Ser diputat a Europa és una autèntica ganga

 

|

Només set de les 41 llistes al Parlament Europeu estan encapçalades per dones

Què significa ser diputat a Europa? Doncs, pel que sembla, una autèntica ganga per la qual es barallen en els partits els mes veterans que ja estan de tornada de la política nacional o autonòmica i els mes joves que veuen l'acta de Brussel·les una gran oportunitat per "arreglar-se" la vida i de pas iniciar amb bon peu la seva carrera política que ha de retornar-li després d'una o dues legislatures de nou a casa per ocupar càrrecs més importants encara que no millor remunerats.

Perquè es facin una idea del que això significa hem recollit les dades que la nostra companya Virginia Melchor d'El Correo ha publicat en un article molt cridaner en l'edició digital d'aquest diari.

Salari

Cada eurodiputat cobra 8.020 euros bruts al mes. Aquesta quantitat, després de l'aplicació d'un impost comunitari -molt inferior al que pagarien a Espanya- i l'abonament d'una assegurança d'accidents, es queda en un salari net de 6.250,37 euros.

El sou brut d'un parlamentari europeu multiplica per quatre la mitjana espanyola (1.996 euros mensuals) i equival al de 3,4 treballadors d'Euskadi, on la mitjana de retribució és de 2.409 euros abans d'impostos.

El Parlament europeu subratlla a la seva pàgina web que ell no és l'encarregat de fixar aquestes quantitats, que equivalen al 38,5% del salari d'un jutge del Tribunal de Justícia de les Comunitats Europees. Aquesta és la referència que estableix la normativa vigent.

Encara que les seves responsabilitats no siguin comparables ni per remei, un eurodiputat ras de qualsevol formació guanya cada mes un 23% més que el president del Govern, Mariano Rajoy (6.515,42 euros); un 39% més que un ministre espanyol i un 16,6% més que el lehendakari, Iñigo Urkullu. La seva retribució triplica amb escreix els 2.813 euros bruts mensales que percep un diputat per Madrid al Congrés. Els de les altres províncies tenen ajudes per allotjament i transport.

Dietes

A més d'un generós salari, els parlamentaris europeus cobren 304 euros per a "allotjaments i altres despeses" per cada dia que fitxen en el treball. En el cas de les reunions celebrades fora de la Unió Europea, el complement és de 152 euros i se li abonen les factures d'hotel. Tenint en compte que, en una setmana normal, un eurodiputat treballa en activitats oficials quatre dies, rep per dietes una mica més de 4.800 euros mensuals. Les quantitats es redueixen a la meitat si no vas agafar almenys a la meitat de les sessions parlamentàries de l'any "sense la deguda justificació".

Despeses d'oficina

Els parlamentaris europeus també disposen de 4.299 euros mensuals per cobrir les despeses corrents d'oficina (telèfons, enviaments postals, compra i manteniment d'equips imformáticos...) Aquests diners ha servit en ocasions per pagar a assistents, sufragar l'estructura del propi partit o, fins i tot, com a complement en la nòmina real del polític de torn.

Assessors

Cada eurodiputat té una partida de 21.209 euros mensuals per contractar fins a a quatre assessors. Pot triar a qui desitgi. Fins a 2009 es van donar casos en els quals els triats van ser amants, cònjuges o familiars en diferent grau. La regulació vigent permet que siguin familiars directes si ja estaven contractats en la legislatura anterior. En l'actualitat, aquestes persones reben un salari liquidat pel Parlament en funció d'una capacitat i un currículum que els atribueix automàticament una categoria salarial.

Calendari laboral

Treballen 134 dies a l'any, al voltant de 100 menys que un empleat de qualsevol sector. Generalment ho fan de dilluns a dijous, exceptuant set divendres a l'any, que corresponen a activitats parlamentàries exteriors.

Dret a pensió

Tots els eurodiputats tenen dret a una pensió de jubilació quan compleixin els 63 anys d'edat, que se sumeixi a la qual rebin al seu país i que és independent del temps que hagin exercit. La prestació equival a viatjar gratis i ho poden fer sempre en classe business, si és avió, i en primera si és amb vaixell o amb tren un 3,5% del sou basi per cada any en l'Eurocambra, sense que l'import resultant pugui superar el 70% de la mateixa. Amb quatre legislatures rebrien 5.614 euros mensuals. La pensió màxima de la Seguretat Social a Espanya és de 2.554 euros. A més, en concloure el seu mandat, tenen dret a una indemnització transitòria equivalent a un mínim de sis mesos de sou, ampliables a 24 en funció dels anys en l'escó.

Viatges gratis

No es gasten ni un sol euro a viatjar. A més ho poden fer sempre en classe business, si és avió, i en primera si és amb vaixell o amb tren. En cas de traslladar-se en el seu propi cotxe, no solament tenen pagada la gasolina, sinó que reben una indemnització en funció de la distància recorreguda. En total perceben 0,50 euros per quilòmetre. Així mateix se'ls paguen tots els peatges, l'excés d'equipatge en l'avió o el vaixell i les despeses per reservar el bitllet.

La Unió Europea considera que, en l'exercici de les seves funcions, cap la possibilitat que viatgin fos dels seus propis països amb finalitats diferents a l'assistència a reunions oficials. Se'ls cobreix aquesta eventualitat amb 4.243 euros anuals.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH