El 'narco' Marcial Dorado no aconsegueix suspendre el judici contra ell en l'Audiència Nacional

|

María Xosé Alende, Alberto Núñez Feijóo i Marcial Daurat

L'Audiència Nacional ha ordenat prosseguir el judici que se segueix contra l'històric contrabandista gallec Marcial Dorado amb l'absència del tinent coronel de la Guàrdia Civil José Manuel Castañeda, acusat de col·laborar amb ell en una trama de blanqueig de diners i afligit d'un càncer que li ha impedit personar-se en la vista oral.

Així ho ha acordat el tribunal en la primera sessió del judici contra el narcotraficant Marcial Dorado, qui va aparèixer fotografiat en un iot al costat del president de la Xunta, Alberto Nuñez Feijóo, en els anys noranta i s'enfronta ara a una pena de 15 anys de presó.

La vista ha arrencat amb la petició de la defensa de qui anés cap de la Comandància de Guadalajara, el tinent coronel Juan Miguel Castañeda, d'excusar al seu client de comparèixer en el judici oral com a conseqüència de la greu malaltia per la qual roman ingressat en un centre hospitalari, sense que pugui fer-se una previsió sobre quan podrà fer-ho ja que això depèn de l'evolució dels tractaments mèdics. El tribunal, presidit per la magistrada Manuela Fernández Prado, ha decidit posposar per més endavant el judici contra aquest cap de l'Institut Armat, per qui la Fiscalia demana 10 anys de presó, i fer un seguiment de la seva malaltia. Això sí, facilitarà a les parts la possibilitat d'interrogar-li en fase testifical, si bé tindrà dret a no declarar per la seva condició d'acusat.

L'advocat de Marcial Dorado, Manuel Tuero, ha emès una protesta en considerar aquesta fórmula "insatisfactòria" perquè li causa indefensió i ha advertit de l'eventual recurs d'empara davant el Tribunal Constitucional que podria presentar per aquest fet. Al seu judici, és imprescindible la presència de Castañeda en el judici per defensar-se dels delictes que se li atribueixen. Segons ha explicat, la Fiscalia ha establert una relació "absoluta" entre Dorado i Castañeda en la trama "fins a amb una sèrie de fotografies familiars". "Si cal suspendre el judici se suspèn perquè en cas contrari es falleix radicalment el dret de defensa, que és sagrat. Amb tot el respecte a Castañeda i els meus millors desitjos, ha d'estar present", ha reblat. Al seu semblar s'han adherit altres lletrats, entre ells el de la seva filla, que ha mostrat la seva sorpresa per que la Fiscalia s'hagi mostrat a favor de suspendre el judici per a l'agent però no mantingui el mateix criteri amb l'etarra Josu Uribetxebarria Bolinaga, per qui va demanar suspendre la seva llibertat condicional malgrat el seu càncer terminal.

En aquest punt, la magistrada Fernández de Prado li ha sol·licitat no fer "cap analogia" que no guarda relació alguna amb els fets objectes del judici seguit contra Dorado i altres quinze acusats per blanquejar diners procedents del tràfic de drogues a través d'un entramat societats.

En la fase de qüestions prèvies, alguns acusats, entre ells els fills de Dorado, han sol·licitat ser dispensats de romandre asseguts en la banqueta durant totes les sessions del judici per poder complir les seves obligacions en les empreses en les quals treballen o per atendre la cura dels seus fills menors.

Per la seva banda, la defensa de Dorado Baúlde ha sol·licitat la nul·litat de les comissions rogatorias i les intervencions telefòniques per falta de motivació o no recollir la signatura del jutge instructor alguns de les actuacions. A més, ha aportat els dècims de Loteria i l'ingrés al banc del 23 de desembre de 1998 que acrediten que va resultar agraciat en el sorteig de Nadal. Un altre acusat ha rebutjat que l'Audiència Nacional sigui competent per jutjar aquests fets i ha considerat que hauria de ser Suïssa l'adequada.

ACUSACIÓ DE LA FISCALIA

La Fiscalia assegura en el seu escrit provisional que Dorado i altres membres de la seva organització van constituir empreses a Espanya, Portugal i el Marroc i societats 'off shore' a Panamà, Belize i les Illes Verges i van col·locar el capital procedent de la venda d'estupefaents en comptes a Suïssa. L'organització utilitzava, entre altres tècniques de blanqueig de diners, la fórmula de realitzar préstecs entre les societats que conformen l'entramat que, en realitat, eren "auto-prèstecs" amb els quals s'adquirien béns, s'efectuaven inversions o es realitzaven pagaments, diu Antidroga.

El Ministeri Públic també els acusa de realitzar altres operacions irregulars com "la disposició d'elevades quantitats de diners en efectiu sense origen conegut, la inexistència de relacions comercials que justifiquin els moviments de diners i la utilització de testaferros, societats interposades i paradisos fiscals.

L'escrit destaca que l'organització liderada per Marcial Dorado obria comptes en entitats bancàries situades en països diferents al de residència del titular, adquiria immobles fora d'Espanya "i fins i tot justificava ingressos amb l'obtenció de premis de la Loteria".

Dorado, que venia dedicant-se al tràfic de drogues des dels anys 90 --diu el fiscal-- va ser detingut en Vilagarcía d'Arousa (Pontevedra) al novembre de 2003 i va ser condemnat en 2009 a 10 anys de presó per tràfic d'estupefaents.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH