Valenciano i Cañete es van oblidar massa d'Europa en el seu cara a cara

|

Título de la imagen

En el debat d'aquest dijous Miguel Arias Cañete i Elena Valenciano han exposat vagament les seves propostes i s'han centrat a discutir sobre la política nacional. L'atur i les retallades socials han estat els eixos principals d'un cara a cara ple de retrets per les herències, la rebuda i la dilapidada. I tots dos candidats van deixar a un costat qüestionis europees.

Més noticies de Eleccions Europees 

El candidat del PP a les eleccions europees, Miguel Arias Cañete, ha centrat el seu discurs en l'herència rebuda pel Govern del PP de l'anterior Executiu de José Luis Rodríguez Zapatero i que, segons ha dit, va deixar a Espanya a la vora del rescat per part de la UE, rescat que ha "evitat", al seu judici, Rajoy. Per la seva banda, la número u del PSOE, Elena Valenciano, ha negat no obstant això que Espanya estigui sortint de la crisi, que el propi Govern ho sap, i ha assegurat que també l'Executiu 'popular' està deixant la seva pròpia herència a través de retallades socials i ajustos.

Cañete i Valenciano han discutit sobre economia en el primer bloc del debat que els ha enfrontat aquesta nit en TVE. El candidat 'popular' ha repassat les xifres que resumeixen que la política socialista "va ser un fracàs" i va deixar al país "en la UVI". Els dos candidats també han aprofitat després l'inici del tercer bloc, dedicat a les polítiques sectorials, per rematar un debat que s'havia introduït amb anterioritat: el rescat financer a Espanya. Valencià ha criticat que Cañete digués que va ser "maravillloso" i li ha preguntat "com pot dir" això si ho estan pagant "tots els espanyols, sobretot els més humils".

L'exministre ha respost insistint que va ser un rescat "exemplar" perquè hi havia "risc que més de 25 milions d'estalviadors" perdessin "tot el seu patrimoni per culpa" del Govern socialista i es va aconseguir un refinançament "amb el menor cost possible per al contribuent". Cañete ha posat l'accent que va ser "positiu" que els espanyols no perdessin els seus estalvis i ha acusat a Valencià que hauria estat "encantada" si això hagués ocorregut. Entre altres xifres, en el bloc inicial Cañete ha posat l'accent en els 3,5 milions d'aturats més al final del govern de José Luis Rodríguez Zapatero, 1,2 milions d'ells, dones. Per afrontar el problema financer, Arias Cañete ha assegurat que el Govern va aconseguir "un crèdit en condicions meravelloses" de la UE, que va permetre "salvar els dipòsits" de milions d'estalviadors "que tenien les seves cartilles als bancs". Valenciano ha negat la major i ha acusat al Govern d'haver "picat" l'educació i la sanitat, li ha recriminat que hagi afavorit que Espanya sigui el país de la UE amb major precarietat laboral i li ha tirat en cara que es "commogui més per una desena del dèficit que per la pobresa infantil".

Elena Valenciano li ha respost que també el PSOE va deixar una herència de drets socials i de les dones que el PP "ha dilapidat" per començar a generar la seva pròpia herència. "Han destruït ocupació i els salaris han baixat, han augmentat la deduda del 70 per cent del PIB a gairebé el 100 per cent i el crèdit està destrossat. Vostè dirà que no hi ha alternativa, però no és cert", li ha dit. La socialista ha assegurat que tampoc les polítiques de la UE ajuden a Espanya perquè els fons per exemple per a ocupació juvenil són escassos i ha demanat que ascendeixin a 21.000 milions. "Proposem més flexibilitat en aplicació del dèficit, que el Banc Central s'ocupi de l'ocupació i no solament de la inflació, que hi hagi crèdit per a pimes i acabar amb els paradisos fiscals, però no els agrada parlar d'ells. Miri que han viatjat vostès a Suïssa i han deixat fons i Suïssa ni està en la UE ni necessita ajuda financera", ha dit. A més, ha fet una insinuació sobre l'existència de comptes a Suïssa de membres del PP. "Miri que han viatjat vostès a Suïssa i han deixat fons i Suïssa ni està en la UE ni necessita ajuda financera", ha dit, sense que Cañete hagi respost a aquest assumpte.

Durant el bloc dedicat a la política social, Valenciano s'ha centrat a atacar el seu contrincant, el cap de llista del PP, Miguel Arias Cañete, amb la reforma de l'avortament que impulsa el ministre de Justícia, Alberto Ruiz-Gallardón, un assumpte que, al seu judici, el partit del Govern està "amagant en un calaix" durant la campanya electoral perquè li pot fer "molt dany" de cara als comicis del proper 25 de maig. La dirigent socialista ha acusat als 'populars' de tenir una relació "difícil" amb la llibertat, sobretot amb la de les dones per decidir sobre la seva maternitat. En aquest punt, li ha recordat algunes frases "memorables" i una especial que assegura que va pronunciar l'aspirant del PP: "Al regadiu cal utilitzar-ho com a les dones, amb molta cura, que poden perdre a un", una afirmació que Cañete ha assegurat que "no és literal".

En el seu torn, el candidat 'popular' ha replicat a Valenciano que la regulació de l'avortament "no és competència" de la UE i ha recordat que la Carta de Drets Fonamentals assenyala que "totes les persones tenen dret a la vida". I, dit això, ha volgut deixar clar que la reforma de la Llei de l'Avortament es troba en la fase d'avantprojecte i s'ha mostrat "segur" que el projecte final obtindrà "el màxim consens", al contrari del que va ocórrer amb la qual va promoure el Govern de José Luis Rodríguez Zapatero. "Li sembla raonable que pugui avortar una nena menor de 16 anys amb el desconeixement dels seus pares? Al meu no. Això valdria la pena regular-ho", ha assenyalat Cañete.

Els candidats de PP i PSOE han dedicat també uns minuts a parlar de la política d'immigració, un assumpte que, per a Valenciano suposa un "repte enorme", però ha lamentat l'actuació del Govern en els salts a les tanques de Ceuta i Melilla. "Vostès van actuar de forma lamentable a pesar que vam estar disposats a col·laborar per tenir una política d'immigració comuna perquè els països del sud puguem abordar una qüestió que és importantíssima", ha apuntat l'aspirant socialista. No obstant això, Arias Cañete ha desmentit aquestes afirmacions assenyalant que el PSOE "mai ha volgut" aconseguir un pacte d'Estat sobre aquest assumpte. A més, ha defensat l'actuació de la Guàrdia Civil a les fronteres de Ceuta i Melilla, on la seva labor és "molt difícil".

Això sí, ha reconegut que Europa ha de ser "solidària" i també "responsable" en aquests assumptes, per la qual cosa considera que tots els Estats membres han de "complir" i "treballar pel compliment dels seus objectius" en matèria migratòria. I s'ha mostrat d'acord amb Valencià en la necessitat de dur a terme polítiques que fomentin la "cooperació amb els països d'origen i trànsit" per evitar que els immigrants caiguin "en mans de desaprensivos".

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH