Treball emet infracció a Coca-cola Iberian Partners per vulnerar el dret de vaga en l'ERO

|

Treball emet infracció a Coca-cola Iberian Partners per vulnerar el dret de vaga en l'ERE

La Inspecció de Treball i Seguretat Social ha emès un acta d'infracció a Coca-cola Iberian Partners per vulnerar el dret fonamental de vaga en l'Expedient de Regulació d'Ocupació (ERO) de l'embotellador únic, que ha afectat a 1.190 ocupacions i ha comportat el tancament de quatre plantes (Fuenlabrada, Astúries, Alacant i Palma de Mallorca).

El nou informe de Treball arriba després de la denúncia interposada per la secció sindical de CCOO Casbega per vulneració de l'exercici de vaga, segons ha informat el sindicat en un comunicat. La Inspecció de Treball, després de l'actuació corresponent, ha procedit a aixecar un acta de "infracció molt greu" contra Coca-cola Iberian Partners per infringir el dret fonamental i constitucional de vaga.

Fonts de l'embotellador únic a Espanya han explicat que es tracta d'un expedient i no d'una sanció, a més d'incidir que l'import de la sanció seria el mínim en aquest tipus de casos. Els inspectors, segons els sindicats, han assenyalat que s'ha produït una substitució del treball efectuat pels treballadors en vaga de Casbega per treballadors d'altres embotelladoras de Coca-cola Iberian Partners. No obstant això, la companyia ha assegurat que en l'acta de la Inspecció de Treball s'indica que "no s'ha substituït a treballadors" en les plantes i ha explicat que l'embotellador únic tan sols ha mogut productes d'una regió a una altra, aprofitant el 'estoc' disponible atenent a la demanda dels clients. D'aquesta forma, han afirmat que durant el temps de vaga l'embotellador de Coca-cola no ha incrementat el nombre de persones, ni el nombre de torns de producció, ja que s'ha mantingut la mateixa producció que es tenia.

Des de l'empresa es reitera que en cap cas s'ha volgut vulnerar el dret de vaga dels treballadors i que sempre s'ha dut a terme tot amb el màxim respecte.

Segons la Inspecció de Treball, la vaga no va desplegar tots els efectes desitjats pels vaguistes al mercat de Madrid com a conseqüència de l'actuació empresarial d'infringir i vulnerar el dret fonamental de vaga establert en l'article 28 de la Constitució Espanyola.

CCOO ha recordat que ja són varis els informes de la Inspecció de Treball que assenyalen irregularitats i infraccions per part de l'embotellador únic en el procediment de l'ERO, al mateix temps que desitgen que l'Audiència Nacional declari "nul" aquest expedient de regulació.

APUNTA A UN POSSIBLE "ESQUIROLAJE EXTERN"

En l'ofici, datat el 12 de maig, els inspectors de Treball i Seguretat Social, han adonat de diversos exemples manifestats per alguns empleats, que asseveraven que les tasques dels treballadors en vaga es realitzaven mitjançant altres treballadors que no ho estaven o que es troben en una altra embotelladora.

Atès que l'empresa mai ha negat el subministrament de producte des d'altres embotelladoras que no estaven en vaga, "la possible vulneració del dret de vaga se circumscriu a la possibilitat del denominat esquirolaje extern, és a dir, a la producció i distribució de begudes des d'altres plantes per treballadors d'altres embotelladoras amb la finalitat de proveir l'àrea territorial que era proveïda per la madrilenya, inoperativa en estar tots els seus treballadors en vaga".

Amb això provocarien que la vaga va ser "ineficaç per a les finalitats requerides pels vaguistes: pressionar a l'empresa perquè retiri l'expedient d'acomiadament col·lectiu i/o eviti el tancament definitiu de la planta embotelladora de Madrid".

Els inspectors recorden que el Reial decret-llei 17/1977, de 4 de març, estableix en el seu article 6 que, en tant duri la vaga, "l'empresari no podrà substituir als vaguistes per treballadors que no estiguessin vinculats a l'empresa al temps de ser comunicada". La conducta empresarial descrita constitueix una "infracció molt greu en matèria laboral.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH