Europa reconeix davant de Google el 'dret a l'oblit'

|

Google

El Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) ha donat aquest dimarts la raó a l'Agència Espanyola de Protecció de dades en la seva disputa amb Google en dictaminar que els serveis de motor de recerca en Internet són responsables de les dades personals incloses a les pàgines web que tracten.

La sentència reconeix a més l'existència d'un "dret a l'oblit" com el qual va invocar el ciutadà espanyol afectat per aquest cas perquè s'esborressin les seves dades en Internet, encara que estableix una sèrie de condicions i limitacions. El Tribunal contradiu l'opinió de l'advocat general, Niilo Jääskinen, que al juny de 2013 havia donat la raó a Google.

El litigi es remunta a l'any 2010, quan l'Agència Espanyola de Protecció de Dades va exigir a Google que eliminés en els resultats de les seves recerques els vincles a l'anunci publicat en un periòdic d'una subhasta d'immobles relacionada amb un embargament per deutes a la Seguretat Social.

L'Agència va actuar a petició del ciutadà esmentat en aquest anunci, que al·legava que l'embargament al que es va veure sotmès en el seu moment està totalment solucionat i resolt des de fa anys i manca de rellevància en l'actualitat, per la qual cosa no volia que aparegués quan es busqués el seu nom en Google.

En la seva sentència d'aquest dimarts, el Tribunal de Justícia conclou que "el gestor d'un motor de recerca en Internet és responsable del tractament que apliqui a les dades de caràcter personal que apareixen a les pàgines web publicades per tercers" i per tant ha de respectar la directiva comunitària sobre protecció de dades.

En resposta a la pregunta de si la directiva permet que la persona afectada sol·liciti que se suprimeixin d'aquesta llista de resultats uns enllaços a pàgines web perquè desitja que la informació sobre ella que figura en aquestes pàgines es 'oblidi' després d'un cert temps, el Tribunal de Justícia indica que "si, arran de la sol·licitud de la persona afectada es comprova que la inclusió d'aquests enllaços en la llista és incompatible actualment amb la directiva, la informació i els enllaços que figuren en la llista han d'eliminar-se".

La sentència assenyala que "amb el temps, fins i tot un tractament inicialment lícit de dades exactes pot arribar a ser incompatible amb la directiva quan, tenint en compte totes les circumstàncies que caracteritzin cada cas, aquestes dades es revelin inadequats, no pertinents o ja no pertinents o excessius des del punt de vista de les finalitats pels quals van ser tractats i del temps transcorregut".

EXAMINAR CAS PER CAS

En tot cas, la fallada admet que en cada cas s'haurà d'examinar "si aquesta persona té dret al fet que la informació en qüestió sobre ella deixi d'estar vinculada en l'actualitat al seu nom a través de la llista de resultats que s'obté després d'efectuar una recerca a partir del seu nom".

"Si aquest és el cas, els enllaços a pàgines web que contenen aquesta informació han de suprimir-se d'aquesta llista de resultats, tret que existeixin raons particulars -com el paper exercit per aquesta persona en la vida pública- que justifiquin que prevalgui l'interès del públic a tenir accés a aquesta informació en efectuar la recerca", afirma el Tribunal de Justícia.

La sentència precisa que l'interessat pot presentar aquestes sol·licituds directament al gestor del motor de recerca, que deurà llavors examinar degudament si són fundades. Quan el responsable del tractament no accedeixi al sol·licitat, la persona afectada podrà acudir a l'autoritat de control o als tribunals amb la finalitat de que aquests duguin a terme les comprovacions necessàries i ordenin al responsable que adopti mesures precises en conseqüència.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH