Una sobredosi d'exercici d'alta intensitat pot augmentar el risc de mort

|

Exercici

Una sobredosi d'exercici d'alta intensitat pot augmentar realment el risc de mort a causa d'un atac al cor o un vessament cerebral en pacients amb malaltia cardíaca existent, suggereix una investigació alemanya publicada en l'edició digital de 'Heart'.

De la mateixa manera, un altre estudi realitzat a Suècia i publicat en la mateixa revista suggereix que els homes joves que realitzen exercici de resistència durant més de cinc hores a la setmana poden elevar el seu risc de desenvolupar una arítmia cardíaca posteriorment a la vida.

En el treball realitzat a Alemanya, els investigadors van registrar la freqüència i la intensitat de l'activitat física i la supervivència de més de mil persones amb malaltia cardíaca coronària estable durant deu anys. Tots els participants, la majoria dels quals tenia uns 60 anys, havien assistit a un programa de rehabilitació cardíaca per ajudar-los a fer exercici regularment i protegir-se d'un atac al cor o un vessament cerebral.

Les guies actuals recomanen que els pacients de malaltia cardíaca han de realitzar fins a una hora d'activitat aeròbica d'intensitat moderada almenys cinc vegades a la setmana. Al voltant del 40 per cent dels participants eren físicament actius entre dues i quatre vegades a la setmana; el 30 per cent va fer més exercici i l'altre 30 per cent, menys, i, en general, un de cada deu van dir exercitar-se físicament rares vegades o mai.

La freqüència d'exercici tendia a disminuir al llarg de la supervisió, encara que es va mantenir estable pels físicament actius entre dues i quatre vegades a la setmana. Després de tenir en compte altres factors d'influència, les persones inactives físicament eren més de dues vegades més propensos a tenir un atac cardíac/vessi cerebral que aquells que practicaven regularment activitat física i presentaven entorn de quatre vegades més probabilitats de morir per causes cardiovasculars i unes altres.

El doble de probabilitat de morir

Però sorprenentment, els que van fer l'exercici diari més extenuante també van registrar més del doble de probabilitats de morir d'un atac cardíac/vessi cerebral, segons van mostrar els resultats d'aquesta investigació de científics alemanys.

En l'estudi suec, els investigadors van preguntar a més de 44.000 homes d'entre 45 i 79 anys d'edat sobre els seus patrons d'activitat física durant el seu temps lliure en les edats de 15, 30, 50 anys i durant el passat any, quan la seva edat mitjana era de 60 anys. Es va analitzar la salut del cor dels participants en una mitjana de 12 anys a partir de 1997 per veure quants van desenvolupar un batec cardíac irregular o una fibril·lació atrial, factors de risc d'accident cerebrovascular.

Aquests experts van veure que els homes que feien exercici intensament durant més de cinc hores a la setmana eren un 19 per cent més propensos a desenvolupar la condició quan tenien l'edat de 60 anys que aquells que s'exercitaven menys d'una hora a la setmana. Aquest nivell de risc es va elevar al 49 per cent entre els quals van practicar més de cinc hores d'exercici a la setmana, a l'edat de 30 anys, però que posteriorment van fer menys d'una hora quan tenien 60 anys.

Però els que muntaven amb bici o caminaven enèrgicament durant una hora al dia o més a l'edat de 60 anys presentaven al voltant d'un 13 per cent menys de probabilitats de desenvolupar fibril·lació auricular que els que no van fer pràcticament gens d'exercici en absolut.

Encara que sembla "contradictori" pensar que l'activitat física podria agreujar les malalties del cor, altres estudis més petits també han suggerit aquesta possibilitat, agreguen experts espanyols en un editorial acompanyant, amb l'entrenament de resistència, en particular, vinculat a una condició aguda (reversible) d'un estat proinflamatorio. Els gens també poden tenir un paper important en la determinació del "llindar de seguretat", postil·len.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH