Una diputada de la CUP i un metge denuncien el presumpte pla per desmantellar la sanitat catalana

|

Boi Ruiz

Isabel Vallet, diputada de la CUP-AE i el metge de l'Hospital de Terrassa, Xavier Lleonart han decidit denunciar públicament el presumpte pla de desmantellament de la sanitat pública catalana que estaria duent a terme el Govern i que segons afirmen tots dos consistiria a" escanyar progressivament els centres públics i fer-los progressivament més ineficients. Posteriorment, quan ja s'identifiqui públic amb ineficient i privat amb eficient, vendre els centres públics a grans grups privats amb ànim de lucre perquè ho gestionin".

La Conselleria de Salut segons tots dos "està complint fil per randa l'informe "Aproximació a un nou plantejament estratègic per a les empreses públiques i consorcis de salut de la Generalitat", elaborat en 2011 per la consultora PricewaterhouseCoopers (PwC)".

En dita denuncia Vallet i Lleonart apareixen dues línies bàsiques d'actuació, d'una banda el "desmembrament, desmantellament i fragmentació de l'Institut Català de la Salut (ICS) en entitats amb autonomia de gestió com a primer pas d'una posterior privatització". I en segon lloc "el traspàs de l'assistència sanitària pública a ens de gestió privada, sobre el paper: més eficients".

En aquest sentit afirmen que la prova de l'execució de la primera línia d'actuació "ho estem veient en aquests moments amb els projectes de concentració de serveis sanitaris que s'estan engegant a Lleida i Girona".

Quant al traspàs de l'assistència sanitària pública a ens de gestió privada creuen que s'està establint en fases. En aquest sentit s'entendria per exemple que "els centres sanitaris total o parcialment públics, han vist els seus pressupostos minvats de forma important, comprometent en alguns casos la mateixa viabilitat del centre".

En aquest sentit segons les mateixes dades del CatSalut, el pressupost de l'Hospital de Bellvitge s'ha reduït un 10,5 %, el Consorci Sanitari de Terrassa un 16 %, el Consorci Sanitari del Parc Taulí un 10.5%. Aquesta reducció pressupostària ha suposat un degoteig d'acomiadaments, reduccions de plantilla, tancament de dispositius i la descapitalització d'infraestructures en centres de la sanitat pública. Mentrestant la diputada i el metge afirmen a més que "tenim coneixement que el CatSalut està contactant amb els centres de la xarxa sanitària pública reclamant-los la gestió directa de la llista d'espera. Acompanyada amb l'advertiment que, de no fer-ho, no podran complir els terminis de les intervencions amb temps d'espera garantit per la mateixa Administració, fet que comportarà una penalització econòmica i una retallada afegida als pressupostos. A pesar que es tracti d'una situació versemblant en alguns casos, la veritat és que en la majoria és només una excusa per derivar milers de pacients de la llista d'espera dels centres públics cap als privats".

És per això que denuncien públicament que "només amb la reobertura dels llits i quiròfans hospitalaris tancats en aquests mateixos centres es podria eixugar la llista de pacients que, segons el CatSalut, els dispositius públics no són capaços d'assumir".

És per això que para tots dos "l'objectiu final d'aquesta política és el de voler escanyar progressivament els centres públics, fer-los progressivament més ineficients i acostumar a la població a acudir en centres privats . Posteriorment, quan ja s'identifiqui públic amb ineficient i privat amb eficient, realitzar una cessió dels centres públics als grups privats perquè els gestionin".

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH