Luis Fraga sobre el titular dels sis comptes a Suïssa: "No sé qui és el senyor X"

|

Luis Fraga sobre el titular dels sis comptes a Suïssa: "No sé qui és el senyor X"

L'exsenador del Partit Popular (PP) Luis Fraga ha assegurat davant el jutge de l'Audiència Nacional Pablo Ruz no conèixer la identitat del polític que en 2009 tenia sis comptes en el Dresdner Bank de Ginebra (Suïssa), el mateix banc en el qual va acumular una part dels seus fons l'extesorero del Partit Popular (PP) Luis Bárcenas. "És un misteri, no sé qui és el senyor X. No sé qui és el tercer home", ha assenyalat, segons diverses fonts jurídiques presents a la declaració.

Fraga, que ha respost durant més de cinc hores al jutge instructor i les parts personades en el 'cas Gürtel', ha justificat els moviments bancaris entre els seus comptes i les de Bárcenas en la devolució de quatre préstecs per un total de 18 milions de pessetes (120.000 euros) que l'extresorer li va fer a partir de 1995 perquè es trobava en una situació econòmica difícil i havia de pagar el seu habitatge. "Els hi vaig retornar al 4 per cent", ha explicat.

El compareixent, que ha reconegut la seva "estreta" amistat amb Bárcenas fins al punt que van compartir tenda de campanya en una expedició a l'Himàlaia, ha assegurat també que la formació conservadora, a la qual va representar com a senador entre 1989 i 2011, li "va tirar" del partit un any més tard, quan va morir el seu oncle, el líder d'Aliança Popular (AP) i president fundador del PP, Manuel Fraga Iribarne. Després del Congrés de València, en 2008, va deixar els seus càrrecs en el partit encara que va seguir cobrant un complement fins a la defunció del seu mentor.

Fraga tampoc ha sabut explicar per què el seu nom apareixia en un correu intern del Dresdner Bank datat el 29 de juliol de 2009 on la responsable del Departament de Compliment, Andrea Dankert, advertia a l'agent de Bárcenas, Agathe Stimoli, que dos clients --entre ells ell mateix-- es trobaven en situació de "risc 3", l'assignació atorgada a les "persones políticament exposades", al no haver "documentat com havien aconseguit els seus ingressos".

"SEMPRE M'HAN DONAT MANDRA ELS DINERS"

El nebot de Manuel Fraga, que ha comparegut com a testimoni i, per tant, sense advocat i amb l'obligació de dir la veritat, ha defensat que els suïssos eren "molt imprecisos" i potser per això apareixien els dos noms en el mateix correu intern. En aquest punt, ha contradit una de les comunicacions de Stimoli i ha assegurat que mai es va reunir amb ella a Madrid per abordar aquest assumpte encara que sí en una altra ocasió que no recordava bé.

A preguntes de Ruz, que ha desenvolupat un exhaustiu interrogatori, segons les fonts consultades, Fraga ha dit que va obrir els seus dos comptes a Suïssa --una, demoninada 'Ranke', en el Lombard Odier i una altra en el Dresdner Bank, actual LGT-- abans de ser senador i que les va mantenir durant la seva etapa en la Cambra alta perquè va pensar que no anava a estar massa temps ocupant l'escó. "Les vaig tancar en 2011 i 2013 perquè Bárcenas necessitava els diners", ha dit.

Després del seu nomenament, segons les citades fonts, va autoritzar a Bárcenas per operar en els dos dipòsits i, segons ha dit, es va desentendre d'ells fins al punt de demanar als responsables dels dos bancs que no li cridessin per preguntar-li pels mateixos. Per aquest motiu ha dit desconèixer l'origen de dues entrades de diners procedents de comptes de Bahames i Nassau. "Sempre m'han donat mandra els diners", ha arribat a afirmar abans d'assenyalar que mai va declarar els seus comptes a Suïssa perquè això li suposava "molta paperassa en el Senat".


Preguntat per identitat d'aquest tercer polític desconegut que tenia els sis comptes a Suïssa, el testimoni ha afegit, segons les citades fonts, que Bárcenas li "portava els negocis a ell perquè era una persona absolutament de fiar encara que a Bárcenas no els hi portava ningú". L'exsenador, que també ha admès que va tenir comptes bancaris a França i Estats Units, ha explicat que la seva fortuna a Suïssa, que rondava els 300.000 euros, procedia de les seves variades activitats empresarials, que anaven des de la venda de productes per a la fabricació de carreteres fins a la comercialització d'ulleres, material esportiu o el negoci editorial.

RECONEIX LES ANOTACIONS DE BÁRCENAS

En un altre moment de la declaració, el testimoni ha reconegut que els lliuraments de 3.000 euros i 6.000 euros que Bárcenas va consignar el 28 de juliol de 2004 i el 14 de gener de 2008 en la seva suposada comptabilitat B amb l'anotació 'Luis Fraga' són certes i ha explicat que l'extesorero li va donar aquestes quantitats perquè cobrís les despeses de representació de les campanyes electorals celebrades en aquests anys.

Així, ha precisat que va lliurar els diners rebuts en efectiu en les circumscripcions provincials del seu partit per les quals va ser triat en cadascun dels comicis, Guadalajara en el cas de 2004 i Conca quatre anys després. Va emprar aquestes sumes a cobrir pagaments de gasolina, menjars i altres relacionats amb el període electoral, ha agregat.

El jutge va rebutjar el passat 14 de maig imputar a Fraga, com va demanar la representació del PSOE, argumentant que no existeixen indicis que pogués haver comès un delicte contra la Hisenda Pública, ja que els fons que tenia a Suïssa no tenien la "entitat suficient" perquè la seva defraudació aconseguís l'import de 120.000 euros que el Codi Penal estableix com a llindar del delicte.

Tampoc hi ha elements, segons un acte dictat pel responsable del Jutjat Central d'Instrucció número 5, que pogués haver col·laborat en el blanqueig dels capitals de Bárcenas, que van aconseguir els 48,1 milions d'euros al gener de 2008.

En relació amb el segon polític que tenia els sis comptes a Suïssa, va acordar una nova comissió rogatoria a les autoritats del país per requerir al LGT Bank, antic Dresdner, la identitat del titular d'aquests sis comptes així com la documentació relativa a "obertura, apoderats, extractes, relació d'ingressos, transferències i extraccions".

Ruz va preguntar el passat 20 d'abril a l'antic responsable de les finances del PP si ell o Fraga eren els titulars d'aquests nous dipòsits. "Per descomptat ni el senyor Fraga ni jo hem tingut comptes diferents a les quals es coneixen en el sumari", va contestar. "I en cas que es referís a una altra persona, a qui podria referir-se?", va preguntar el magistrat instructor, segons consta en la transcripció de l'última declaració de l'extesorero. "No tinc ni la menor idea", va replicar Bárcenas.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH