Les vacances fiscals basques costaran a l'Estat 30 milions d'euros

|

Govern basc

El Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) ha imposat al govern basc una multa de 30 milions d'euros per no haver recuperat a temps les ajudes il·legals concedides a empreses en el marc de les trucades popularment "vacances fiscals basques".

L'Estat ja ha recuperat el 100% d'aquestes subvencions il·legals (al voltant de 500 milions d'euros), però la major part d'elles es van reemborsar fora de termini, amb un retard de fins a 12 anys.

La sanció és no obstant això menor que la que havia proposat l'advocada general del TJUE (que ascendia a 50 milions d'euros) o a la qual demanava la Comissió (65 milions). Les subvencions en qüestió van ser declarades il·legals ja en 2001 i comptaven amb una sentència en contra de 2006 del propi tribunal de Luxemburg.

El cas es remunta a 2001, quan la Comissió va declarar il·legals sis règims d'ajudes fiscals en vigor a les províncies d'Àlaba, Guipúscoa i Biscaia i va exigir la seva devolució. Les ajudes es van concedir en forma de crèdits fiscals corresponents al 45% de les inversions que superaven els 15 milions d'euros i d'exempcions fiscals temporals per reduir de manera substancial l'impost de societats a les empreses de nova creació durant els quatre primers anys que obtinguessin beneficis.

En la seva sentència d'aquest dimarts, el Tribunal de Justícia estima que "està justificat condemnar a Espanya a pagar una suma a tant alçat" ja que "el procediment de recuperació de les ajudes il·legals es va perllongar durant més de cinc anys després que es dictés la sentència de 2006, i que aquest retard no podia atribuir-se a dificultats relacionades amb la recuperació de les ajudes". "D'altra banda, les ajudes il·legals són particularment perjudicials per a la competència, a causa de l'elevat de la seva quantia i al gran nombre de beneficiaris de les mateixes, raó per la qual hauria hagut de privar-se a aquests sense demora de l'avantatge de la qual havien gaudit il·legalment enfront dels seus competidors", apunta la fallada.

Finalment, el Tribunal de Justícia assenyala que el Regne d'Espanya ja ha estat objecte de diverses sentències que resolen recursos per incompliment per no haver recuperat ajudes il·legals de manera immediata i efectiva. Segons la sentència, "aquesta reiteració de comportaments il·lícits d'un Estat membre requereix que s'adopti una mesura dissuasòria, com la condemna al pagament d'una suma a tant alçat".

Considerant que el fet que la infracció només afecti a una regió autònoma no atenua la gravetat de l'incompliment assenyalat, el Tribunal de Justícia conclou que, "donada la capacitat de pagament d'Espanya, està justificat condemnar a aquest Estat a pagar una suma a tant alçat de 30 milions d'euros".

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH