OMS alerta de l'augment de les taxes d'obesitat i sobrepès en 2030

|

Sobrepès

Es preveu un augment de les taxes d'obesitat i sobrepès en homes i dones en gairebé tots els països d'Europa en 2030, segons un nou estudi. No obstant això, les taxes de pronòstic varien en els 53 països, amb nivells d'obesitat masculina des del 15 per cent en Països Baixos i Bèlgica fins al 47 per cent a Irlanda, on també es va projectar la prevalença més alta d'obesitat femenina (47 per cent) mentre la més baixa va ser a Romania (10 per cent).

L'estudi, realitzat per investigadors d'institucions com l'Oficina Regional de l'Organització Mundial de la Salut (OMS) per a Europa, es presenta aquest divendres al congrés EuroPRevent, que se celebra en Ámsterdam, per la doctora Laura Webber, del Fòrum de Salut de Regne Unit. "El nostre estudi presenta un quadre preocupant d'augment de l'obesitat a Europa. Es necessiten amb urgència polítiques per revertir aquesta tendència", explica aquesta experta.

La investigació incorpora totes les dades disponibles sobre les tendències de l'índex de massa corporal (IMC) i l'obesitat/sobrepès en 53 països europeus. "Aquest modelatge estadístic permet preveure les tendències de l'obesitat en el futur i proporcionar estimacions de la dinàmica epidemiològica de la malaltia", segons els autors del treball. Les definicions es van basar en els corts estàndard de l'OMS: pes saludable, el d'un IMC de més de 24,99 kg/m2; sobrepès i obesitat combinada, el d'un IMC de més de 25 kg/m2, i obesitat, les persones amb un IMC de més de 30 kg/m2.

En gairebé tots els països, es preveu que la proporció de sobrepès i obesitat en els homes augmenti entre 2010 i 2030. En explicar les variacions en els nivells d'obesitat projectades entre els països, els investigadors assenyalen el possible efecte del "posicionament econòmic" i el "tipus de mercat". "Regne Unit i Irlanda, on la prevalença de l'obesitat és una de les més altes, posseeixen economies de mercat liberals regulades similars a Estats Units, on les accions col·lectives de les grans empreses multinacionals de l'alimentació per maximitzar els guanys encoratgen el consum excessiu", escriuen. "Països Baixos, Alemanya, Bèlgica, Suècia, Dinamarca, Finlàndia i Àustria posseeixen economies de mercat més regulades. L'obesitat és, no obstant això, una malaltia multifactorial", agreguen.

La doctora Webber recorda que, per la complexitat de l'obesitat, Nacions Unides aconsella realitzar un enfocament de prevenció de l'obesitat i les malalties relacionades. "Es necessiten polítiques que redueixin l'obesitat per evitar la mortalitat prematura i prevenir la pressió econòmica sobre els sistemes de salut ja sobrecarregats", aposta aquesta experta.

Finalment, va advertir que els resultats d'aquest estudi poden estar subestimados perquè no se sap l'augment de la prevalença del sobrepès i l'obesitat en la infància en tota Europa, a més de l'escassa disponibilitat de dades en molts països amb els quals s'han de realitzar estimacions més certes en el futur.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH