Jutges i fiscals preocupats perquè es fa un mal ús del fitxer antiblanqueo

|

jutges

Segons publica aquest dilluns El País, tant fiscals i jutges d'instrucció, d'Audiències Provincials i fins i tot del Tribunal Suprem coincideixen que en relació al fitxer amb les dades bancàries de tots els espanyols que va a crear el Govern i que permet el seu ús a fiscals, policies i agents del Centre Nacional d'Intel·ligència (CNI) ha de tenir "una autorització judicial".

Per lluitar contra el blanqueig de capitals existeix una llei orgànica aprovada a l'abril de 2010 que trasllada una directiva europea. El Govern ha desenvolupat aquesta llei a través d'un reglament, que va ser aprovat dimarts passat. La llei orgànica sí imposa que l'accés a aquest arxiu requereix d'autorització judicial, i fins i tot del fiscal, però el reglament ha obviat aquesta condició. L'objectiu de la norma és lluitar contra el blanqueig de capitals, però no val tot.

Per als Jutges. "Seria escandalós que, per exemple, el CNI, que depèn del Govern, pugui entrar en aquests arxius sense més: podria ser utilitzat políticament com a arma llancívola contra l'adversari polític, al marge que sense ordre judicial atemptaria contra els drets fonamentals dels ciutadans", assenyalen fonts judicials. "Va costar molt aconseguir que l'actuació del CNI estigués controlada per un jutge del Suprem i el que ara faltava és que a ells i la policia se'ls doni llum verda per veure les dades bancàries dels ciutadans", assenyala. Una altra font del Tribunal Suprem indica que en tot aquest assumpte són importants els matisos legals, encara que hi ha una cosa clara: "A dades d'aquest tipus ningú pot accedir sense autorització o control judicial". I, a més, "no val una autorització judicial general, ha de ser especifica, en una investigació i ha d'estar motivada", adverteix una font del Consell del Poder Judicial.

Els fiscals també han alertat de l'ús indegut que se li pot donar al fitxer. De fet, la Unió Progressista de Fiscals (UPF) ha assenyalat que l'informe del Consell Fiscal ja va advertir que el reglament havia de recollir el condicionant, que sí inclou la llei, perquè l'accés per part de la policia estigui supeditat sempre a autorització judicial o fiscal i, d'aquesta manera, es restringeixi a quan existeix una investigació criminal. El mateix informe indica que la supressió d'aquesta condició podia ser il·legal. Per la seva banda, l'Associació de Fiscals també va mostrar cautela, advertint que ha de limitar-se a investigacions perquè, d'una altra manera, s'estaria donant un ús indegut a les dades.

Per la seva banda l'Associació Espanyola de Banca (AEB) reclama al Govern que "extremi les cauteles sobre l'accés a aquest tipus de dades perquè es preservi el caràcter confidencial que tenen" respecte als seus clients. Els bancs, que estaran obligats a descarregar en aquest fitxer tots els seus comptes corrents, d'estalvi, valors i dipòsits a termini amb els seus respectius titulars tant físics com a jurídics, malgrat aquestes prevencions, també van afirmar: "Estem disposats, amb la nostra millor voluntat, a col·laborar amb les autoritats en matèria de blanqueig de capitals i altres pràctiques associades a aquests delictes".

Però més rotunds van ser els representants dels usuaris, no solament amb l'ús , sinó també amb les manques del megafichero. Les principals associacions de consumidors, Adicae i Facua, coincideixen a destacar que la nova normativa contra blanqueig de capitals té un forat: les filials dels bancs a l'estranger. "Les majors entitats espanyoles tenen filials en els paradisos fiscals i segons sembla, el fitxer no inclourà comptes i dipòsits de sucursals o filials que estiguin fora d'Espanya", va comentar Manuel Pardo, president de l'Associació d'Usuaris de Bancs, Caixes i Assegurances (Adicae). Rubén Sánchez, portaveu de FACUA-Consumidors en Acció, insisteix en aquesta idea: "Els grans defraudadores, que són els que s'han de perseguir, tindran fàcil esquivar el control del Govern sol amb utilitzar bancs no espanyols que treballin en els paradisos fiscals. Els més importants blanquejadors tenen facilitat per utilitzar xarxes financeres internacionals pel que, encara que la llei pot donar els seus fruits, també podrà ser esquivada". Les dues organitzacions consultades creuen que la iniciativa pot ser positiva , però també alerten contra la seva utilització torticera. "Qui vigilarà al vigilant?", es pregunten des d'Adicae i Facua i destaquen que no entenen que el CNI, el servei secret, tingui accés a aquestes dades tan confidencials. "No tenim problemes amb que jutges i fiscals accedeixin a aquests fitxers, però és inquietant el del CNI. Qui ens garanteix que els serveis secrets no poden treballar per al Govern amb aquestes informacions?", es pregunta Rubén Sánchez.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH