el seu estatus polític, econòmic, social i cultural, dotant-se d'un marc polític propi o compartint, en tot o en part, la seva sobirania amb altres pobles".

EH Bildu ha portat a la Càmera aquest text aprovat fa 24 anys pel Parlament basc, en considerar "important" recordar aquest pronunciament perquè la Càmera es ratifiqui, en un moment en el qual s'està estudiant en ponència parlamentària "la necessitat d'actualitzar" l'Estatut i en la qual la coalició proposarà l'impuls de "un nou estatus polític per a Euskal Herria".

El parlamentari d'EH Bildu Peio Urizar ha reconegut que en la Constitució espanyola no està recollit el dret d'autodeterminació i creu que es "van inventar el terme nacionalitat, acceptant que Euskal Herria i Catalunya són nacions, per la por al fet que s'obrís la porta que no era convenient" i per "deixar sense valor aquestes realitats nacionals". "Espanya mai ens acceptarà com a nació, solament podrà traves per executar aquest dret d'autodeterminació", ha lamentat. Després de subratllar que el dret a decidir està inclòs en l'agenda política dels Estats, "marcada en vermell en l'agenda de Rajoy", ha assenyalat que, des d'aquí, "es mira amb enveja" a Catalunya, i ha assegurat que els últims resultats electorals mostren que "a Euskal Herria i no solament des de l'àmbit abertzale, hi ha una majoria que està a favor del dret a decidir".

El portaveu parlamentari del PNB, Joseba Egibar, ha recordat que aquest text va ser presentat en la Càmera basca pel PNB en 1990 i l'any 2011 al Congrés dels Diputats, quan es va fer una "modificació express" de la Constitució Espanyola. "L'única cosa que persegueix és el reconeixement d'un subjecte polític", ha assenyalat. Segons ha explicat, en reunions prèvies al ple va traslladar als representants d'EH Bildu que no era "convenient" presentar ara en la Càmera el text i creu que, dins, "Sortu es camufla en Bildu". "Amb el que ha passat aquest país, per què surt EA (a la tribuna) i no Sortu a fer la seva pròpia reflexió?", ha preguntat, per lamentar que "ETA ha tingut massa protagonisme en els últims temps".

D'altra banda, ha contestat a PSE i PP que en la Ponència d'autogovern es parlarà "de forma ordenada", tant del dret d'autodeterminació com de "altres temes", i ha advertit a EH Bildu que, encara que amb les seves iniciatives "intenten descol·locar i intranquil·litzar al PNB", aquests temes "s'han de tractar en la Ponència de diagnòstic".

El portaveu parlamentari socialista, Jose Antonio Pastor, ha recordat al PNB que la seva formació ha presentat una estructura federal de l'Estat i li ha convidat al fet que s'una a la seva proposta, que "obre el camí per poder discutir d'aquests temes, dins d'un ordre i amb caràcter incloent", i ha lamentat que Egibar hagi entrat al debat proposat per EH Bildu en lloc de remetre-ho al si de la ponència com en altres ocasions.

ES QÜESTIONA LA PONÈNCIA

Per això, ha expressat la seva "preocupació" davant aquesta actitud dels jeltzales, a els qui els ha preguntat si el que busquen en la ponència és "entretenir" a EH Bildu perquè la coalició "no doni guerra durant un temps i, quan s'apropin les eleccions, escenificar que el PNB és més independentista que ningú". "A què anem a jugar en la ponència?, a acabar plantejant la tesi de Bildu del dret a autodeterminació?", ha insistit.

El portaveu parlamentari del PP, Borja Sémper, ha defensat que el dret d'autodeterminació no existeix en l'ordenament jurídic i ha defensat que els ciutadans demanen als parlamentaris que treballin per resoldre els seus problemes i no que es "regodeen fent vells i caducs debats". A més, ha criticat que el PNB, amb el seu suport a la iniciativa de la coalició, fa un "triple salt mortal" per recolzar un "concepte equivocat" de la mà de la coalició, i li ha preguntat per a què serveix la ponència d'autogovern, que creu que s'ha vist "superada" amb aquesta proposta amb la qual "ja ens diuen què van a defensar". "Sap que la independència no ens apropa i persisteixen. Un dia parlen d'enteniment i un altre busca el que els uneix amb Bildu pel que té legitimitat. aclareixi's!", ha reclamat.

Per ultimo, el parlamentari d'UPyD, Gorka Maneiro, ha defensat que, "per molt que el Parlament ratifiqui que Euskal Herria té dret a l'autodeterminació, no existeix aquest dret", per la qual cosa l'acord "no tindrà cap aplicació pràctica".

A més, ha advertit que el vot del lehendakari a favor del dret d'autodeterminació "hauria de tenir conseqüències polítiques imminents" per part de PP, PSE i UPyD, i creu que hi ha "raons suficients per exigir a la resta de partits que prenguin mesures profundes" perquè "no es pot admetre".

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH