La jutge Alaya imputa el president d'Unicaja pel cas dels ERO

|

Títol de la imatge

La jutge que investiga el cas dels expedients de regulació d'ocupació (ERE) irregulars ha imputat el president d'Unicaja , Braulio Medel, l'expresident de El Monte José María Bueno Lidón i a altres membres del Consell Rector de l'agència pública IDEA, antiga IFA, per un presumpte delicte continuat de prevaricació i malversació, inclòs delicte continuat de falsedat, per les ajudes concedides al grup empresarial encapçalat per José Enrique Rosendo i José María Sayago.

La jutge Mercedes Alaya ha dictat un acte amb data de 13 de maig, al que ha tingut accés Europa Press, en el qual ha imputat a més d'una quinzena de membres d'aquest Consell Rector com José María Bueno Lidón, Braulio Medel, Juan Carlos Soriano, Manuel López Casolà, Jesús Nieto González, Juan Paniagua Díaz, Francisco García Martínez, Rafael Herrera, Francisco del Riu Muñoz, Ana María Peña, Ángel Garrido, Isabel d'Haro, Pilar Rodríguez López, José Domínguez Abascal, Joaquín Moya-Angeler, i Felipe Romero Lubia.

Igualment, la jutge amplia la imputació de l'ex director general de Treball Francisco Javier Guerrero, l'exconseller d'Ocupació Antonio Fernández, l'exviceconsejero d'Ocupació Agustín Barberá i l'exdirector de l'Agència Idea Jacinto Cañete. També demana que es prengui declaració en qualitat d'imputats a Francisco Mencía Morales, Miguel Ángel Serrano Aguilar, Jesús María Rodríguez, Pablo Millán i Juan Vela Quiroga.

La jutge ha citat a declarar els 25 entre els dies 19 i 23 de maig, destacant que el dia 19 aniran a declarar Francisco Javier Guerrero i Antonio Fernández, entre uns altres, i el dia 21, Braulio Medel i Bueno Lidón.

En l'acte, Alaya explica que després de les declaracions policials de Mencía Morales i Serrano Aguilar, els qui anessin directors generals d'IDEA, s'obre un capítol, dins de la investigació de les subvencions concedides per la Junta a les empreses de Rosendo i Sayago, que concerneix al paper exercit per l'agència i per tant per la Conselleria d'Innovació en el procés "no solament de materialització i execució, sinó de concessió de subvencions a empreses del programa 31L de la Conselleria d'Ocupació".

Considera necessària la pràctica de diligències per investigar el funcionament del Consell Rector i determinar i individualitzar la conducta concreta i el grau de responsabilitat d'alguns dels aforats assenyalats en l'acte de data 18 de desembre de 2013, que van integrar el Consell, en la seva condició de president o vocals. En aquest punt, indica que dins d'aquestes diligències es troben les declaracions com a testimonis de Mencía Morales i Serrano Aguilar, els qui van reconèixer que eren "conscients que les ajudes autoritzades per ells i pel Consell Rector eren ajudes directes que havien d'haver seguit el procediment legal de subvencions".

Per això, Alaya imputa a Mencía Morales, Serrano Aguilar i Jacinto Cañetes, directors de l'agència entre 2003 i 2009, un presumpte delicte continuat de prevaricació, malversació de cabals públics i falsedat en document oficial. Segons l'acte, els dos primers serien partícips del falsejament del Pressupost d'IFA/IDEA, pressupostant despeses inexistents per permetre el sistema de transferències de finançament a la Conselleria d'Ocupació.

Mencía, segons recull l'acte, "sabent la il·legalitat", signaria 124 convenis que sumarien 115.213.406,06 euros. "Gran part d'aquestes ajudes afavoririen injustament a la Sierra Norte i a determinats grups empresarials, entre ells el dels senyors Rosendo i Sayago".

Per la seva banda, Serrano, qui va subscriure un total de 42 convenis per import de 210.950.928,39 euros, "va ser coneixedor i partícip de les importants irregularitats de les ajudes directes i sociolaborals que es gestionaven entre l'agència i la Direcció general de Treball".

Sobre Jacinto Cañete, la jutge exposa que va ser, "igual que els anteriors, indiciariamente coneixedor i responsable del falsejament del pressupost d'IDEA".

D'altra banda, indica que en la mateixa qualificació jurídica de delicte continuat de prevaricació i malversació, inclòs delicte continuat de falsedat, doncs a ells els competeix l'aprovació de la proposta d'avantprojecte de pressupost d'IFA/IDEA, podrien incardinar-se els fets que s'imputen als següents integrants del Consell Rector: José María Bueno Lidón, Braulio Medel, Juan Carlos Soriano, Manuel López Casolà, Jesús Nieto González, Juan Paniagua Díaz, Francisco García Martínez, Rafael Herrera, Francisco del Riu Muñoz, Ana María Peña, Ángel Garrido, Isabel d'Haro, Pilar Rodríguez López, José Domínguez Abascal, Joaquín Moya-Angeler, i Felipe Romero Lubia, Jesús María Rodríguez Román, Francisco Javier Guerrero, Antonio Fernández i Agustín Barberá.

A aquests quatre últims se citaran també davant l'ampliació dels fets que ja li van ser imputats en el seu moment. Del mateix, Alaya recull que en virtut dels fets esdevinguts en el període 2001-2008 en relació a l'elaboració de la proposta d'avantprojecte de pressupostos d'IFA/IDEA s'ha de prendre declaració com imputats als directors de Finances Pablo Millán Márquez i Juan Vetlla Quiroga. En aquest sentit, recorda que ja s'ha rebut declaració judicial d'Antonio Diz-Lois Ruiz.

L'acte recull una anàlisi de les 32 actes del Consell Rector d'IFA/IDEA entre els anys 2001 i 2008 i es deté en la composició d'aquest Consell en dues etapes, entre gener de 2001 i abril de 2004 i d'abril de 2004 fins a l'actualitat. Així, examina, amb ordre cronològic, l'actuació de cadascun dels presidents i vocals del Consell.

En el cas concret de Braulio Medel, president d'Unicaja, l'acte assenyala que de les 32 sessions analitzades solament va assistir a tres al llarg de set anys, amb una mitjana de deu sessions per any. En les tres sessions citades se li informaria de cinc convenis subscrits amb la Direcció general de Treball i Seguretat Social i votaria a favor de l'autorització de dos convenis. S'absentaria en 29 ocasions, de les quals en 27 ocasions va delegar la seva representació en el president, votant per tant a favor de la signatura de 39 convenis.

Per això, Alaya recull que "crida poderosament l'atenció que se li mantingués en el càrrec durant tant temps, no assistint habitualment a les sessions, del que cal inferir que la seva actuació per delegació seria còmoda i buscada a propòsit".

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH