Europa invertirà a Catalunya 2.000 milions d'euros per a infraestructures

|

SANTI VILA

El conseller de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat, Santi Vila, ha anunciat aquest dilluns una injecció de 2.000 milions d'euros a Catalunya en el marc d'un pla europeu d'estímul de modernització de ciutats, la qual cosa ell ha erigit com el que podria ser "un nou pla de barris amb una dimensió diferent".

En la inauguració de la jornada 'Temps diferents, noves infraestructures' d'Esade, Vila ha sostingut que aquest pla, que es basarà en la sostenibilitat, millores del transport públic i les 'smart cities', es presentarà a la fi d'aquest 2014.

Ha assegurat que després de set anys de dificultats econòmiques, l'economia catalana i l'espanyola estan sortint de la crisi, tal com ho indiquen l'augment de la demanda en el transport públic i l'increment de tràfic de les autopistes, entre altres indicadors.

També l'administració pública està notant els primers efectes de la recuperació: "La Generalitat torna a ser client, som els últims de la fila, però tornem a ser clients després d'haver-ho deixat de ser els últims anys per la crisi, el tracte injust que ha rebut Catalunya i els mals governs que hem tingut".

"LEGISLATURA LLARGA I SERENA"


"El Govern ha fet reformes legislatives importants que donaran els seus fruits en aquesta legislatura si aconseguim que sigui laga i serena", ha afirmat el conseller, que ha apostat per tenir una mentalitat oberta amb projectes com BCN World i el Parc de l'Alba, amb els quals, ha assegurat, vindran turbulències, i per això ha demanat la complicitat dels sectors productius.


"Estem sortint de la recessió amb algunes lliçons apreses", ha assenyalat Vila, que ha indicat que Catalunya ha estat capaç de presentar-se en clau de competitivitat als mercats exteriors, si bé ha tornat a incidir en la necessitat de prioritzar les inversions seguint el criteri de cost-benefici.

Ha apuntat que els ciutadans veuen a Catalunya "com un país raonablement madur en infraestructures", si bé existeixen atròfies i disfuncions que indiquen, al seu judici, que alguna cosa no s'ha fet bé si encara no s'ha aconseguit que siguin una realitat els accessos definitius al Port de Barcelona, els accessos ferroviaris a la T1 de l'Aeroport del Prat, la B-40, el desdoblament de la N-II o el desenvolupament de la A-27 per connectar el Port de Tarragona amb el nord d'Espanya.


"Si ets honest, és cert que som un país raonablement madur en infraestructures, però això també és compatible amb què costa justificar com entre la dècada prodigiosa, entre 1997 i 2007, no es van atendre infraestructures tan necessàries", per la qual cosa ha lamentat que segueixin havent-hi trams en via única, sense desdoblegar, en línies de ferrocarril com la R1 o la R3.

Per això, ha criticat que, malgrat que la tornada de la inversió hauria de ser el criteri que prevalgui a l'hora de prioritzar infraestructures, "històricament, en el conjunt de l'Estat, s'ha fet just a l'inrevés i s'han seguit criteris polítics de cohesió territorial en apel·lació al dret que no hi hagi espanyols de primera i de segona".


"No es poden permetre mals governs", ha aprofundit Vila, que ha incidit que, ja que Catalunya no tornarà a veure els 8.000 milions d'euros en inversió en infraestructures amb els quals va explicar als pressupostos estatals de 2008, s'ha de prioritzar el benefici que s'extregui d'una obra.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH