Hisenda conclou que els suborns de la trama a l'exmarit de Mato no constitueixen delicte fiscal

|

Jesús Sepúlveda

L'Agència Tributària, dependent del Ministeri d'Hisenda, conclou en un informe lliurat al jutge de l'Audiència Nacional Pablo Ruz que els regals i els lliuraments en sobres que la xarxa Gürtel va realitzar a l'exalcalde de Pozuelo de Alarcón (Madrid), Jesús Sepúlveda, exmarit de la ministra de Sanitat, Ana Mato, "no poden tenir conseqüències fiscals".

En el document, l'Oficina Nacional d'Investigació contra el Frau (ONIF) assenyala que els "guanys patrimonials" generats pels "lliuraments de diners, viatges i altres prestacions" que Sepúlveda i "la seva família" van rebre entre els anys 2000 i 2005 de la trama corruputa "no arriben a generar per a cada període impositiu de l'IRPF quota superior a 120.000 euros", llindar del delicte de frau fiscal.

Sepúlveda va rebre presumptament de la xarxa Gürtel un total de 637.592,86 euros entre aquests anys. Només en lliuraments en metàl·lic l'exalcalde 'popular' de Pozuelo va percebre 477.090 euros entre els anys 2002 i 2005, al que cal sumar els dividends de l'empresa Rialgreen, que van ascendir a 13.927 euros en aquest primer exercici.

La companyia, dedicada a l'organització d'esdeveniments i fires, va facturar al PP tres milions d'euros en 2003 i 2004, segons es recull en l'informe. Entre els seus socis figuraven Correa i diversos exdirigentes 'populars' imputats en la causa, entre ells Sepúlveda i l'extresorer de la formació Luis Bárcenas. Entre els anys 2000 i 2005 la trama també va regalar a l'exalcalde de Pozuelo, imputat pels delictes d'associació il·lícita, suborn, tràfic d'influències, falsedat i blanqueig de capitals, 50.331,65 euros en viatges, 91.135,68 euros en cotxes i 5.108,53 euros en festes d'aniversaris i altres regals.

Quant a les despeses de la campanya electoral de l'Oficina de Pozuelo de Alarcón en les eleccions municipals de 2003, que van ascendir a 75.000 euros, l'informe de l'Agència Tributària assenyala que "no poden tenir conseqüències fiscals per a Sepúlveda, sense perjudici de les quals puguin existir a l'efecte d'altres delictes o per a altres persones o entitats". "A efectes fiscals, les despeses d'una campanya electoral no poden imputar-se a una persona en concret encara que qui els pagui ho faci per la seva especial relació amb ella", explica l'Agència Tributària. "Sepúlveda, en les eleccions municipals de 2003, anava en una llista tancada juntament amb altres persones, formant part de la candidatura presentada, en aquest municipi, pel Partit Popular. Els veïns de Pozuelo, com els de qualsevol altre municipi, no voten a una persona en concret sinó a la llista presentada per un partit polític", afegeix l'informe.

VIATGES I AUTOMÒBILS

En relació amb els viatges, l'informe detalla que l'empresa Pasadena Viatges, de l'entramat de Correa, va sufragar a Sepúlveda "i la seva família" una sèrie de desplaçaments recollits en la comptabilitat B de l'empresa sobre els quals existeixen "indicis" que no van ser pagats pels seus "destinataris". Entre aquests figuren un desplaçament a Dublín per a Ana Mato i el seu fill Borja i uns altres amb destinació a Quito (Equador), Ginebra (Suïssa), Disneyland-París (França), Santiago de Compostel·la, Jerez, Santa Cruz de Tenerife, Murcia, Barcelona i Alacant.

Quant als vehicles, l'informe especifica que la trama va proporcionar a Sepúlveda tres cotxes, que es van adquirir "de forma successiva". El primer d'ells va ser un BMW 523 I que va costar 6,5 milions de pessetes (39.065,79 euros) a l'abril 1996. Després va adquirir un Jaguar S-Type, comprat al desembre de 1999, i que va costar 8.913.700 pessetes (53.572,42 euros), dels quals Correa va abonar 52.069,89 euros. El Jaguar va ser substituït després per un Grand Cherokee, la compra del qual no va quedar reflectida en la documentació confiscada en l'operació policial. L'últim cotxe, adquirit en 2004 mitjançant el sistema de 'renting', és un Range Rover encara que en aquest cas l'informe conclou que els 124.659,92 que va costar van ser abonats per Sepúlveda.

L'informe també reflecteix que la trama va pagar en 2001 els 669,53 euros que va costar la festa celebrada pel cinquè aniversari de la filla de Sepúlveda i Mato, que va comptar amb pallassos, jocs, globus, màgia i guiñol. Destaca, a més, que en 2003 les despeses per "festes d'aniversaris" va ascendir a 1.996,19 euros. L'Agència Tributària també recull que la Gürtel va sufragar l'organització de la comunió de la filla del matrimoni, celebrada en 2005, amb un cost d'1.832,80 euros; i un altre esdeveniment organitzat pel seu aniversari, que va ascendir, en aquest cas, a 2.420 euros.

L'ONIF també refereix la compra, per part de la societat de la trama Special Events, d'un regal que va ser registrat en 2003 amb l'anotació "obsequio Luis Vouitton Ana Mato" per import de 610 euros. No obstant això, l'ONIF assenyala que aquest lliurament hauria de computar-se fiscalment a l'exalcalde de Pozuelo. "S'ha de suposar que l'organització de Correa va tenir aquesta atenció amb ella per la relació que manté la trama amb Sepúlveda", explica.

COMISSIONS PER CONTRACTES

L'informe també assenyala que el presumpte capitost de la xarxa Gürtel, Francisco Correa, va cobrar comissions de l'empresa Constructora Hispànica per operacions amb l'Ajuntament de Pozuelo. En concret, en la relativa al Camí de les Hortes, consta en la comptabilitat B de la trama una anotació sobre sortida de diners amb l'anotació "p/completar sobre" que podria significar, segons l'Agència Tributària, que "aquesta quantitat de diners va ser emprada per Corretja per al seu lliurament a una tercera persona".

D'igual manera, apunta que la contractació amb l'Ajuntament de Pozuelo amb les societats de Correa per a l'organització del XXXI Congrés Nacional de Parcs i Jardins Públics (PARJAP) de 2004 "es va manipular i va ocultar parcialment per mitjà d'empreses interposades".

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH