Alcalde Trias escolta: Zona turística comercial, ja!

Javier Mulleras

javier mulleras

Sorprèn que Barcelona sigui la primera ciutat d'Espanya en nombre de turistes i es permeti el luxe de no tenir una zona turística definida que permeti aprofitar la capacitat de compra del turisme els dies festius durant tot l'any.

Sorprèn que Barcelona sigui la primera ciutat d'Espanya en nombre de turistes i es permeti el luxe de no tenir una zona turística definida que permeti aprofitar la capacitat de compra del turisme els dies festius durant tot l'any.

Sorprèn àdhuc més quan Catalunya és la comunitat autònoma d'Espanya amb més ZGAT (Zones de Gran Afluència Turística), zones en què s'han liberalitzat els horaris del comerç. En concret, Catalunya té 110 zones turístiques, més que Canàries, que és el segon amb 106 zones, molt per sobre de la tercera, que és Madrid, amb 82 zones turístiques. Per tant, les zones turístiques ja formen part del model comercial català i consoliden aquest sector.

En aquests moments, en què tots els esforços s'han de centrar a remuntar la situació econòmica i en la generació de nous llocs de treball, es fa difícil entendre que la ciutat de Barcelona es permeti el luxe de renunciar a les compres en festiu dels turistes.

Per cert, el Reial decret-llei 20/2012 de mesures per garantir l'estabilitat pressupostària i de foment de la competitivitat establia l'obligatorietat de definir en 6 mesos una zona turística per a certes ciutats per les seves característiques, entre les quals es trobava la nostra ciutat. Aquest termini va finalitzar al gener del 2013, per tant, Trias porta sense complir la llei i decretar la zona turística més d'1 any.

L'Alcalde Trias ha anat donant llargues sobre aquest tema, emparant-se en la necessitat de tenir un consens ampli del sector. Finalment ha decidit fer un pas, presentant en el passat Ple de l'Ajuntament una mesura clarament insuficient i incoherent. Una proposta equivocada en la forma i en el fons.

En la forma perquè deien que treballaven per un consens, i tant en les negociacions com en el resultat no han demanat opinió a una part molt representativa del comerç de la ciutat, precisament els més afectats pel turisme (un dels seus màxims representants i major impulsor d'aquesta petició, l'eix comercial Shopping Line, i els eixos comercials del centre de la ciutat, s'ha assabentat per la premsa).

En el fons perquè el que plantegen no és una zona turística comercial. No es limita un àrea turística i si es limiten horaris i dies d'obertura. Obliden que el consum en època estival es fa bàsicament a les tardes i plantegen obrir només 4 hores al matí (de 10:00 a 14:00 hores). Obliden l'esforç per desestacionalizar i pel turisme de qualitat, que es concentra fora dels mesos de juliol i agost, proposant obrir solament els diumenges d'aquests mesos.

Des del PP vam seguir demanant allò que té sentit econòmic i que es compleixi la legalitat vigent: una zona turística comercial que proporcioni una major llibertat comercial durant els festius de l'any.

Demanem a l'Alcalde Trias i al Govern de CIU en la Generalitat de Catalunya que apliquin el sentit comú, i que facin el que els demana el sector del comerç turístic, el propi sector turístic i els ciutadans, que obrin més hores els diumenges i que permeti obrir els mesos de maig a octubre, i no només juliol i agost.

Javier Mulleras, regidor del Grup Municipal del PPC a l'Ajuntament de Barcelona

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.


Més autors
Opinadors
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH