Les taxes d'obesitat augmenten a tot el món

|

Obès

A nivell mundial, s'ha produït un augment alarmant en els índexs d'obesitat i sobrepès en adults, d'un 28 per cent, i nens, en un 47 per cent, en els últims 33 anys, passant de 857 milions de persones amb sobrepès i obesitat en 1980 a 2,1 milions en 2013, segons una nova anàlisi de l'Estudi sobre la Càrrega Global de Malaltia de 2013, publicat en 'The Lancet'.

No obstant això, les taxes varien àmpliament a tot el món, amb més de la meitat de 671 milions de persones obeses al món concentrats en només deu països: Estats Units (més del 13 per cent), Xina i Índia (15 per cent conjuntament) i Rússia, Brasil, Mèxic, Egipte, Alemanya, Pakistan i Indonèsia, en ordre de més a menys persones obeses. Durant les últimes tres dècades, els majors augments en els nivells d'obesitat entre les dones han estat a Egipte, Aràbia Saudita, Oman, Hondures i Bahrain, i entre els homes, a Nova Zelanda, Bahrain, Kuwait , Aràbia Saudita i Estats Units.

Als països d'alts ingressos, alguns dels majors increments en la prevalença de l'obesitat en adults han estat a Estats Units, on aproximadament un terç de la població adulta és obesa; Austràlia, on el 28 per cent dels homes i el 30 per cent de les dones són obeses, i Regne Unit, on al voltant d'una cambra de la població adulta és obesa.

Les troballes provenen d'un nuevo anàlisi global de la prevalença mundial, regional i nacional de sobrepès i obesitat en els adults majors de 20 anys i i els nens i adolescents de 2 a 19 anys entre 1980 i 2013. Els autors adverteixen que l'estudi presenta un quadre preocupant de creixements substancials en les taxes d'obesitat a tot el món i diuen que es necessita una acció conjunta urgentment per canviar la tendència.

Dirigit per la professora Emmanuela Gakidou, de l'Institut per al Mesurament i Avaluació de la Salut de la Universitat de Washington, a Estats Units, un equip d'investigadors internacionals va realitzar una recerca exhaustiva de les dades disponibles d'estudis, informes i la literatura científica per rastrejar les tendències en la prevalença de sobrepès (índex de massa corporal de 25 kg/m2 o superior) i l'obesitat (IMC de 30 kg/m2 o superior) en 188 països de 21 regions del món entre 1980-2013.

HOMES MÉS GROSSOS QUE DONES EN PAÏSOS DESENVOLUPATS


Al món desenvolupat, els homes tenen majors taxes d'obesitat que les dones, mentre que succeeix el contrari en nacions en desenvolupament, on actualment viu el 62 per cent de les persones obeses al món. El major augment en el sobrepès i l'obesitat es va produir a nivell mundial entre 1992 i 2002, sobretot entre les persones d'edats entre 20 i 40 anys. Principalment, s'aconseguit altes taxes de sobrepès i obesitat a Tonga, on els nivells d'obesitat en els homes i les dones superen el 50 per cent, i a Kuwait, Líbia, Qatar, i les illes del Pacífic de Kiribati, Estats Federats de Micronèsia i Samoa, on la majoria (més de 50 per cent) de les dones són obeses.

La prevalença de sobrepès i obesitat en la infància ha augmentat notablement als països desenvolupats, del 17 per cent en 1980 al 24 per cent en 2013 en els homes i del 16 al 23 per cent en les nenes. De la mateixa manera, als països en desenvolupament, les taxes han pujat d'aproximadament el 8 al 13 per cent en els nens i les nenes durant els tres decennis.

En 2013, la proporció de l'obesitat en les nenes va aconseguir el 23 per cent a Kuwait i el 30 per cent o més a Samoa, Micronèsia i Kiribati, els nivells més alts calculats. Tendències similars en l'obesitat es van trobar en els nens, amb les illes del Pacífic de Samoa i Kiribati que presenten major prevalença d'obesitat.

A Europa occidental, els nivells d'obesitat en els nens oscil·laven entre el 14 per cent a Israel i el 13 per cent a Malta en comparació del 4 per cent als Països Baixos i Suècia. Els nivells d'obesitat en les nenes van ser més alts a Luxemburg (13 per cent) i Israel (11 per cent) i més baix a Noruega i Suècia (4 per cent).

Als països desenvolupats, la taxa d'augment de l'obesitat en els adults ha començat a disminuir en els últims vuit anys i hi ha alguna evidència que les cohortes de naixement més recents estan guanyant pes més lentament que les anteriors. "A diferència d'altres importants riscos per a la salut a nivell mundial, com el tabac i la nutrició infantil, l'obesitat no està disminuint a nivell mundial. Els nostres resultats mostren que l'augment de la prevalença de l'obesitat ha estat substancial i generalitzat i que ha succeït en un curt temps", destaca Gakidou.

No obstant això, entén que hi ha algunes proves d'un altiplà en les taxes d'obesitat en adults que ofereixen "alguna esperança" que l'epidèmia podria haver tocat sostre en alguns països desenvolupats i que les poblacions d'altres països podrien no arribar a les "molt altes taxes" de més del 40 per cientod i alguns països en desenvolupament. "La nostra anàlisi suggereix que la meta de l'ONU per detenir l'augment de l'obesitat l'any 2025 és molt ambiciosa i és probable que no s'aconsegueixi sense una acció concertada i major investigació per avaluar l'efecte de les intervencions poblacionals i com traduir eficaçment aquest coneixement en programes de control de l'obesitat", apunta Gakidou.

En particular, reclama un "lideratge global urgent" per ajudar als països de baixos i mitjos ingressos a intervenir per reduir la ingesta excessiva de calories, la inactivitat física i la promoció activa del consum d'aliments per part de la indústria.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH