dijous, 16 de juliol de 2020

El 'bullying' pot tenir conseqüències per a la salut a llarg termini

|

Títol de la imatge

Els nens que sofreixen assetjament poden experimentar inflamació crònica sistémica que persisteix fins a l'edat adulta, mentre que els agressors poden experimentar beneficis per a la seva salut salut per augmentar el seu estatus social a través de la intimidació, segons revelen investigadors del Centre Mèdic de la Universitat de Duke, en Durham, Carolina del Nord, Estats Units.

L'estudi, publicat en l'edició digital de 'Proceedings of the National Academy of Sciences', va ser realitzat en col·laboració amb experts de la Universitat de Warwick, a Regne Unit; la Universitat de Carolina del Nord, en Chapel Hill, Estats Units, i la Universitat d'Emory, a Atlanta, Geòrgia, Estats Units.

"Els nostres resultats assenyalen les conseqüències biològiques de la intimidació i, mitjançant l'estudi d'un marcador d'inflamació, ofereixen un potencial mecanisme de com aquesta interacció social pot afectar al funcionament de la salut més endavant", ressalta l'autor principal, William I. Copeland, professor associat de Psiquiatria i Ciències Conductuals de la Facultat de Medicina de la Universitat de Duke.

Estudis anteriors han suggerit que les víctimes d'assetjament infantil sofreixen conseqüències socials i emocionals en l'edat adulta, incloent un augment de l'ansietat i la depressió. No obstant això, els nens intimidats també presenten problemes de salut, com a dolor i malaltia, és a dir, que ser susceptible d'assetjament pot estendre's més enllà dels resultats psicològics. "Entre les víctimes d'assetjament escolar, sembla que hi ha un cert impacte en l'estat de salut en l'edat adulta --assenyala Copeland--. En aquest estudi, ens preguntem si l'assetjament infantil pot ficar-se 'sota la pell' per afectar a la salut física".

Copeland i els seus col·legues van usar dades del 'Great Smoky Mountains Study', un estudi sòlid basat en la població que va obtenir informació sobre 1.420 persones durant més de 20 anys. Els individus van ser seleccionats a l'atzar per participar en l'anàlisi prospectiva, per la qual cosa no estaven en major risc de malaltia mental o de ser intimidats. Els participants van ser entrevistats durant la infància, l'adolescència i l'edat adulta i se'ls va preguntar, entre altres qüestions, sobre les seves experiències amb el 'bullying'. Els investigadors també van recol·lectar mostres petites de sang per observar els factors biològics i, en elles, van mesurar la proteïna C-reactiva (PCR), un marcador de la inflamació de baix grau i un factor de risc per als problemes de salut, incloent la síndrome metabòlica i la malaltia cardiovascular. "Els nivells de PCR es veuen afectats per una varietat de factors d'estrès, com la mala nutrició, la falta de somni i la infecció, però hem trobat que també estan relacionats amb factors psicosocials", explica Copeland. "Mitjançant el control dels nivells de PCR preexistents dels participants, fins i tot abans de la intimidació, tenim una comprensió més clara de com la intimidació podria canviar la trajectòria dels nivells de PCR", afegeix.

Es van analitzar tres grups de participants: les víctimes d'assetjament escolar, aquells que eren alhora agressors i víctimes i els qui eren acosadores. Encara que els nivells de PCR van augmentar en tots els grups quan van entrar en l'edat adulta, les víctimes d'assetjament escolar durant la infància tenien uns valors molt més alts quan eren adults que els altres grups. De fet, els nivells de PCR augmenten amb el nombre de vegades que els individus són intimidats. Els adults joves que havien estat acosadores i víctimes quan eren nens tenien nivells de PCR similars a aquells que no van participar en el 'bullying', mentre que els agressors tenien la PCR més baixa, fins i tot inferior que els que no van estar involucrats en la intimidació. Per tant, ser un acosador i millorar l'estatus social pot protegir contra l'increment del marcador inflamatorio.

Encara que l'assetjament escolar és més comú i es percep com menys perjudicial que l'abús infantil o el maltractament, els resultats suggereixen que la intimidació pot alterar els nivells d'inflamació en l'edat adulta, de forma similar al que es veu en altres formes de trauma infantil. "El nostre estudi va trobar que el paper d'un nen en la intimidació pot servir com a risc o factor protector per a la inflamació de baix grau", diu Copeland. "Millorar en l'estatus social sembla tenir un avantatge biològic, però hi ha altres maneres en les quals els nens poden experimentar l'èxit social que no siguin intimidar a uns altres", agrega.

Els investigadors van concloure que la reducció del 'bullying', així com la reducció de la inflamació en les víctimes d'assetjament escolar, podrien ser objectius clau per promoure la salut física i emocional i disminuir el risc de malalties associades amb la inflamació.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.


EL MÉS LLEGIT

ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH