Atur juvenil: Europa ajuda i el PP no fa la feina

Benet Maimí

En aquestes eleccions europees del 25 de maig cal que Catalunya faci sentir la seva veu per deixar clar a tot Europa que els catalans volem exercir el dret a decidir i que volem fer-ho des de dins d'Europa, com a actor imprescindible per a la construcció europea.

En aquestes eleccions europees del 25 de maig cal que Catalunya faci sentir la seva veu per deixar clar a tot Europa que els catalans volem exercir el dret a decidir i que volem fer-ho des de dins d'Europa, com a actor imprescindible per a la construcció europea. Així ho avala la nostra història i així ho ha d'avalar la voluntat de una gran majoria de catalans i de catalanes en les urnes de l'últim diumenge de maig.

Però cal també fer sentir la nostra veu per donar solucions per superar la xacra insuportable que suposa l'actual taxa d'atur juvenil. A Europa aquest és un autèntic problema: un de cada cinc joves es troben a l'atur. A Catalunya, i encara més a la resta de l'Estat espanyol, el problema esdevé tragèdia: un de cada dos joves no tenen feina.

És evident que l'atur juvenil és un dels grans problemes i dels grans reptes que avui té plantejat Europa. Mentre Europa mira de posar-hi remei, a Espanya, el govern del PP redueix en un 58% l'import de les polítiques actives d'ocupació. A més, no fa el que li diu la UE i està en un procés de recentralització, la qual cosa encara fa molt menys eficaç qualsevol mesura que es vulgui impulsar.

La realitat és que el PP i el PSOE continuen instal·lats en la cultura del subsidi i, és clar, aquesta no només no és la solució, sinó que agreuja el problema. Si PP i PSOE es pensen que combatrem l'atur pagant el subsidi, no ens sortirem.
Es tracta de posar diners sí, però tal com demana Europa: per a polítiques actives d'ocupació, perquè la gent trobi feina. Cal recordar que aquesta darrera setmana la Comissió Europea i el Banc Central han criticat el govern espanyol per l'endarreriment en l'aplicació de les polítiques actives d'ocupació i en la seva reforma. No és així com s'incentiva l'ocupació.

Cal recordar també que el Consell Europeu d'abril de l'any passat va aprovar un programa anomenat Garantia Juvenil per ajudar a crear ocupació. És un model que s'inspira amb el que s'ha aplicat amb èxit a Finlàndia o Àustria, i que té com a objectiu donar feina a moltes persones joves que són a l'atur. Amb aquesta mesura, una vegada més Europa vol ajudar Espanya, però Espanya no en fa cas.

Més d'un any després, el govern espanyol encara no ha posat cap programa en marxa que pugui concretar i permeti aplicar els recursos destinats. I així, des de la inacció del govern espanyol, és clar que no ens en sortirem.

Benet Maimí
Secretari d'organització d'Unió Democràtica de Catalunya

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.


Més autors
Opinadors
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH