La Fiscalia demana elevar la condemna a Pantoja perquè vagi a presó

|

pantoja muñoz zaldivar

El fiscal del Tribunal Suprem considera que la sentència de l'Audiència de Màlaga que va condemnar a Isabel Pantoja a dos anys de presó i multa d'1,1 milions per un delicte de blanqueig té "intencions complaents" i ha demanat aquest dijous que el tribunal augmenti a tres anys, tres mesos i un dia de presó i multa de 2,2 milions d'euros la pena en considerar que va cometre un delicte de blanqueig de capìtales continuat.

En la vista pública celebrada aquest dijous en el Suprem, el fiscal ha considerat que la sentència d'origen té "intencions complaents", l'advocat que defensa a la cantant ha donat a entendre que la cantant tenia la "malaltia" de l'amor i, per això, sense "capacitat crítica".

En la sessió, la Sala, presidida per Julián Sánchez Melgar, s'han vist els recursos presentats per les parts contra la sentència de l'Audiència de Màlaga que va condemnar a l'exalcalde de Marbella (Màlaga) Julián Muñoz, als seus exparejas, Isabel Pantoja i Maite Zaldívar, i a altres quatre persones més per blanqueig de capitals. La d'avui ha estat la primera vista pública per a Ana Ferrer, la primera dona que forma part de la Sala penal del Suprem.

El recurs del fiscal consta d'un únic motiu, que es refereix al fet que la Secció Segona de l'Audiència de Màlaga no va apreciar la continuïtat delictiva a l'hora de condemnar a Pantoja, estimant el ministeri públic que "la qualificació correcta dels fets provats seria la de delicte continuat de blanqueig de béns". La Fiscalia Anticorrupció va mantenir des del principi de la causa aquesta acusació per delicte continuat.

El fiscal ha mantingut que els fets comesos per la cantant "no poden incorporar-se en una unitat natural d'acció perquè han estat molts i diversos" i ha mantingut que "es van portar a acabo episodis ontològicament diferents amb autonomia i entitat pròpia i amb la mateixa intenció", la de retornar als circuits legals els diners il·legals. A més, el representant del Ministeri Públic ha dubtat de les "intencions complaents" de l'Audiència malaguenya amb Pantoja però --ha afegit-- "hi ha raons que a pocs se'ls escapen i molts endevinen". "La sentència és improcedent", ha conclòs el fiscal que ha subratllat que d'imposar-se la pena sol·licitada, aquesta "inevitablement conduiria a presó a la condemnada".

Per al fiscal "la cosa està claríssima" i així ha relatat que Julián Muñoz va ser regidor, alcalde i president de societats municipals creades per al "enorme espoli" comès a l'Ajuntament de Marbella i que va donar lloc al fet que fos encausat en gairebé cent processos i ja condemnat en una trentena d'ells, mentre que Isabel Pantoja va cometre l'ocultació de l'origen dels béns a través de comptes i d'inversions en béns immobles que es compraven amb aquests diners espuris. D'aquesta manera no entén com "amb tots els vímets" existents la sentència de l'Audiència Provincial "desoeix la doctrina del Tribunal Suprem" i no veu un delicte continuat.

DESCONEIXIA QUE ELS DINERS POGUESSIN SER IL·LÍCITS

Per la seva banda, la defensa de la cantant ha demanat l'absolució d'aquesta i ha defensat l'origen lícit dels diners emprats per a la compra de l'apartament a l'hotel Guadalpín i la del xalet 'La meva Gitana', a la urbanització La Pera, així com el del que es manejava en efectiu en els comptes. "Són diners lícitament obtinguts per Muñoz com a alcalde i uns altres lícitament obtinguts per Pantoja arran de la seva activitat artística i industrial i de l'heretat després de la mort del seu marit; hi ha una concurrència de diners lícits més que suficient per cobrir les operacions que es realitzen, no existeix un judici que acrediti la naturalesa il·lícita dels béns usats en aquestes tres operacions", ha insistit. A més, l'advocat ha posat en dubte que Pantoja pogués saber de la ilicitud dels diners de Muñoz o conegués fins a quin punt aquest estava immers en procediments judicials per aquest motiu ja que el gruix de les sentències condemnatòries no van arribar fins a temps després que la seva relació sentimental hagués conclòs. "Solament una sospita infundada pot fer pensar que ella tingués coneixement de l'orígen il·lícit dels fons", ha dit l'advocat.

Finalment, l'advocat de la tonadillera ha al·ludit al fet que aquesta estava enamorada i ha demanat a l'alt tribunal que tingui en compte que travessava "una situació anímica molt especial" per la qual tindria una gran "confiança" en la seva parella. Fins i tot esmentant al filòsof Ortega i Gasset i als endocrins, l'advocat ha assenyalat que "la persona que pateix aquesta malaltia" té "absolutament alterades" les hormones i està "lluny de qualsevol capacitat crítica".

RECURSOS DELS ZALDÍVAR

Entre els recursos analitzats en la vista pública d'aquest dijous també està el de Maite Zaldívar, que va ser condemnada per l'Audiència de Màlaga a tres anys i tres mesos de presó per un delicte continuat de blanqueig de capitals, va negar en el seu recurs que la seva defensada cometés el delicte i va reiterar que no coneixia un suposat origen il·legal dels diners del seu exmarido i exalcalde de Marbella. "Va actuar creient en la procedència legal dels diners que portava a casa Julián Muñoz, pensant que pogués venir de pagaments en B de l'Ajuntament o del partit" ha defensat l'advocat de Zaldívar, que ha demanat que es diferenciï entre els diners opacs a la Hisenda Pública i el negre i que també ha mantingut que per a les dones unides sentimentalment a polítics que han actuat amb una aparença d'honorabilitat és "molt difícil apreciar l'origen dels diners".

La defensa de la dona de Muñoz s'ha preguntat per què si Zaldívar i Pantoja van cometre els mateixos delictes les seves conseqüències punitives van ser diferents i, d'aquesta manera, ha demanat que a la primera també se li imposi una pena de dos anys, igual que la de la cantant.

De la mateixa manera, la defensa de Jesús Zaldívar, germà de Maite, ha mantingut en la vista pública que "no hi ha ni una sola prova que acrediti" que aquest "tenia coneixement de l'origen delictiu dels diners". L'advocat ha intentat convèncer al tribunal de la "situació complicada" en la qual es pot trobar una persona quan un "familiar polític" li demana ajuda per ocultar a Hisenda uns diners i ha mantingut que com tal "no té la mateixa consciència d'haver delinquit" que el propi polític. "La personalitat institucional corrupta decideix lliurement la seva destinació, decideix cometre el delicte sabent les conseqüències, és indiscutible, però això no es pot afirmar per als familiars", ha afegit.

cal recordar que l'exalcalde va anunciar la seva intenció de recórrer la condemna a set anys de presó per un delicte continuat de blanqueig i un altre de suborn d'aquest cas, una peça separada de Malaya. Muñoz, que es troba a la presó des que es va llegir públicament la fallada de la sentència, va desistir finalment de formalitzar aquest recurs.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH