La jutgessa Alaya cita a declarar aquest dilluns a Guerrero, Antonio Fernández i dos exdirectores generals d'IDEA

|

Títol de la imatge

La jutgessa que investiga el cas dels expedients de regulació d'ocupació (ERO) irregulars ha citat a declarar com a imputats aquest dilluns l'exconseller d'Ocupació de la Junta Antonio Fernández; a l'exviceconseller del ram Agustín Barberá; l'exdirector general de Treball Francisco Javier Guerrero i els exdirectores generals d'IFA/IDEA Francisco Mencía i Miguel Ángel Serrano.

Per mitjà d'un acte dictat la passada setmana, consultat per Europa Press, la jutgessa Mercedes Alaya va imputar en la causa a 16 persones que van formar part entre 2001 i 2008 dels diferents consells rectors d'IFA/IDEA, entre els quals es troba el president d'Unicaja, Braulio Medel, i va citar a declarar a altres nou persones que ja es trobaven imputades en la causa.

La Fiscalia Anticorrupció ha sol·licitat a la jutgessa que suspengui les declaracions, ja que entén que aquesta part de la investigació ha de ser elevada al Tribunal Suprem donada la presència de persones aforades, com són els exconsellers de la Junta d'Andalusia José Antonio Veiés, Antonio Àvila, Carmen Martínez-Aguayo i Francisco Vallejo, "respecte dels quals es relata el seu paper en el Consell Rector d'IDEA".

La instructora cita a declarar aquest dilluns a Antonio Fernández, Agustín Barberá i Francisco Javier Guerrero "davant l'ampliació dels fets que li van ser imputats en el seu moment per la seva actuació en el Consell Rector, per si volguessin afegir algun extrem".

Sobre l'exconseller d'Ocupació, la jutgessa assenyala que a partir de maig de 2001 i fins a gener de 2003 va ocupar la presidència de l'IFA en la seva qualitat de viceconseller del ram, i entre 2003 i 2004 va ser vicepresident de l'IFA, temps en el qual va assistir a 21 sessions del Consell Rector en les quals "va informar o seria informat pel director general de l'IFA de 58 convenis" relatius a subvencions entre l'Adreça de Treball i l'IFA.

L'exconseller "va votar favorablement al costat dels altres components del Consell Rector a la signatura de 25 convenis, i tot això participant al costat dels altres membres en el sistema implantat a partir d'abril de 2000 en la Conselleria d'Ocupació per al pagament de subvencions concedides al marge del procediment legal".

Així, el pagament de subvencions es faria "sense crèdit adequat i suficient, sense fiscalització prèvia per la Intervenció General, ni bases reguladores i amb absència dels més elementals requisits", al que se suma que "coneixia que una gran part de les ajudes estaven destinades a la Serra Nord de Sevilla, i inclusivament moltes d'aquestes al mateix grup empresarial".

Aquest mateix dilluns també estan citats a declarar els exdirectors d'IFA/IDEA Francisco Mencía i Miguel Ángel Serrano, els qui "van reconèixer a les seves respectives declaracions com a testimonis davant la Guàrdia Civil, al final de les mateixes, que eren conscients que les ajudes autoritzades per ells i pel Consell Rector eren ajudes directes que havien d'haver seguit el procediment legal de subvencions".

La jutgessa considera que tots dos "participarien del sistema ideat entre la Conselleria d'Ocupació i l'IFA, que adopta carta de naturalesa a través del conveni marco de 17 de juliol de 2001, en subscriure tots dos amb Guerrer convenis particulars d'ajudes, el compromís de les quals de pagament, despesa o risc fos inferior a 450.759 euros, a més dels convenis per a ajudes sociolaborals".

Tot això "coneixent per aquest conveni marco i per la seva pertinença a IFA/IDEA que tals ajudes compromeses per la Conselleria d'Ocupació serien abonades mitjançant l'ús inadequat de les transferències de finançament, destinades solament a finançar l'activitat genèrica d'IFA o les seves pèrdues, però de cap manera per al pagament de subvencions, doncs això suposava prescindir del procediment legal de subvencions i dels seus controls per part de la Intervenció".

A més, segons la jutgessa, tots dos imputats "serien partícips i coneixedors del falsejament del pressupost d'IFA/IDEA, pressupostant despeses inexistents per permetre el sistema, això és, l'ús de les referides transferències de finançament a la Conselleria d'Ocupació", de manera que Francisco Mencía, "sabent la seva il·legalitat, signa convenis que sumarien 115,2 milions, entre ells múltiples convenis d'ajudes directes a empreses per habilitació del Consell Rector, coneixent que gran part d'aquestes ajudes afavorien injustament a la Serra Nord de Sevilla i a determinats grups empresarials".

Del seu costat, Miguel Ángel Serrano "subscriuria un total de 42 convenis per import de 210,9 milions" i "coneixeria des del primer moment la situació de dèficit pressupostari generat per la Conselleria d'Ocupació i en el qual col·labora IDEA anticipant el pagament de les ajudes", al que se suma que "va ser coneixedor i partícip de les importants irregularitats de les ajudes directes i sociolaborals que es gestionaven entre l'Agència i la Direcció general de Treball".

Declaracions "indispensables"

La jutgessa considera que la presa de declaració a exalts càrrecs d'IDEA és "indispensable" per "determinar el grau de responsabilitat d'alguns dels aforats assenyalats" en la causa, entre ells els expresidents de la Junta Manuel Chaves i José Antonio Griñán i cinc exconsellers.

Al llarg d'aquesta setmana, també compareixeran davant la magistrada el president d'Unicaja, Braulio Medel; l'expresident de la Muntanya José María Bueno Lidón; el director general de Desenvolupament Tecnològic i Incentius, Manuel López Casolà; el director d'Indústria d'aquest departament, Jesús Nieto González; l'exviceconsejero d'Agricultura i Pesca Juan Paniagua Díaz, i a Francisco García Martínez i Rafael Herrera Gil, tots dos, exsecretarios generals d'Ocupació.

La jutge també ha citat com imputats a Francisco del Riu, cap del gabinet jurídic de la Junta entre 2001 i 2008; a Ana María Peña Solís, secretària de Telecomunicacions de la Conselleria d'Innovació; Ángel Garijo Galve, exsecretario general d'Innovació; Isabel d'Haro Aramberri, secretària general de Desenvolupament Indsutrial i Energètic, i Pilar Rodríguez López, exsecretaria general de Telecomunicacions i Societat de la Informació.

La jutge, que atribueix a tots ells delictes continuats de prevaricació, malversació i falsedat, també cita a José Domínguez Abascal, secretari general d'Universitats de la Conselleria d'Innovació; a Joaquín Moya-Angeler Cabrera, president de la Corporació Tecnològica d'Andalusia; Felipe Romera Lubias, president de la Xarxa d'Espais Tecnològics d'Andalusia, i a Juan Carlos Soriano, exviceconseller de Relacions Institucionals.

El paper dels imputats

En l'acte, la jutgessa analitza un a un el paper dels imputats i, sobre Braulio Medel, que va ser viceconseller d'Economia i Hisenda entre 1986 i 1991, assenyala que, de les 32 sessions del Consell Rector d'IDEA analitzades, "només va assistir a tres al llarg de set anys", en les quals "se l'informaria de cinc convenis subscrits per la Direcció general de Treball --dues sessions-- i votaria a favor de l'autorització de dos convenis".

Així mateix, "s'absentaria en 29 ocasions, de les quals en 27 sessions va delegar la seva representació en el president, votant per tant a favor de la signatura de 39 convenis", per la qual cosa "crida poderosament l'atenció que se li mantingués en el càrrec durant tant temps, no assistint habitualment a les sessions, del que cal inferir que la seva actuació per delegació seria còmoda i buscada a propòsit".

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH