Chelo Mira: "Europa no pot escriure's amb la sang de les dones"

|

"Europa no pot escriure's amb la sang de les dones"

Carmen Freixa - El seu programa electoral no agrada als partits de l'esquerra tradicional perquè evidencia la importància que han donat a la igualtat, transformada en un simple talismà que abandonen quan acaba el període electoral.

Iniciativa Feminista és el resultat de la pràctica del patriarcat de l'aparell dels partits de subsumir i transaccionar el feminisme i les seves democràtiques reivindicacions a la primera oportunitat quan negocien, de tu a tu, els grans a qualsevol país d'Europa.

Iniciativa Feminista neix de la indignació de moltes dones militants de les files socialistes i comunistes fartes ? diu Chelo Mira - de les polítiques de pegats dels partits que es defineixen com a progressistes.

Chelo Mira és la candidata número 2 d'Iniciativa Feminista. És una lluitadora feminista a la qual se li nota estar acostumada a haver de lluitar en molts fronts i no rebre l'aplaudiment de la majoria que contínua sent sexista. Posa molta energia en aclarir que no reben cap tipus de subvenció i que el pressupost amb el qual estan fent aquesta campanya surt dels diners que han reunit durant aquests 5 anys i de les aportacions que hi han sol·licitat a través de les xarxes socials perquè això les permet no tenir servituds.

Quan neix Iniciativa Feminista a Espanya?
- Neix en 2009. Però en el 2006, producte d'aquesta mateixa indignació que ens uneix, després, a nosaltres a Espanya, neix a Suècia amb Gudrun Schyman procedent de les files del Partit Socialista Suec i abans a Alemanya. Després a Polònia i ara a França, Gran Bretanya, Itàlia, Mèxic. Cada dia en algun país la indignació contra el patriarcat fa néixer un nou partit feminista que ens uneix a totes en xarxa per actuar conjuntament com hem fet gairebé sempre les dones feministes.

Com us coordineu?
- A través de la Coordinadora Europea de Partits Feministes que neix a València en el 2010. Hem estat treballant en les diferents cimeres realitzades, Gdansk en 2011, Munich en el 2012 i a Uppsala el 2013, elaborant un projecte polític comú previ a les eleccions al Parlament Europeu per elaborar un programa electoral comú i formar grup propi al Parlament Europeu. Actuem en xarxa, ens donem ajuda mútua i volem servir de model per tots els nous partits feministes que s'estan creant en altres continents.

L'Europa del austericidi econòmic i dels drets socials pot ser model d'alguna cosa?
- Europa pot, amb el feminisme al Parlament Europeu, ser model per canviar la resta del món. Nosaltres advoquem, entre altres coses, per acabar amb els conflictes armats mitjançant una resolució internacional que ha de liderar Europa, perquè tots aquests conflictes comporten sempre la violació i prostitució de les dones.

Després parlarem del que aquestes dones lluitadores feministes volen que faci Europa perquè algunes d'aquestes propostes els sorprendran perquè són polítiques que volen trencar el statu quo i que el poder treballi per a la ciutadania.

Aquesta campanya l'estan fent amb els seus esforços personals, menjant carretera i quilòmetres. Moltes d'elles no han rebut permís electoral en les seves empreses i lluiten contra la son i contra el rellotge cada dia. Aquesta dura campanya va començar quan van decidir presentar-se i van haver de recollir els 50 avals de càrrecs electes vàlids als quals obliga la Llei Electoral en l'apartat UE.

Sabem que en les anteriors 2 vegades que us heu presentat els partits tradicionals de l'esquerra no us ho han posat fàcil. La recollida d'avals ha estat tan dura com les anteriors vegades? Us han intentat boicotejar perquè no poguéssiu tenir els avals?
- Tal com tu dius tant IU com PSOE han donat ordres, com en les vegades anteriors, als seus càrrecs electes de no donar-nos aquests avals. Diversos d'aquests càrrecs ens ho han explicat. La recollida no és fàcil perquè, a més, aquest sistema està pensat per beneficiar als grans partits que s'avalen entre ells. Així que tan bon punt tens l'aval, el secretari municipal ha de validar-ho. Això ens ha costat, de vegades, 3 viatges per a un aval. Viatges de fins a 80 o 90 quilòmetres. Però estem orgulloses perquè hem reunit el doble dels avals necessaris, malgrat tot.

Aquest intent de boicot per part dels partits de l'esquerra tradicional es produeix també en la resta d'Europa?
- A cap país el feminisme ho té fàcil. A Polònia cal reunir 100.000 signatures, així que elles vénen en coalició. Les sueques vénen fortes poden treure 2 escons i a Alemanya l'hi han posat tan difícil que han hagut de desistir de presentar-se perquè no han pogut reunir els avals. El més trist de tot això és que les plataformes feministes, dominades pels partits, no ens conviden a actes conjunts per parlar del nostre programa electoral.

Parleu al vostre programa electoral de sol·licitar que es reconegui que el patriarcat existeix perquè us heu sumat al "projecto patriarcat" que ha desenvolupat el Grup d'Estudis Antropològics Feministes GEA.
- Sí l' UE. ha de reconèixer primer, que el patriarcat existeix i després sol·licitarem l'abolició del patriarcat perquè promou la superioritat masculina enfront de la femenina. I perquè solament abolint-ho i desmantellant-ho podran tenir èxit les iniciatives d'igualtat. Anem a treballar perquè el Parlament Europeu demani a l'ONU que doni resposta a aquest projecte i els països que la componen demanin perdó a les dones pels anys de violacions dels seus drets.

Quins són les vostres propostes respecte als crims masclistes que cada dia posen de manifest que els governs no estan desenvolupant polítiques que acabin amb aquest greu problema social?
- Iniciativa Feminista va a demanar que el Parlament Europeu consideri la mal denominada violència de gènere terrorisme masclista, tal com milers de dones feministes a tot el món reclamen. I anem a demanar la creació de la Fiscalia Europea Per a la Recerca I Denúncia De la Violència Masclista perquè es pugui perseguir i denunciar constantment en tots els països de l'UE. i que l'acció d'aquesta fiscalia serveixi perquè els governs de tots els països sàpiguen que qualsevol ciutadana pot denunciar que incompleixen o que no duen a terme polítiques de persecució del terrorisme masclista.

La lluita contra la prostitució és un problema clau per a moltes dones i homes feministes. Què pensa fer Iniciativa Feminista al Parlament Europeu sobre aquest tema?
- Ens resulta impensable que en la nostra societat unes persones puguin comprar a unes altres. A això s'anomena esclavitud i és la forma més evident de la dominació patriarcal sobre el destí de les dones. No hi ha dignitat de les persones ni drets fonamentals quan qualsevol dona pot ser traficada i comprada. El Parlament Europeu ha de treballar per harmonitzar les polítiques de tots els Estats de la UE perquè les màfies no tinguin mercat i , per descomptat, ha de procurar les condicions socials necessàries perquè ningú tingui una situació de misèria que la faci vulnerable a l'acció d'aquestes màfies.

El seu programa electoral és el reflex de 5 anys de treball de moltes dones feministes. El seu programa electoral està ple d'idees i propostes respecte a la Renda de Ciutadania, a la fi de l'energia nuclear, a l'obligació d'invertir en transport públic i en el ferrocarril i en deure recolzar l'agricultura ecològica, a la legislació que garanteixi en tota la UE els Drets Sexuals i Reproductius per impedir situacions de reculada de drets com la que estem vivint a Espanya, la implantació de la jornada de 35 hores i, per descomptat la defensa dels permisos parentals i maternals personals, intransferibles i iguals i remunerats. Això i molt més poden llegir-ho al Programa Electoral d'Iniciativa Feminista.

Corre el rellotge i Chelo Mira ha d'anar-se per seguir amb aquesta campanya que no té cap de les comoditats de les quals gaudeixen els qui van en les llistes del bipartidisme, així que li demano que abans de pujar-se al cotxe i continuar la seva ruta els faci a vostès un mini-miting des del voral. Perquè creus que el 25M s'ha de votar a Iniciativa Feminista?
- La pau, la igualtat i la cura dels recursos no tenen dreceres ni corbes, no poden ser una realitat amb polítiques parcials d'arranjaments. És el moment que les dones feministes comencem a liderar el moviment cap a un nou ordre social democràtic on la ciutadania sigui el centre i no el capital i els seus beneficis. Solament la força del feminisme pot aconseguir-ho. Si ets una persona que estàs d'acord amb això, solament hi ha un camí votar Iniciativa Feminista.

Ja ho saben, elles aspiren al fet que les veus de les dones i els homes feministes se sentin a Europa per incomodar als qui solament es recorden de la ciutadania cada 4 anys i poder canviar el rumb d'aquesta Europa que no escolta a la ciutadania.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH