La supervivència enfront del càncer d'ovari ha crescut a Espanya menys que la d'altres tumors

|

Títol de la imatge

A Espanya es detecten cada any més de 3.000 nous casos de càncer d'ovari, dels quals 8 de cada 10 es diagnostiquen en estadis avançats de la malaltia atès que la simptomatologia associada és molt inespecífica i afloren quan el tumor està disseminat, la qual cosa ha fet que la seva supervivència hagi experimentat un menor creixement en els últims anys en comparació d'altres tumors

Així ho ha assegurat el cap del Servei d'Oncologia del MD Anderson Càncer Center de Madrid i president del Grup Español d'Investigacions en Càncer d'Ovari (GEICO), Antonio González, amb motiu d'una jornada per a pacients celebrada a l'Hospital Universitari de la Pau (Madrid) en el marc del Dia Mundial de la malaltia que es commemora aquest dijous, sota el lema 'Una Veu per Totes'.

Segons un recent informe del Càncer d'Ovari a Espanya, realitzat per Antares Consulting i finançat mitjançant una beca de Roche, la taxa de mortalitat per càncer d'ovari ha anat creixent progressivament a Espanya entre els anys 1975 i 2001, quan es va situar en 6,73 casos per 100.000 habitants. "A partir de llavors, la tendència ha canviat i la taxa de mortalitat ha començat a descendir, la qual cosa probablement es degui a un millor diagnòstic d'aquesta malaltia i a l'aplicació de nous tractaments mèdics i quirúrgics", ha assegurat González.

Aquest descens de la mortalitat ha anat unit a un augment de la supervivència, que entre les dones diagnosticades entre 1995 i 1999 se situava en un 36,9 per cent, segons mostra l'informe. "Aquesta supervivència ha experimentat un menor creixement per al càncer d'ovari que per a altres càncers, a causa que en aquest és molt difícil realitzar diagnòstics precoços i no existeixen programes de garbellat fins avui, al contrari del que ocorre en el càncer de mama o de còlon", ha lamentat.

De fet, el moment del diagnòstic és clau, ha apuntat la presidenta de l'Associació d'Afectats per Càncer d'Ovari (ASACO), Paz Ferrero, que recorda que solament el 20 per cent d'aquestes pacients sobreviu als 5 anys quan la malaltia es detecta en fases avançades, mentre que si es fa amb temps pot augmentar fins al 90 per cent.

CONSCIENCIAR SOBRE ELS POSSIBLES SÍMPTOMES

Això fa que coure especial rellevància la labor informativa dels professionals sanitaris i la necessitat de dur a terme "més campanyes de conscienciació" a través de les quals sensibilitzar a la dona i als professionals entorn dels símptomes d'aquest tumor. Entre els símptomes d'alarma estan l'augment del perímetre abdominal, sensació de pes en l'abdomen, sensació de plenitud després de menjar escasses quantitats de menjar, necessitat d'orinar amb més freqüència de l'habitual o dolor a la regió pèlvica, entre uns altres.

Així mateix, al no existir forma de prevenir aquest tumor la innovació terapèutica també cobra "una especial importància", ha afegit González, que celebra que els últims avanços produïts en aquest camp permetin tenir la malaltia controlada "per més temps".

De tots ells, ha destacat la importància de la incorporació de bevacizumab, comercialitzat per Roche com 'Avastin', al tractament en primera línia del càncer d'ovari avançat suposa una fita històrica en ser el primer agent biològic que és aprovat per al tractament d'aquesta malaltia. "Aquest fet suposa un salt qualitatiu, en la mesura en què és la primera teràpia biològica dirigida que s'aprova en càncer d'ovari, i quantitatiu, atès que les pacients que reben aquesta medicació en associació a la quimioteràpia augmenten de forma significativa el temps lliure de progressió, és a dir el temps que està la malaltia controlada, sense recaiguda", ha defensat.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH