Es quintupliquen els casos de racisme a immigrants irregulars en sanitat

|

Títol de la imatge

Els immigrants que es troben a Espanya en situació irregular han notat en l'últim any un augment de comportaments o actituds xenòfobes en la sanitat espanyola, fins al punt que en 2013 s'han multiplicat per cinc les persones que diuen haver sofert un cas de racisme en l'àmbit sanitari.

Així es desprèn dels resultats d'un informe europeu de l'organització Metges del Món recopilat a partir de més de 16.000 pacients atesos en 25 ciutats de vuit països europeus (incloses 11 espanyoles: Almeria, Màlaga, Sevilla, Bilbao, Madrid, Palma de Mallorca, Zaragoza, Toledo, Santa Cruz de Tenerife, València i Alacant), dels quals 130 residien a Espanya.

Una vegada ponderats les dades per equiparar tots els països de l'informe (Alemanya, Bèlgica, França, Grècia, Holanda, Regne Unit i Suïssa, a més d'Espanya) s'ha vist com, a pesar que "els casos de racisme soferts en les estructures sanitàries són pocs", fins a un 5,4 per cent dels enquestats diu haver sofert algun comportament xenòfob en l'últim any.

En el cas d'Espanya, l'informe mostra com aquests casos són "molt freqüentment citats" en l'últim any, com així ho reconeixen el 33,6 per cent dels enquestats. I en 2012, només un 6,3 per cent dels irregulars admetia sofrir algun cas de racisme.

"El problema no és que et deneguin l'assistència sanitària, sinó com t'ho deneguen, la percepció de tracte", ha lamentat Álvaro González, president de Metges del Món Espanya, que reconeix que la dada és significativa sobretot perquè "no són persones molt sensibles que qualsevol petita cosa els va a generar disconfort, sinó que per desgràcia estan acostumades a situacions dures".

González creu que la primera barrera d'accés no és tant el professional sanitari sinó el personal administratiu dels centres de salut, "que són els que s'encarreguen de donar la targeta sanitària a aquesta població".
I, al seu judici, aquest comportament xenòfob respon al missatge que el Govern ha donat assenyalant a aquest col·lectiu com un dels culpables de la reforma empresa en 2012 i de la limitació de l'accés a l'assistència sanitària, al·legant "el cost massa alt que representa per al sistema de salut".

ESPANYA, DELS PAÏSOS ON MÉS SE'LS DENEGA LA SANITAT

L'informe mostra a més com Espanya és també el país on amb més freqüència s'estan reportant casos de denegació d'atenció sanitària, afectant a aproximadament la meitat (52,4%) dels pacients inclosos en l'informe.

La majoria d'aquestes denegacions són fruit d'una "exclusió sistemàtica", relata González, "en part per confusió, desconeixement o per aquest missatge xenòfob que s'està transmetent". "Els que estan sofrint aquesta situació són immigrants que porten 10 o 20 anys a Espanya, que van viure l'època del 'boom' espanyol, que estaven totalment regularitzats, que tenen als seus fills espanyols ja en el col·legi, que han sofert la crisi com la resta d'espanyols i que gràcies al RD estan sofrint una segona exclusió. I després de quedar-se fos del mercat laboral ara estan sense permís, sense papers i fora del sistema sanitari", ha lamentat el president de Metges del Món Espanya.

Després d'Espanya, en segon lloc figura Londres, on a la quarta part dels pacients (24,9%) se'ls va denegar l'atenció sanitària, mentre que a Grècia, Bèlgica i França les dades no poden tenir-se en compte donats els baixos índexs de resposta.

En termes generals, l'informe mostra com els principals obstacles d'aquest col·lectiu són de tipus administratiu (22,8%), per desconeixement del sistema (21,7%), per l'alt cost de la consulta, el tractament o pel pagament anticipat (17,7%) o per la barrera de l'idioma (15%).

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH