Espanya bat un nou rècord amb una cadena de 6 trasplantaments renals de viu

|

Espanya bat un nou rècord amb una cadena de 6 trasplantaments renals de viu, amb un donant 'samaritano'

L'Organització Nacional de Trasplantaments (ONT) ha anunciat que s'ha fet un pas més en la donació renal de viu, en realitzar per primera vegada una cadena de trasplantaments renals de viu, amb donant samarità, en diversos temps, batent així el rècord del major nombre de trasplantaments realitzat fins ara a Espanya, amb un total de 6 pacients trasplantats.

En ella han participat un donant 'samarità', 5 parelles donant/receptor incompatibles entre si i un receptor de la llista d'espera de donant mort, que ha tancat el cicle. La cadena, que s'ha realitzat en tres temps, va començar a primers de març i ha finalitzat a principis d'abril.

Des de l'ONT, destaquen que en el procés han participat 5 hospitals: Puerta del Mar de Cádiz (Andaluwia), Clínic de Barcelona (Catalunya), 12 de Octubre y Ramón (Madrid) i Cajal de Madrid (Madrid) i Cruces de Bilbao (País Basc). . Així mateix, informen que tant els donants com els receptors ja han estat donats d'alta.

Per aconseguir aquesta sèrie de trasplantaments encadenats, l'ONT ha recorregut per primera vegada a la figura del 'donant pont', aprovada per la Comissió de Trasplantaments del Consell Interterritorial de Salut en 2013. El 'donant pont' és aquell que roman a l'espera de fer efectiva la donació, quan la seva parella ja ha estat trasplantada, amb la finalitat de facilitar un major nombre de trasplantaments. Fins ara, aquest tipus de trasplantaments s'han efectuat de forma simultània en el temps per evitar interrupcions en la cadena. Per l'ONT, fer les intervencions en dies diferents ha permès augmentar el nombre de pacients que poden beneficiar-se d'aquesta nova modalitat, en incorporar a la cadena noves parelles de donant i receptor.

CINQUÈ DONANT 'SAMARITANO'


Des de l'organització informen que el donant samaritano d'aquesta cadena és el cinquè que es registra a Espanya des que es va engegar el programa de donant 'altruista' o donant 'bon samaritano' o 'altruísta', que és aquell que dona un ronyó a una persona desconeguda, necessitada d'un trasplantament. En aquest cas ha estat una persona jove amb un alt grau de compromís social; mentre, de les 5 parelles protagonistes de la cadena, 3 tenen una relació patern o matern filial i les altres 2 són cònjuges.

La cadena de trasplantaments renals de donant viu és una modalitat del trasplantament renal croat, que l'ONT va engegar en 2009. Aquest tipus de trasplantament, basat en l'intercanvi d'òrgans de donants de viu entre 2 o més parelles, té com a objectiu oferir als pacients amb insuficiència renal crònica la possibilitat de rebre un empelt gràcies a la generositat de la seva parella quan aquesta no és compatible.

Les dades de l'ONT confirmen l'increment del trasplantament renal croat ennuestro país. A dia d'avui, un total de 77 pacients s'han beneficiat d'aquesta modalitat terapèutica, que ja representa l'11 per cent de tots els trasplantaments renals de viu. Dels 382 trasplantaments renals de donant viu que es van fer a Espanya en 2013, 41 van ser creuats.

Per a l'engegada d'aquest programa, l'ONT ha desenvolupat el Registre Nacional de parelles donant-receptor i una aplicació informàtica que permet agilitar les possibilitats d'intercanvi entre les parelles del registre. Diverses vegades a l'any s'avaluen les possibles combinacions entre els candidats amb la finalitat d'aconseguir noves parelles compatibles. En els propers dies l'ONT realitzarà una nova avaluació dels possibles intercanvis entre parelles.

UN RECORD EN CADENA


En tots els passos d'aquesta cadena, les nefrectomías (extraccions renals) s'han dut a terme a l'hospital on s'ha estudiat al donant. El transport dels òrgans fins a l'hospital del receptor s'ha realitzat en ambulàncies i vols regulars del grup Iberia, empresa que col·labora desinteressadament amb l'ONT.

Aquest tipus de trasplantaments comporta un complicat procés logístic, que requereix una total col·laboració entre l'oficina central de l'ONT, els coordinadors autonòmics de trasplantaments, els hospitals i els equips mèdics que participen d'aquest operatiu.

Des de 2009, un total de 293 pacients i els seus respectius donants han estat inclosos en algun moment en aquest registre. I d'ells, a data 30 d'abril estaven actives 104 parelles.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH