L'Audiència Nacional confirma dos anys i dos mesos de presó per a Díaz Ferrán per frau fiscal en comprar Aerolínies

|

El jutge declara culpable a Díaz Ferrán, entre altres, de la fallida de Viajes Crisol

L'Audiència Nacional ha confirmat la pena de dos anys i dos mesos de presó imposada a l'expresident de la patronal Gerardo Díaz Ferrán per un delicte contra la Hisenda Pública comès en comprar Aerolínies Argentines a la SEPI a través d'Air Comet.

La Secció Quarta de la Sala penal ha desestimat els recursos que van presentar Díaz Ferrán i l'exconseller delegat d'Air Comet Antonio Mata contra la sentència emesa pel jutge José María Vázquez Honrubia, que els obligava a més a indemnitzar amb 99,04 milions d'euros a Hisenda per l'impagament de l'Impost de Societats de 2001, tancat al febrer de 2002.

Els magistrats han ratificat que tots dos condemnats no puguin rebre subvencions o ajudes públiques ni gaudir d'incentius fiscals durant un període de quatre anys. Segons expliquen, la "nombrosa prova practicada no deixa lloc a dubte" que Air Comet no va ingressar la quota de l'impost de societats de 2001, amb el que els seus responsables legals van incórrer en delicte fiscal.

Segons la sentència, de la qual ha estat ponent la magistrada Carmen Paloma González Pastor, els recurrents no han aportat "prova sòlida alguna que anul·li, contradigui o deixi sense efecte" la resolució per la qual van ser condemnats el desembre passat. "A la llum de la raó, el motiu fonamental de no comptabilitzar els crèdits en l'exercici on haurien d'haver-ho estat, no és una altra que la d'ocultar-los al fisc", afegeix.

La resolució recalca que Air Comet va ampliar la seva participació en Aerolínies "a costa dels crèdits rebuts per Interinvest i pagats per SEPI, en comptes de destinar-los al pagament dels deutes" de la companyia de bandera argentina. "I en tota aquesta maniobra específicament planejada pels responsables d'Air Comet para no abonar els impostos, la part recurrent no ha aportat cap document que permeti deduir que la mercantil va actuar com a mandatària", afegeix.

Els magistrats descarten declarar prescrits els fets, rebaixar més les penes per l'atenuant de dilacions indegudes i anul·lar el judici, com sol·licitava Mata. Respecte a Díaz Ferrán, assenyala que les seves afirmacions "es contradiuen amb l'abundant documental" i amb els arguments emprats per l'anterior recurrent.

En el seu recurs, l'exjefe de la patronal advertia del "error" de considerar a Air Comet una societat "pantalla" d'Interinvest, mentre que Mata denunciava també la "confusió" entre Interinvest, Air Comet i l'aerolínia argentina. En el procediment també estava imputat el soci de Díaz Ferrán en Marsans, Gonzalo Pascual, mort al juny de 2012.

DESFER-SE D'UNA COMPANYIA AMB GREUS PROBLEMES ECONÒMICS

El Jutjat Central penal va declarar provat que l'operació investigada es va realitzar a través de les societats Air Comet i Segetur, la representació de les quals ostentava Mata, Transports de Rodalies, representada per Díaz Ferrán, i Autobusos Urbans del Sud (Busursa), a càrrec de Pascual. Honrubia va declarar a les tres empreses responsables civils subsidiàries.

La sentència considera acreditat que Díaz Ferrán va defraudar al costat de Mata 99 milions d'euros i que van utilitzar fons públics de la Societat Estatal de Participacions Industrials (SEPI) "per desfer-se d'una companyia amb gravíssims problemes econòmics". Per a això van emprar la societat argentina Interinvest, que actuava com a pantalla i no tributava a Espanya. Air Comet es va constituir en creditor dominant en el concurs d'Aerolínies en obtenir els reemborsaments del concurs i cedir-los a Interinvest, que obtenia un increment patrimonial que després no tributava.

Els crèdits, per un import total de 272.872.584 dòlars, van ser satisfets als creditors mitjançant xecs bancaris emesos pel BBVA a nom d'Interinvest amb fons de la SEPI i aquesta societat els va cedir a Air Comet "amb la peculiaritat, fora de tota lògica mercantil, que l'adquiriente no va obtenir descompte algun". "No és de rebut que Air Comet pretengui estar exempta del pagament d'impostos per no obtenir benefici algun, quan el benefici final, amb els fons de la SEPI, ho obté Interinvest que no paga impostos a Espanya", deia Honrubia en una sentència, ara ratificada per la Sala penal de l'Audiència Nacional.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH