S'obliga als ciclistes menors a portar casc a la ciutat, es prohiben inhibidors de radars i pugen les multes

|

9Atasco de tráfico dentro de ciudad

La nova Llei de Tràfic entra en vigor aquest divendres. S'imposarà l'obligatorietat del casc en ciutat per a ciclistes menors de 16 anys, prohibirà els dispositius de detecció de radars i augmentarà la multa fins a 1.000 euros per als conductors que ho facin sota els efectes de l'alcohol o de les drogues --que es detectarà amb un test de saliva-- que siguin reincidents o que dupliquin la taxa permesa.

La norma, ratificada pel Congrés el 20 de març, incorpora altres novetats, com la possibilitat de tallar una carretera o tram per causes mediambientals, per exemple, de contaminació; o la capacitat d'immobilitzar un vehicle si circula amb nens sense sistema de retenció infantil, que serà obligatori per a tots els menors que no superin 1,35 metres d'altura.

Igualment, en els accidents de trànsit ocasionats per atropellament d'espècies cinegéticas, amb caràcter general, la responsabilitat serà del conductor del vehicle, mentre que s'amplia a 20 dies el període voluntari per pagar multes o realitzar al·legacions encara que renunciant amb això a la presentació de recursos.

A més, el text obre la porta a elevar en alguns trams d'autovies i autopistes el límit de velocitat fins als 130 quilòmetres hora i reduir en 10 per hora la màxima en carreteres secundàries.

No obstant això, no concreta com es farà, serà el Reglament General de Circulació posterior, que té previst aprovar-se el mes de juny, qui hagi de donar forma a aquests preceptes.

MULTES A INFRACTORS ESTRANGERS DURANT UN ANY

Finalment, aquesta norma permetrà a la Direcció General de Trànsit (DGT) sol·licitar als seus organismes homòlegs informació sobre conductors per poder-los remetre als seus països les multes. Amb aquesta iniciativa es pretén 'atrapar' els infractors estrangers que eludeixen les multes de trànsit espanyoles. De la mateixa manera que els països de la Unió Europea podran fer amb els conductors espanyols que cometin infraccions als seus territoris.

No obstant això, aquesta norma només es podrà complir durant un any, després que el Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) hagi anul·lat una directiva sobre aquest tema perquè, denúncia, s'ha utilitzat com a base jurídica l'intercanvi d'informació com a col·laboració policial i no la seguretat vial.

Aquest text ja havia d'haver-se posat ja en marxa en tots els països, que havia d'adaptar la seva normativa nacional, al novembre de 2013. No obstant això, només França havia complert. Malgrat això, el TJUE ha donat un termini d'un any perquè els Estats membres puguin adoptar una nova normativa.

El president d'Automobilistes Europeus Associats (AEA), Mario Arnaldo, ha explicat a Europa Press que, ara, la UE haurà d'aprovar una nova directiva i, mentre, Espanya té com a alternativa "celebrar convenis bilaterals, amb cadascun dels països membres per mantenir l'intercanvi d'informació".

PRECEPTES QUE ENCARA NO ENTREN EN VIGOR

D'altra banda, la reforma de la Llei de Tràfic i Seguretat Vial introdueix nous preceptes que encara no entren en vigor perquè necessiten un desenvolupament normatiu posterior com són la prohibició de l'ocupació dels seients davanters o darreres del vehicle als menors en funció de la seva edat o talla.

També es regularan més endavant les modificacions relatives als límits màxims i mínims de velocitat per a conductors, vehicles i vies; la restricció d'accés o de circulació per carreteres urbanes i interurbanes a determinats vehicles per motius mediambientals; la modificació de les restriccions o limitacions per conduir en els processos oncològics.

L'obligació dels estrangers residents de matricular els seus vehicles a Espanya; la prohibició d'exportar a tercers països els vehicles que no compleixin els requisits de seguretat i mediambientals; i el procediment per a l'intercanvi transfronterer d'informació sobre infractors de tràfic quan circulin a Espanya amb un vehicle matriculat en un altre estat de la Unió Europea, seran regulats.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH