A Espanya hi ha 110 aturats per cada vacant d'ocupació

|

El Gobierno preveu crear uns 600.000 ocupacions i reduir l'atur en 800.000 persones entre 2014 i 2015

Espanya registrava en el quart trimestre de l'any passat 110 aturats per cada vacant d'ocupació, una proporció molt elevada si es compara amb els 17,5 aturats per vacant existents abans de l'esclat de la crisi en l'estiu de 2007, segons dades d'un informe elaborat per Asempleo i Afi.

No obstant això, el nombre d'aturats per vacant s'ha reduït un 17% entre el quart trimestre de 2012 i el mateix trimestre de 2013, la qual cosa, segons l'informe, és un símptoma més de la "incipient recuperació del mercat de treball" espanyol. Aquest descens es deu tant a la retallada en un 1,4% del nombre d'aturats en aquest període, com a l'augment de les vacants existents en un 18,8%. En qualsevol cas, aquesta millora no impedeix que el mercat laboral espanyol sigui dels menys eficients de la UE.

Així, els autors de l'informe assenyalen que l'eficiència d'un mercat de treball pot mesurar-se per la seva capacitat per assignar aturats a ocupacions vacants, la qual cosa no deixa en bon lloc a Espanya. De fet, Espanya és el segon país de la UE, per darrere de Xipre (154 aturats per vacant), amb major proporció d'aturats per vacant, molt lluny de la mitjana europea (12,3 aturats per vacant). Les dades d'Espanya i Xipre contrasten amb els de Alemanya o Regne Unit, on la ràtio d'aturats per vacant és de dos i quatre aturats per vacant, respectivament.

A Espanya, les activitats relacionades amb l'oci i la construcció compten amb més de 150 aturats per vacant, enfront dels menys de 20 aturats per vacant que corresponen a les activitats sanitàries i professionals.

La ràtio parat/vacant és major en aquells sectors que més s'han vist afectats per la crisi. Encapçalen la llista les activitats artístiques i entreteniment (192,5 aturats per vacant), seguides de la construcció (149,7), i transport i emmagatzematge (107,2).En el costat oposat (excloent a les AA.PP), se situen sanitat i serveis socials, amb 16,7 aturats per vacant; activitats professionals, científiques i tècniques (20,3), i informació i comunicacions (26).

Segons Asempleo i Afi, el principal motiu pel qual el teixit empresarial no ofereix més vacants és que el seu actual volum de producció no requereix de més treballadors. Si s'incrementés la seva facturació, com així es preveu per als propers mesos, podria augmentar la contractació. Sis de cada deu vacants (61,6%) es concentra en les petites empreses, enfront d'una mica més d'un 20% en les grans empreses.

D'altra banda, en l'informe s'assenyala que si al maig i juny continua la senda d'avanços interanuals superiors al 1% iniciada a l'abril, l'ocupació podria incrementar-se en unes 300.000 persones en el segon trimestre de l'any, la qual cosa situaria el total d'ocupats en 17,42 milions de persones, nivell similar al d'octubre de 2012.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH