CGPJ estudia demanar canvis legals que permetin als invidents ser jutges

|

Jutjat València

La Comissió Permanent del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) estudiarà aquest dimarts un informe favorable a permetre opositar a jutge al jove invident Gabriel Pérez Castellanos. El text que se sotmetrà a debat proposa la supressió d'un article determinat de la Llei Orgànica del Poder Judicial (LOPJ) i altres reformes legislatives que permetin als cecs accedir a la Carrera Judicial.

Pérez Castellanos compta amb més de 100.000 signatures de recolzament en la petició que va publicar en la plataforma Change.org per denunciar la seva situació, que ha estat estudiada inicialment pel vocal Juan Manuel Fernández. El seu criteri és el de permetre a aquest estudiant de Dret poder exercir com a jutge en el cas que superi les proves d'accés a la carrera. La proposta que se sotmetrà a estudi demà, defensa que no pot afirmar-se que la vista sigui un sentit imprescindible per als jutges perquè les lleis processals concedeixen importància a elements aprehensibles a través de l'oïda, com poden ser l'evasió de respostes o el titubeig durant la vista en la qual s'escolta a demandants, acusats o testimonis. A més, aquestes situacions no es donen en totes les jurisdiccions. Per això, l'informe incideix que la tutela judicial efectiva no s'infringeix pel fet que el jutge sigui invident excepte en supòsits excepcionals, de manera que n'hi ha prou amb evitar-los i buscar destinacions adequades per a invidents com la jurisdicció contenciós-administrativa, la social o fins i tot òrgans col·legiats com els de adscripció territorial.

Igual que l'Estatut de la Fiscalia preveu que un fiscal pugui ser substituït si es dóna un supòsit excepcional, Juan Manuel Fernández creu que aquesta possibilitat podria aplicar-se també a la carrera judicial i per això proposa que el CGPJ plantegi una reforma de la normativa existent. Així, s'hauria de suprimir l'article 303 de la LOPJ, segons el qual l'impediment físic incapacita per a l'exercici de la funció judicial, segons les mateixes fonts. Es proposa també delimitar de forma taxativa quina tipus d'incapacitats en els jutges són invalidants i reformar el Reglament de la Carrera Judicial per donar possibilitat al discapacitat de triar la plaça que millor s'ajusti a la seva situació i permetre substitucions en casos concrets. D'aquesta manera, a més, es compliria amb l'article 49 de la Constitució, que obliga als Poders Públics a realitzar polítiques d'integració i emparar-los en el seu dret a accedir en condicions d'igualtat als càrrecs públics. A més, la LOPJ disposa que s'ha de reservar un contingent no inferior al cinc per cent de places per a persones la discapacitat de les quals no superi el 33 per cent.


En la seva petició en la plataforma, Pérez Castellanos explica que la seva incidència no li havia suposat cap impediment per acabar els seus estudis de Dret, però sí per continuar amb la seva carrera. "Vull ser jutge, però ningú em diu si puc ser-ho. M'ajudes a aconseguir-ho? Pots fer-ho signant la meva petició", assenyala el jove en la plataforma.


Diu també que quan va acabar la seva carrera de Dret va acudir a l'Audiència provincial on formen per a l'oposició, on no li van donar garanties que per condició d'invident pogués exercir com a jutge. "Em van remetre al Consell General del Poder Judicial, on vaig demanar informació per escrit per al meu cas i ells em van manar al Ministeri de Justícia. Porto mesos esperant resposta i ja he perdut l'oportunitat de començar amb les meves oposicions aquest any", lamenta.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH