Alerten de l'augment de consum d'alcohol i cànnabis entre joves, sobretot dones

|

Joves bevent

Més d'un centenar d'experts i professionals en addiccions procedents de tota Andalusia han revelat aquest dijous que les últimes dades sobre el consum de drogues entre joves reflecteixen un increment en alcohol (de tipus intensiu durant els caps de setmana) i cànnabis. Les edats d'inici se situen entre els 13 i 16 anys, i també s'ha observat un augment de la precocitat femenina en el seu accés a les drogues.

Així ho han posat de manifest els ponents participants en les II Jornades de Conscienciació Juvenil enfront de les Drogues organitzades pel Centre de Tractament d'Addiccions i Salut Mental MonteAlminara i l'Institut Andalús de la Joventut (IAJ). Aquestes han tingut lloc en el saló d'actes de la seu de Turisme Andalús a Màlaga i han estat inaugurades pel delegat del Govern regional, José Luis Ruiz Mirall, el director general del IAJ, Raúl Perales, la coordinadora provincial a Màlaga del IAJ, Soraya García, i la directora del Centre MonteAlminara, Nuria García.


Tots ells han coincidit a defensar la necessitat d'impulsar accions de prevenció, conscienciació i tractament primerenc davant l'augment de determinats patrons de consum entre els joves. Igualment, els experts han observat que, malgrat disposar en l'actualitat d'evidències de tot tipus sobre les conseqüències físiques, psicològiques i socials del consum d'aquest tipus de drogues, els joves tenen una baixa percepció del risc associat a les mateixes. Per això, els professionals en addiccions han insistit en la necessitat de mostrar els efectes que les drogues provoquen en els joves com a forma de prendre consciència de la magnitud dels problemes que impliquen, alhora que actuar de forma primerenca en el tractament terapèutic, que actualment llança una xifres d'èxit properes al 60 per cent, segons ha explicat García.


El delegat del Govern andalús a Màlaga, per la seva banda, ha recordat que la Junta ha apostat per l'eficàcia de les campanyes i els serveis específics per a joves com a eina contra el consum d'estupefaents. Així, ha emfatitzat en algunes de les estratègies ha desenvolupat per a la promoció de salut mitjançant, per exemple, el pla 'Forma Jove'. En concret, ha esmentat que els joves malaguenys compten amb 107 punts d'informació per a la prevenció i promoció de la seva salut.


Ruiz Mirall ha indicat també que el programa de prevenció 'DINO', destinat a alumnat de 10 a 12 anys, va arribar en el passat curs escolar a gairebé 3.500 menors malaguenys i a 510 professors de la província. Igualment, el programa 'Prevenir per Viure', destinat a aquells que cursen l'Ensenyament Secundari Obligatori, va arribar a més de 7.800 alumnes. Ha defensat la idea que "si tenim uns joves formats i informats, estaran més capacitats per saber dirimir per ells mateixos els perills que els aguaiten en la societat". Per tot això, ha insistit que "és imprescindible que treballem per formar-los i educar-los amb tots els recursos a la nostra disposició, perquè siguin capaces de prendre les decisions més adequades en tots els àmbits de la seva vida".


Relacionat amb això, el director del IAJ ha recordat que en el marc del programa 'Forma Jove', l'organisme que dirigeix ha assumit la formació de joves com a mediadors en salut, dotant-los, mitjançant diverses accions formatives, dels coneixements, estratègies i eines necessàries perquè siguin "transmissors de missatges preventius en el seu entorn, amb el suport dels professionals d'educació i salut". Aquest any, segons ha precisat Perales, uns 700 joves podran participar en els 17 cursos que s'organitzen en totes les províncies andaluses.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH