Abella assegura que les jubilacions milionàries eren legals i van evitar "discriminar" als alts càrrecs

|

Un exdirectivo diu que les jubilacions milionàries eren legals i van evitar "discriminar" als alts càrrecs

L'exdirector general adjunt de Caixa Penedès Santiago José Abella ha defensat aquest dilluns, en el judici celebrat en l'Audiència Nacional contra quatre exalts càrrecs de Caixa Penedès, que les jubilacions milionàries que es van atorgar de forma presumptament irregular "eren legals" i ha agregat que si no haguessin subscrit les pòlisses d'assegurança i els plans de pensions pels quals se'ls van garantir ingressos de 31,6 milions d'euros "s'hagués incorregut en una discriminació" respecte als treballadors comuns.

Abella, el primer dels exdirectius jutjats que ha prestat declaració davant el jutge central d'instrucció José María Vázquez Honrubia, ha explicat que el seu contracte d'alta adreça en la caixa, signat en 1996, contemplava que tenia dret a la jubilació voluntària a partir dels 60 anys. "Deia amb total claredat que tenia dret a prejubilarme i que cobraria el 90 cent de la meva retribució fixa fins als 65 anys", ha dit. Ha indicat a més que va fer ús d'aquest dret al gener de 2007, quan tenia 61 anys. "Des de llavors estic feliçment jubilat", ha explicat.

Segons l'exdirector general adjunt, al gener de 2001 el consell d'administració de la caixa va establir l'externalización parcial dels serveis per pensions dels quals gaudien els seus treballadors seguint el criteri adoptat per una comissió negociadora creada a aquest efecte.

Aquesta comissió va ser l'encarregada de dissenyar el nou sistema i en ella es va decidir que les jubilacions es cobririen amb un fons de pensions i l'excés de salari pensionable es cobriria amb una poliza d'assegurances. Aquest sistema, pensat en un inici per als empleats comuns, va ser el que va adoptar també la directiva. "El personal laboral comú cobrava del fons de pensions i de la pòlissa. No consolidar els drets dels directius de la mateixa forma hagués suposat que hi hagués persones en la caixa amb tots els drets i unes altres, nosaltres quatre, amb només un tros", ha indicat.

Abella ha recordat, a més, que quan va abandonar la caixa al gener de 2007 es va celebrar un menjar en un restaurant famós de Barcelona per agrair-li "els serveis prestats". "Em van complimentar, sembla mentida ara", ha dit.

En el banc dels acusats se sentin, a més d'Abella, l'exdirector general de Caixa Penedès Ricard Pagès Font i els exdirectivos Manuel Troyano Molina i Juan Caellas Fernández acusats d'adjudicar-se plans de pensions de forma irregular. La Fiscalia Anticorrupció demana per a ells penes d'entre tres anys i tres anys i mitjà de presó.

El fiscal Emilio Sánchez Ulled considera que els quatre, al costat del mort exdirector de Recursos Humans Jaume Jorba, es van atorgar de manera irregular 31,6 milions d'euros en plans de pensions i diferents pòlisses, la qual cosa suposa un delicte societari continuat d'administració deslleial.

Reclama als acusats que indemnitzin conjunta i solidàriament a la caixa d'estalvis amb 12,6 milions corresponents a les pòlisses cobrades per Pagès i Abella, als quals caldria sumar les retribucions irregulars fixades des de 2010 i que es determinaran en sentència. Els hereus de Jorba hauran de retornar més de 2,5 milions.

Sumant el pla de pensions i quatre pòlisses subscrites, Pagès es va adjudicar 11.609.708 euros, Abella 5.727.774 euros, Troyano 6.164.999 euros, Jorba 3.311.758 euros i Caellas 4.838.675 euros; en total, 31.652.917 euros.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH