L'Agència Tributària confirma que Urdangarin va defraudar 337.138 euros en 2007 i 2008

|

Urdangarin

L'Agència Tributària (AEAT) ha confirmat, mitjançant un extens informe lliurat aquest dimarts al jutge instructor del cas Nóos, José Castro, que Iñaki Urdangarin va cometre dos delictes fiscals en 2007 i 2008 en haver defraudat fins a 337.138 euros a Hisenda (182.000 euros en 2007 i 155.138 en 2008), rebutjant d'aquesta manera les al·legacions que recentment va lliurar el Duc de Palma al magistrat, segons han informat fonts jurídiques.

D'aquesta manera, Castro ja té sobre la taula la pericial que li permetrà comptar amb conclusions més precises en les quals basar-se de cara a incloure al marit de la Infanta Cristina en l'acte amb el que posarà fi a la instrucció de la causa i decidir, per tant, si també manté la imputació de la pròpia filla del Rei com a cooperadora dels delictes fiscals presumptament comesos pel seu marit.

Tant la Fiscalia Anticorrupció i l'Advocacia de l'Estat, en representació de l'Agència Tributària, imputen dos delictes fiscals a Urdangarin en el que a l'IRPF es refereix en apuntar que l'imputat va percebre retribucions procedents d'entitats privades per la seva condició de conseller assessor que, no obstant això, eren facturades a través d'Aizoon -empresa de la qual és copropietari al costat de la Infanta- amb la finalitat de tributar menys a la seva declaració de la renda. Més en concret, el dictamen d'aquest dimarts, lliurat després que el passat dia 5 Castro urgís a Hisenda al fet que determinés de forma definitiva si el Duc va defraudar al fisc per disminuir la seva tributació en l'IRPF, rebat els arguments exposats per Urdangarin en el sentit que les empreses que li van abonar les retribucions "no van actuar amb la diligència deguda en el moment de presentar la seva declaració, deixant de practicar la corresponent retenció sobre els presumptes rendiments abonats". Una circumstància contrària, asseverava, a l'establert en l'article 99.5 de la Llei de l'Impost sobre la Renda de les Persones Físiques (IRPF).

No obstant això, Hisenda assevera en el seu nou informe que el fet que així procedissin les mercantils gens té a veure amb que Urdangarin declarés els seus ingressos a través d'Aizoon, la qual cosa l'AEAT considera irregular puix que, amb aquesta pràctica, es pretenia ocultar al veritable receptor dels cobraments.

LA QUOTA DEFRAUDADA NO ACONSEGUIRIA ELS 120.000 EUROS, SEGONS EL DUC

Per la seva banda, l'advocat d'Urdangarin, Mario Pascual Vives, subratllava en el seu escrit que "en el negat cas" que els rendiments que va obtenir a través d'Aizoon per assessorar a diverses empreses "hagin d'imputar-se a títol personal" al seu patrocinat, ni en 2007 ni en 2008 s'hauria traspassat el llindar dels 120.000 euros que determinaria haver incorregut en un delicte contra Hisenda. Sobre aquest tema, Pascual Vives precisava que els rendiments obtinguts per la pertinença a consells d'administració, com és el cas d'Urdangarin, estan sotmesos a l'obligació de retenció per part de les empreses que els abonen, en un percentatge que ha d'ascendir en concret a un 35 per cent.

L'advocat asseverava així que l'Administració Tributària "va poder i va haver d'actuar enfront dels pagadors dels rendiments per exigir la corresponent retenció", recalcant que tant Urdangarin com Aizoon ja van ser sotmesos a inspecció tributària, per la qual cosa Hisenda "era coneixedora d'aquesta situació". En concret, les empreses de les quals va cobrar Urdangarin, les retribucions de les quals va facturar a través d'Aizoon i que segons els tècnics de l'AEAT han de ser considerades rendes d'Urdangarin i integrar-se en el seu IRPF, són Motorpress Ibèrica, Acers Bergara, Mixta Àfrica, Pernod Ricard (França), Havas Sports France i Seeliger i Conde. Els seus responsables han estat interrogats com a testimonis, al llarg de la instrucció del cas Nóos, per part del jutge Castro.

El propi magistrat, en l'acte pel qual va imputar a la Infanta per presumptes delictes fiscals i de blanqueig de capitals, va apuntar a Aizoon com una societat "pantalla" que, "amb una disfressa mercantil", tenia com a comesa real perseguir "lucres derivats de contractacions privades que van ser sostrets de les declaracions sobre l'IRPF per ser derivades a través d'Aizoon".

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH