L'FMI recomana a Espanya quites al deute d'empreses, liberalitzar serveis i apujar impostos indirectes

|

fmi

La recuperació de l'economia espanyola iniciada en la segona meitat de 2013 ha guanyat força en el primer trimestre del 2014, segons el Fons Monetari Internacional (FMI), que recomana adoptar mesures que permetin traslladar al mercat laboral aquesta millora.

Aquestes mesures inclouen l'adopció de quitacions en el deute d'empreses viables, liberalitzar serveis i reduir regulació interna, així com impulsar la recaptació mitjançant pujades d'impostos indirectes amb la finalitat de rebaixar el dèficit i el deute.

"Espanya ha superat el sot", destaca la institució internacional en les conclusions preliminars de la seva avaluació anual de la situació de l'economia espanyola, coneguda com a 'Article IV', on expressa la seva confiança en què la recuperació "continuarà a mitjà termini".

En aquest sentit, el FMI sosté que "comencen a donar fruit" les decisions adoptades en matèria d'ajustos, pensions i impostos amb l'objectiu de preservar de cara al futur el sistema de benestar del país, així com les mesures per al sanejament de la banca, la qual cosa millora les condicions de préstec, mentre que la reforma laboral ha permès transformar la destrucció d'ocupació en "creació de llocs de treball".

"Aquests esforços col·lectius han millorat substancialment les perspectives de creació d'ocupació i millora dels estàndards de vida", apunta el FMI, que adverteix que "sense aquests esforços, la recessió encara podria continuar i la desocupació pujaria".

El passat mes d'abril, la institució dirigida per Christine Lagarde va millorar en tres desenes la seva previsió de creixement de l'economia espanyola per 2014 i en altres dues la de 2015, fins al 0,9% i el 1% respectivament.

Quitacions a les empreses viables

No obstant això, malgrat la millorança registrada, el FMI subratlla en la seva radiografia de l'economia espanyola que el país ha de perseverar en els seus esforços per aconseguir una recuperació "inclusiva" forta i duradora en la qual l'ocupació pugui beneficiar-se de les majors oportunitats de treball.

Així, la institució considera prioritari ajudar a les empreses a créixer, contractar i invertir, pel que recomana establir procediments que alleugin la pressió del deute sobre aquelles signatures operativament viables.

"Reduint la tensió financera d'aquestes empreses i permetent-se'ls créixer sortirien guanyant totes les parts", apunten els autors de l'informe, que suggereixen fixar un "codi voluntari de conducta" que facilités la reestructuració del deute d'empreses viables i en el qual també hauria de participar el Govern amb la reestructuració del deute fiscal i de la Seguretat Social.

Així mateix, aquesta reducció del deute hauria de facilitar-se també mitjançant l'establiment d'un marc d'insolvència enfocat a les pimes, incloent empresaris individuals, que permetés als endeutats poder començar de nou.

Quant a la banca, el FMI considera que les entitats han de continuar amb el sanejament i els seus balanços a través de la captació de capital, més que per la reducció del crèdit, pel que suggereix limitar el pagament de dividends en metàl·lic i de 'bonus', així com aprofundir en la reducció de costos.

Liberalitzar serveis

D'altra banda, l'anàlisi del FMI considera també prioritari la reducció de les barreres regulatòries que afecten a l'eficiència de l'activitat econòmica i la creació d'ocupació, la qual cosa contribuiria a millorar la competitivitat de l'economia espanyola.

Així mateix, la institució internacional subratlla la importància de remetre "sense més retards" al Parlament una "ambiciosa" normativa de liberalització dels serveis professionals que sigui aprovada sense atorgar cap tractament especial a interessos particulars.

Reduir la protecció dels indefinits

D'altra banda, el FMI torna a assenyalar al Govern la importància d'aconseguir un millor equilibri entre la protecció dels contractes indefinits i la precarietat dels temporals amb la finalitat d'estimular la contractació i la inversió per part de les empreses al seu capital humà.

"Aconseguir un millor equilibri entre els altament protegits contractes indefinits i la precarietat dels temporals incrementaria la contractació indefinida i estimularia que les empreses invertissin més en els seus treballadors", apunta la institució.

A més, el Fons aposta per facilitar individualment a les empreses adaptar la remuneració que ofereixen a les seves condicions específiques, la qual cosa permetria a les empreses en dificultats seguir obertes i es traduiria en una menor pèrdua d'ocupacions.

Consolidació fiscal sense danyar l'ocupació

Quant a l'evolució del dèficit i el deute públic, l'informe del FMI adverteix de la necessitat de dur a terme un procés de consolidació "gradual" que minimitzi l'impacte dels ajustos en la creació d'ocupació.

En aquest sentit, el 'Article IV' assenyala la imminent reforma fiscal com una oportunitat crucial d'aconseguir protegir els serveis públics mitjançant un increment de la recaptació, pel que recomana pujar els impostos indirectes, incloent la pujada d'impostos especials i taxes mediambientals, així com reduint el rang de productes que es beneficien d'un IVA superreduït.

"Això hauria de venir acompanyat de mesures clarament identificades per protegir als més vulnerables", afegeix la institució, que recomana reduir les contribucions socials a les empreses amb la finalitat d'estimular la contractació dels treballadors menys qualificats, així com una retallada gradual de l'impost als ingressos empresarials, combinat amb la reducció d'exempcions i beneficis.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH