El 57% dels pacients no compleix amb el tractament

|

Pastilles

El 57 per cent dels pacients no compleix amb el tractament prescrit pel metge, sent les persones d'entre 41 i 50 anys les que menys adherència tenen a les teràpies, segons ha mostrat un sondeig poblacional de l'Observatori de l'Adherència al Tractament (OAT), realitzat durant les seves 'II Jornades d'Adherència', celebrades el passat mes de novembre a Madrid.

Encara que aquestes dades no són extrapolables al conjunt d'Espanya, tal com ha reconegut el president de l'OAT, José Manuel Ribera, sí són "coherents" amb l'establert en la literatura mèdica i són "orientatius" sobre el que està ocorrent actualment a Espanya. "El nostre objectiu ha estat difondre informació per sensibilitzar a la societat sobre la importància que té seguir els tractaments prescrits", ha assenyalat Ribera. Tot això cobra encara "més importància" si es tenen en compte, segons ha recordat la farmacèutica i vocal de l'OAT, Isabel Vallejo, les dades facilitades per l'Institut Nacional d'Estadística (INE) que mostren que en 10 anys un de cada cinc espanyols serà major de 65 anys i que el cost sanitari per persona augmentarà entre 4 i 12 vegades pel que fa a l'actual.

A més, prossegueix, s'estima que un 8 per cent de la despesa sanitària al món és producte d'un mal ús dels medicaments i que més del 50 per cent d'aquesta despesa es deu a la falta d'adherència als tractaments. "És necessari millorar totes aquestes xifres per aconseguir resultats positius a nivell econòmic i sanitari. La falta d'adherència és un greu problema de salut pública i és un tema en el qual la societat i les administracions públiques han d'aprofundir, bandejar alguns tòpics i procurar aportar solucions eficaces", ha postil·lat Vallejo.

En aquest sentit, l'experta ha assegurat que amb l'estudi realitzat per l'OAT s'ha demostrat que "no és cert el tòpic" que les persones majors són les que menys compleixen els tractaments prescrits. De fet, els resultats han mostrat que el 61 per cent de les persones entre els 81 i 90 anys segueixen el tractament; percentatge que disminueix fins al 53 per cent en les persones d'entre 61 i 70 anys, i fins al 21 per cent en aquells amb edats compreses entre els 41 i 50 anys. Si s'analitza per sexes, les dades de l'enquesta han desvetllat que són els homes el que més adherència tenen als tractaments. A més, aquest compliment està també lligat amb el nivell socioeconòmic i educatiu dels pacients, sent major el compliment en aquells amb més poder adquisitiu i formació acadèmica.


De la mateixa manera, la investigació ha mostrat que la depressió, amb només un 28 per cent d'adherència al tractament; l'osteoporosis, amb un 39 per cent; i la malaltia pulmonar obstructiva crònica (EPOC), amb un 41 per cent; són les principals patologies que lideren el rànquing en la falta de seguiment terapèutic. "En aquest punt hem observat que les malalties que compten amb una major informació són les que tenen als pacients més adherits als tractaments com, per exemple, la diabetis, hipercolesterolemia o les patologies cardíaques. No obstant això, aquelles com la depressió que no compten amb tantes campanyes informatives els seus tractaments no solen ser complerts per part dels quals la pateixen", ha explicat la vocal de l'OAT.

Ara bé, l'experta ha assegurat que aquesta falta d'adherència als tractaments no es deu al fet que els malalts "s'obliden" de prendre els medicaments sinó que, tal com ha assenyalat, s'explica en el fet que els que menys ho compleixen són aquells que tenen entre 50 i 60 anys i que encara no volen acceptar que pateixen una malaltia crònica i que deuen ja estar medicándose per a tota la vida. Així mateix, l'automedicació ha estat un altre dels paràmetres que ha estudiat l'OAT, mostrant que fins al 57 per cent dels enquestats reconeix que ho fa. No obstant això, aquesta xifra augmenta quan el pacient és més jove, la qual cosa, segons el parer dels especialistes, s'explica des dels àmbits de l'autocuidado de la salut i les síndromes menors.

Finalment, l'estudi ha desvetllat que el 56 per cent de la població desitjaria tenir més informació sobre la seva malaltia i tractaments, principalment les persones més joves i amb un major nivell d'estudis.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH