Precarietat és mort

Josep Maria Àlvarez

El primer ministre de Turquia, Receep Tayyip Erdogan, ha qualificat la tragèdia que ha segat la vida a gairebé 300 miners en Soma, de coses que passen. Brutal. I no només per la seva insensibilitat sinó perquè en el fons el que deixen entreveure les seves penoses declaracions és que cal entendre el succeït com una conseqüència natural del món en què vivim. I com ell, han de pensar molts poderosos que creuen que la mort en el treball, l'explotació laboral, la misèria i la injustícia són, simplement, els efectes col·laterals d'un model econòmic que s'esforça a abaratir costos encara que amb això jugui amb la vida de les persones.

El primer ministre de Turquia, Receep Tayyip Erdogan, ha qualificat la tragèdia que ha segat la vida a gairebé 300 miners en Soma, de coses que passen. Brutal. I no només per la seva insensibilitat sinó perquè en el fons el que deixen entreveure les seves penoses declaracions és que cal entendre el succeït com una conseqüència natural del món en què vivim. I com ell, han de pensar molts poderosos que creuen que la mort en el treball, l'explotació laboral, la misèria i la injustícia són, simplement, els efectes col·laterals d'un model econòmic que s'esforça a abaratir costos encara que amb això jugui amb la vida de les persones. Això és el que ha succeït a Turquia, però no és en l'únic lloc on succeeix. Algú pensarà que parlem d'un cas extrem i per descomptat a Turquia les taxes d'accidentalitat, amb tres morts en el treball al dia, són inacceptables, no obstant això no podem aïllar el cas com si es tractés d'una particularitat pròpia d'aquest país. A Espanya, l'any passat es van produir 432 accidents mortals en el treball, i a Catalunya, 50.

La competència econòmica, centrada gairebé exclusivament en la reducció dels costos laborals, porta conseqüències. I la globalització ha convertit el món en un enorme espai de comerç que ha trobat en la precarietat de les condicions laborals i en la subhasta dels drets humans la millor fórmula per maximitzar els beneficis encara que el preu siguin catàstrofes com la de la mina de Soma o la mort a Bangladesh de més d'1.000 persones que treballaven amuntegades a l'edifici que es va desplomar. És veritat el que diu Erdogan, aquestes coses passen. Però no poden passar! És inacceptable, no és assumible en un món que ha d'afrontar el segle XXI amb el repte de globalitzar els drets humans. No té sentit, ni tan sols econòmicament, construir el benestar d'uns pocs sobre el sofriment de la majoria. No és sostenible i les conseqüències en forma de conflicte social arribaran tard o primerenc. No es poden arrabassar drets o rebaixar costos ad infinitum, perquè no és just, perquè no és suportable i perquè tampoc és sostenible, encara que l'hi sembli als todopoderosos gestors del sistema econòmic i financer.

A Turquia la reacció no s'ha fet esperar. Els sindicats turcs ja han convocat la vaga general, la societat indignada s'està mobilitzant amb duresa i la ràbia per una tragèdia que és continuada recorre el país. I no anem a deixar-los sols. És necessari que des de la Confederació Europea de Sindicats i la Confederació Sindical Internacional dediquem tot el nostre esforç a denunciar que, com a Turquia, la precarietat laboral, la no inversió en seguretat en el treball, té greus conseqüències. Hem de ser la punta de llança contra el capitalisme salvatge que impera en la relacions econòmiques i comercials al món. Hem d'encapçalar la resposta social perquè les institucions i els governs es vegin obligats a parar en sec el procés de desregulación de les relacions laborals per protegir la vida i els drets dels treballadors i les treballadores. El drama dels miners de Soma a Turquia és un símptoma, un gravíssim símptoma del procés d'involució social que ens estan imposant els poders econòmics i financers. I anem a combatre-ho sense resignar-nos, per molt que es digui que són coses que passen.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.


Més autors
Opinadors
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH