Els ciutadans de Catalunya són els que més tarden a aconseguir cita amb el metge de família

|

Sala d'espera

Més de la meitat dels espanyols no aconsegueixen aconseguir cita amb el seu metge de família d'un dia per a un altre en la sanitat pública, sent els que més triguen els habitants de Canàries, Balears i Catalunya. De fet, en aquesta última comunitat fins a un de cada cinc pacients ha d'esperar més d'una setmana per ser vist pel seu metge.

Així es desprèn d'una enquesta de l'Organització de Consumidors i Usuaris (OCU) amb més de 4.000 ciutadans per conèixer el seu grau de satisfacció amb l'Atenció Primària i els serveis d'Urgències de la sanitat pública.

El 94 per cent dels enquestats havia acudit a un centre de salut en l'últim any i més de la meitat havia passat per urgències almenys en una ocasió.

De tots ells, el 43 per cent havia aconseguit cita amb el seu metge de família d'un dia per a un altre, mentre que la resta van trigar entre 2 i 7 dies a ser atesos. I el mateix succeeix amb el personal d'Infermeria, ja que només el 46 per cent dels enquestats aconsegueix ser atès en menys de 24 hores.

No obstant això, l'estudi mostra diferències "notables" entre comunitats. Així, mentre que el 75 i 73 per cent dels ciutadans navarresos i de La Rioja esperen com a molt un dia per ser atesos respectivament, això solament ho aconsegueixen el 17 per cent dels ciutadans de Canàries o el 16 per cent dels de Catalunya.

De la resta, a Astúries aconsegueix aconseguir cita d'un dia per a un altre el 62 per cent dels pacients, seguida d'Extremadura (61%), Aragó (61%), Castella-la Manxa i Castella i Lleó (ambdues un 55%), Galícia i Cantàbria (52%), País Basc (51%), Murcia (47%), Andalusia (38%), Madrid (36%), Comunitat Valenciana (26%) i Balears (20%).

A més, l'informe al que ha tingut accés Europa Press mostra com fins a dos de cada deu ciutadans de Catalunya i un de cada deu de Canàries i Comunitat Valenciana esperen la "friolera" d'entre una i dues setmanes per accedir al seu metge de família.

I una vegada comptar amb la cita "toca armar-se de paciència" en les sales d'espera, lamenta l'OCU, el 20 per cent dels extremenys declara que pot arribar a esperar entre una i dues hores per entrar en la consulta i alguna cosa semblat els ocorre als canaris. Només al País Basc aconsegueixen que més de la meitat dels pacients siguin reconeguts dins dels quinze minuts següents a la seva arribada.

De 17 a 53 minuts a ser vists per un metge en urgències

Però les diferències autonòmiques no es donen només a l'hora de demanar cita o ser atesos en Atenció Primària, sinó també en Urgències, on els pacients triguen entre 17 i 53 minuts a ser atesos pel primer metge en funció de la comunitat on resideixin.

El temps d'espera fins a un primer sedàs en la qual se sol discriminar per grau d'urgència és de 12 minuts de mitjana, però fins a la primera revisió del metge els que menys triguen són els habitants de Navarra, uns 17 minuts de mitjana.

Després d'ells estan els de Astúries (22 minuts), Aragó i La Rioja (24), Murcia (25), Castella i Lleó (28), Castella-la Manxa (33), País Basc (35), Galícia (36), Extremadura (37), Catalunya, Madrid, Andalusia, Comunitat Valenciana (38), Cantàbria (43) i Balears (53).

En total, entre el sedàs, la primera revisió, l'atenció de l'especialista i els resultats de les proves, la visita mitjana sol durar uns 151 minuts, encara que en més d'una quarta part dels casos supera les 3 hores i mitjana (220 minuts).

A més, l'informe mostra com fins a un de cada cinc habitants de Catalunya o Andalusia que han acudit a Urgències han de tornar novament pel mateix problema dues setmanes després. A Aragó, en canvi, això solament li succeeix al 8 per cent dels usuaris.

Malgrat tot, més satisfets que fa 5 anys

Malgrat aquestes dades, l'informe revela com hi ha una major satisfacció ciutadana amb l'Atenció Primària i les Urgències de la sanitat pública, si es comparen les dades amb els de l'enquesta que va realitzar l'OCU en 2009. En una escala de 0 a 100, els ciutadans van puntuar amb un 76 de mitjana als professionals i amb un 70 als centres, enfront dels 73 i 64 punts de 2009.

La satisfacció és major a La Rioja (76), seguida d'Aragó (74), País Basc (73), Astúries (72), Cantàbria i Castella i Lleó (70), Galícia i Navarra (69), Castella-la Manxa, Extremadura i Madrid (68), Andalusia i Catalunya (67), Balears, Comunitat Valenciana i Múrcia (66), i Canàries (63).

El més valorat és l'accessibilitat (6 de cada 10 espanyols té un centre a menys d'un quilòmetre del seu domicili i el 77 per cent triga menys de 15 minuts a arribar), els horaris del centre, la comoditat de les infraestructures i la possibilitat de concertar les cites per Internet (el 69% declara poder fer-ho front a l'escàs 33% que ho podia fer fa 5 anys).

En canvi, el pitjor valorat és el temps d'espera i l'escassa possibilitat d'escollir metge de família, alguna cosa que sembla més teòric que real, a tenor de les respostes dels ciutadans entrevistats.

Els ciutadans que millor valoren les seves urgències són els de Navarra (75 punts sobre 100), seguits dels de La Rioja, Astúries i Aragó (73), País Basc (72), Castella i Lleó (70), Balears (66), Catalunya i Extremadura (65), Galícia, Madrid i Múrcia (64), Andalusia i Cantàbria (62), Comunitat Valenciana (61) i Canàries (60).

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH