L'Advocacia catalana demana reunir-se amb Gordó per "resoldre la doble imposició de taxes"

|

Gordó no acudeix a la Conferència Sectorial de Justícia pel malestar amb l'Estat

El Consell de l'Advocacia Catalana (Cicac), que representa als 14 col·legis d'advocats a Catalunya, ha demanat reunir-se amb el conseller de Justícia de la Generalitat, Germà Gordó, per "resoldre urgentment la doble imposició de taxes a Catalunya", ha informat el Cicac en un comunicat.

El Cicac considera que els justiciables catalans reben un "doble càstig" en tenir taxes estatals i autonòmiques i preveuen reunir-se amb Gordó per trobar solucions que igualin l'accés a la Justícia per als catalans respecte a la resta de ciutadans de l'Estat.

Reaccionen així després de la decisió del Tribunal Constitucional (TC) d'avalar les taxes judicials catalanes sobre la base de que són compatibles amb les estatals perquè Catalunya té competència per proveir de "mitjans personals i materials" a l'Administració de Justícia.

L'Advocacia catalana s'oposa a qualsevol taxa que impedeixi el lliure accés del ciutadà a la justícia, i el president del Consell, Miquel Sàmper, ha advertit que "les taxes estatals poden multiplicar per més de deu la quantia de les de Catalunya, i a més, el no pagar-les impedeix l'accés a la justícia, la qual cosa no passa amb les catalanes".

En un comunicat, el Consell General de l'Advocacia Espanyola ha reclamat a la Generalitat que derogui aquesta taxa perquè rebutja "que els ciutadans que viuen a Catalunya quedin sotmesos a una doble imposició per poder reclamar els seus drets davant la Justícia".

El president del Consell, Carlos Carnicer, ha tornat a demanar al president del TC, Francisco Pérez dels Cobos, que s'agilitin tots els recursos contra la Llei de Taxes Judicials del Govern en entendre que "ja ha impossibilitat o dificultat a milers de ciutadans l'accés a la tutela judicial efectiva".

En la seva sentència, el TC ha descartat que taxes estatals i autonòmiques gravin els mateix, ja que la primera no és per a mitjans i personal sinó per a "l'exercici de la potestat jurisdiccional", que sí és exclusiva de l'Estat.

Recorda, en el mateix sentit, que la Constitució estableix la competència exclusiva de l'Estat en matèria de "Administració de justícia" --en l'article 149-- i preveu la imposició de taxes, mentre que l'Estatut assenyala també la de la Generalitat sobre l'Administració de Justícia, en el sentit que inclou expressament la possibilitat d'implantar taxes per finançar-la.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH