El Govern indemnitza 49 hereus de morts en defensa de la democràcia

|

Tot preparat per la intervenció de Turull, Rovira i Herrera al Congrés

El Govern ha indemnitzat a un total de 49 hereus de persones mortes en defensa de la democràcia entre 1968 i 1977 des de l'entrada en vigor de la coneguda com a Llei de Memòria Històrica al desembre de 2007.

En concret, l'Executiu ha atès el 25 per cent de les 190 sol·licituds d'indemnitzacions presentades davant la Direcció general de Costos de Personal i Pensions Públiques, del Ministeri d'Hisenda i Administracions Públiques.

Aquestes són les dades que ha proporcionat l'Executiu al portaveu del PSOE en la Comissió Constitucional del Congrés, Ramón Jáuregui, qui va presentar una bateria de preguntes al Govern al Congrés sobre aquestes indemnitzacions.

Entre altres coses, Jáuregui volia saber si s'ha aplicat a totes aquestes indemnitzacions "tributació fiscal" i el Govern en la seva resposta, a la qual ha tingut accés Europa Press, assenyala que aquestes s'"han abonat íntegrament, sense que se'ls hagi practicat cap tipus de retenció". "Tot això --afegeix-- sense perjudici de beneficiari hagi de consignar l'import rebut a la seva declaració de la renda".

Discriminació per indemnitzacions i territoris

L'exministre socialista havia denunciat que és "injust" que les indemnitzacions a les persones que van estar a la presó per defensar les llibertats i drets democràtics i a les quals se'ls va aplicar la Llei d'Amnistia estiguin exemptes de tributació, però no ho estiguin les que es concedeixen per defunció sent més greu el fet indemnitzat.

El Govern no valora aquesta diferència i es limita a recordar que les indemnitzacions per haver estat a la presó no tributen en virtut de la llei de l'Impost sobre la Renda de les Persones Físiques i de modificació parcial de les lleis dels Imposts de societats, sobre la Renda de no Residents i sobre el Patrimoni (LIRPF) de 2006, que no inclou en el mateix sac a les quals perceben els hereus dels morts en defensa de la democràcia en els anys del tardofranquisme (1968 i l'aprovació de la Llei d'Amnistia a l'octubre de 1977).

Jáuregui també va preguntar al Govern si no considera discriminatori que les indemnitzacions per defunció sí hagin estat declarat exemptes al País Basc mentre que no ho són en la resta del país. En aquest punt, l'Executiu recalca a Jáuregui que les diputacions forals poden regular el seu propi règim tributari i, per tant, aquesta exempció d'ajusta a la llei.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH