Un antidepressiu pot retardar la malaltia d'Alzheimer

|

ratolí

Un antidepressiu comunament prescrit pot reduir la producció de l'ingredient principal de les plaques del cervell d'Alzheimer, beta-amiloide, segons un nou estudi de l'Escola de Medicina de la Universitat de Washington en St. Louis i la Universitat de Pennsylvania, ambdues a Estats Units. Els resultats, trobats en ratolins i persones i que es publiquen aquest dimecres en 'Science Translational Medicine', recolzen les anàlisis preliminars que van provar una varietat d'antidepressius en ratolins.

Les plaques cerebrals estan vinculades estretament als problemes de memòria i altres trastorns cognitius causats per la malaltia d'Alzheimer, per la qual cosa detenir l'acumulació de placa pot frenar el declivi mental causat per la condició. Els científics van descobrir que l'antidepressiu citalopram deté el creixement de les plaques en un model de ratolí amb Alzheimer i en adults joves cognitivament sans, una sola dosi del fàrmac va reduir en un 37 per cent la producció de beta-amiloide. Encara que els resultats són encoratjadors, els científics adverteixen que seria prematur que la gent prengués antidepressius exclusivament per retardar el desenvolupament de la malaltia d'Alzheimer. "Els antidepressius semblen estar reduint significativament la producció de beta-amiloide i això és emocionant", afirma l'autor principal, John Cirrito, professor assistent de Neurologia a la Universitat de Washington. "Però encara que els antidepressius generalment es toleren bé, tenen riscos i efectes secundaris. Fins que no puguem provar més definitivament que aquests medicaments ajuden a disminuir o detenir la malaltia d'Alzheimer en els éssers humans, els riscos no valen la pena. Encara hi ha molt treball per fer", adverteix aquest expert.

Beta-amiloide és una proteïna produïda per l'activitat normal del cervell i els nivells del qual augmenten en el cervell de pacients amb Alzheimer, fent que s'amunteguin en plaques. De vegades, les plaques també estan presents en els cervells cognitivament normals.

Investigacions anteriors de Cirrito havien demostrat que la serotonina, un missatger químic en el cervell, redueix la producció de beta-amiloide i la primera autora d'aquests treballs, Yvette Sheline, també ha relacionat el tractament amb antidepressius a disminució de nivells de placa en persones cognitivament sanes. La majoria dels antidepressius mantenen la serotonina que circula en el cervell, per la qual cosa això va portar a Cirrito i Sheline a preguntar-se si els fàrmacs bloquegen l'augment dels nivells de beta-amiloide i fan més lenta la progressió de la malaltia d'Alzheimer.

En 2011, van provar diversos antidepressius en ratolins joves alterats genèticament per patir la malaltia d'Alzheimer a mesura que envellien i, encara que aquests rosegadors encara no havien desenvolupat les plaques en el cervell, els antidepressius van reduir la producció de beta-amiloide en una mitjana del 25 per cent després de 24 hores. En aquest nou estudi, l'equip va donar citalopram a ratolins d'edat avançada amb plaques cerebrals. Un altre dels investigadors, Jin-Moo Lee, professor de Neurologia, va utilitzar una tècnica anomenada imatge de dos fotons per seguir el creixement de les plaques a l'Alzheimer en els ratolins durant 28 dies, de manera que va veure que administrar a aquests animals l'antidepressiu va detenir el creixement de les plaques existents i va reduir la formació de noves plaques en un 78 per cent. En un segon experiment, els científics van donar una sola dosi de citalopram a 23 persones d'entre 18 i 50 anys que no estaven cognitivament deteriorats o deprimits. Les mostres de líquid cefaloraquidi preses dels participants durant les següents 24 hores van mostrar una caiguda del 37 per cent en la producció de beta-amiloide.

Ara els investigadors tracten de comprendre els detalls moleculars de com la serotonina afecta a la producció de beta-amiloide en models de ratolí. "També planegem estudiar a adults majors que siguin tractats durant dues setmanes amb antidepressius --avança Sheline, que ara treballa a la Universitat de Pennsylvannia--. Si veiem una caiguda en els nivells de beta-amiloide en el líquid cefaloraquidi després de dues setmanes, sabrem que aquesta reducció és sostenible".

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH