L'Audiència Nacional inicia el judici contra exgestors de Caixa Penedès

|

ABELLA CAIXA PENEDES

L'Audiència Nacional inicia des d'avui el primer judici contra els exgestores de les antigues caixes d'estalvis, en aquest cas quatre exdirectivos de Caixa Penedès, acusats d'haver-se adjudicat pensions milionàries mitjançant pòlisses que van contractar a esquena dels òrgans de control de l'entitat.

La Fiscalia demana tres anys i mitjà de presó per l'exdirector general de Caixa Penedès, Ricard Pagès, i tres anys pels exdirectivos Manuel Troyano, Santiago José Abella i Joan Caellas, i reclama que retornin les quantitats percebudes fraudulentament i que se'ls inhabiliti per a l'exercici de càrrecs directius en el sector bancari.

Segons l'escrit de conclusions provisionals del fiscal, els exdirectivos, al costat del ja mort responsable de Recursos Humans Jaume Jorba, van contractar "a esquena dels màxims òrgans col·legiats de la caixa" pòlisses d'assegurança per valor de més de 31,6 milions que cobrarien en cas d'abandonar els seus llocs.

El fiscal considera a Ricard Pagès el cervell de la trama, que urdió amb el consentiment i col·laboració del seu cercle de directius més proper, la resta d'acusats, per generar obligacions econòmiques" a Caixa Penedès "per al seu benefici particular".

Pagès, aprofitant el seu poder "omnímodo", va dissenyar una estratègia a llarg termini destinada a garantir-se a ell i a les seves més propers col·laboradors un "desproporcionat guany patrimonial" a costa de l'entitat, pensada per al moment en què poguessin cessar en els seus llocs de treball "per qualsevol motiu", assenyala el fiscal.

La "jugada" que van planejar era "rodona", ja que els acusats anaven a ser proposats com a membres del consell d'administració del grup BMN, un càrrec que no està retribuït i que exigia que cessessin en les seves funcions de directius.

Així, els acusats es van apressar a modificar els seus contractes de treball i a blindar les seves pòlisses amb les companyies Axa i Zurich perquè quan cessessin en els seus càrrecs poguessin beneficiar-se de les indemnitzacions previstes en dites segures.

D'acord amb les pòlisses contractades, Pagès tenia dret a cobrar 11,6 milions d'euros; Abella 5,7 milions; Jorba 3,3 milions; Troyano 6,16 milions i Caellas 4,8 milions.
No obstant això, Manuel Troyano i Joan Caellas van ser acomiadats de l'entitat financera i no van poder cobrar quantitat alguna de les pòlisses.

Per això, la Fiscalia, que els acusa d'apropiació indeguda i d'administració deslleial, sol·licita que Pagès indemnitzi a Caixa Penedès amb 10,73 milions d'euros, que és la quantia que va arribar a percebre, mentre que reclama a Santiago José Abella els 1,89 milions cobrats des de 2007. Quant al mort Jorba, reclama als seus hereus legals, com a "partícips a títol lucratiu", que restitueixin a Caixa Penedès un total de 2,53 milions.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH