Manos Limpias denúncia davant la Justícia l'amuntegament de restes cadavéricos de la Complutense

|

cadàvers Complutense

Manos Limpias ha denunciat al rector de la Universitat Complutense, José Carrillo, al director del Departament d'Anatomia Humana II, Ramón Mèrida, i al degà de la Facultat de Medicina, José Luis Álvarez-Sala, per presumptes delictes contra els drets dels treballadors, delictes contra la salut pública, delicte contra el medi ambient, delicte contra els sentiments religiosos i respecte cap als difunts i delicte de prevaricació en l'escàndol promogut pel tractament donat a més de 250 cadàvers amuntegats en aquest departament.

En la denúncia presentada el dimarts, el col·lectiu de funcionaris públics Manos Limpias considera que aquesta situació "atenta contra els més elementals principis d'humanitat i especialment és un insult a la dignitat de la persona, figura aquesta que té protecció jurídica com és sabut en l'article 10 de la Constitució Espanyola". A més, assenyala que s'estan vulnerant "de forma continuada i patètica" els drets, tant dels donants com dels seus familiars, i s'estan tractant restes i cadàvers humans "pitjor que si fossin les despulles d'una casquería".

"L'alarma i indignació de la ciutadania és, com no pot ser d'una altra manera, enorme davant la descripció, tant escrita com a audiovisual, d'alguna cosa que de cap manera pot tolerar-se ni consentir-se", ha indicat el sindicat, en referència a les informacions del diari 'El Mundo', que incorpora a la denúncia. Així, citen l'amuntegament de cadàvers donados a la ciència "sense control ni higiene" en la Facultat de Medicina, que porten acumulats "set anys sense ser incinerats", mentre que el forn està en pèssimes condicions, "emet gasos nocius" i el funcionari encarregat del mateix s'ha jubilat.

Manos Limpias també s'ha fet ressò que els cadàvers es lloguen a "750 euros" per a cursos privats "quan els donants, de manera altruista, han cedit els seus cossos per al desenvolupament de noves tècniques quirúrgiques o la investigació de noves vies d'abordatge terapèutic".

El sindicat argumenta que qualsevol curs o activitat que suposi un ingrés patrimonial en les arques de la universitat, ha d'estar aprovat pel Consell de Govern i el Consell Social de la Universitat Complutense de Madrid. "Si els cadàvers han estat llogats o comercialitzats les seves restes per a activitats lucratives han hagut de comptar amb el coneixement i aprovació dels òrgans rectors de la Facultat i de la Universitat, desvirtuant la finalitat altruista de les donacions, dels donants i dels familiars", exposen en la denúncia.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH