Brussel·les i el BCE critiquen el retard d'Espanya en les polítiques actives d'ocupació

|

Brussel·les critica la reforma fiscal per no pujar l'IVA i posar en risc el compliment del dèficit

La Comissió Europea i el Banc Central Europeu (BCE) han criticat aquest dimecres el retard del Govern espanyol en algunes reformes, com la de les polítiques actives d'ocupació i la modernització dels serveis públics d'ocupació, així com en la llei de liberalització dels serveis professionals o l'engegada de l'Autoritat Independent de Responsabilitat Fiscal.

En el seu primer informe de vigilància després de la fi del rescat bancari el passat mes de gener, Brussel·les i el BCE elogien els progressos d'Espanya en la correcció dels seus desequilibris econòmics, la qual cosa ha permès tornar al creixement i a començar a crear ocupació. Però avisen que "els encara elevats nivells de deute públic i privada i de deute extern continuen plantejant riscos per al creixement sostingut i l'estabilitat financera". "Espanya haurà de continuar en la senda de l'ajust econòmic durant bastant temps per alliberar-se de les càrregues dels desequilibris existents i reduir l'atur des dels actuals nivells alarmants", apunten les dues institucions de la UE. De fet, consideren que Espanya complirà sense problemes aquest any l'objectiu de dèficit del 5,8% -el Govern espera baixar fins i tot fins al 5,5%-, però avisen que "aconseguir els objectius de dèficit del 2015 (4,2%) i el 2016 (2,8%) encara exigirà considerables esforços addicionals discrecionals".

L'informe, d'una trentena de pàgines, ha estat elaborat pels inspectors que van visitar Madrid entre el 24 i el 28 de març i el 3 d'abril. La seva conclusió és que els riscos que Espanya no retorni el rescat de 41.300 milions d'euros per a la banca són "molt baixos en aquests moments". "Reabsorbir l'elevat nombre d'aturats exigeix aplicar plenament, vigilar d'a prop i, quan sigui necessari, reforçar l'agenda de reformes estructurals", subratllen els inspectors. Així, Brussel·les i el BCE lamenten que "la modernització dels serveis d'ocupació pública continua retardant-se". "A més, encara hi ha marge per millorar el vincle entre l'educació i les polítiques de mercat laboral", prossegueix l'informe. "Les reformes en marxa de les polítiques actives d'ocupació encara han de completar-se i donar fruits. L'atur de llarga durada i els desajustaments en les qualificacions compliquen el repte de reduir l'atur de forma substancial a mitjà termini", indica.

QÜESTIONEN L'EFICÀCIA DE LA TARIFA PLANA DE COTITZACIÓ.

Quant a la tarifa plana de 100 euros de cotització per als nous contractes indefinits, la Comissió i el BCE han qüestionat la seva eficàcia perquè creuen que el seu resultat serà convertir contractes temporals en fixos, "mentre que el seu potencial per estimular una creació addicional d'ocupació és més incert". I avisen que, en contra del que sosté el Govern, aquesta mesura "podria no ser totalment neutra pressupostàriament".

"L'adopció de la llei de serveis professionals i associacions continua retardant-se i podria acabar sent menys ambiciosa del previst inicialment", denuncien a més els inspectors. I l'engegada de l'Autoritat Independent de Responsabilitat Fiscal "està ocorrent més tard del planificat i massa tarda" per avaluar el programa d'estabilitat d'Espanya per 2014.

Pel que es refereix a la reforma fiscal, Brussel·les i el BCE insisteixen que "baixar les contribucions socials i compensar l'impacte en els ingressos amb una pujada dels impostos indirectes i les taxes mediambientals i sobre la propietat tindria efectes positius sobre el creixement". L'informe suggereix que les rebaixes en les contribucions haurien de concentrar-se en els treballadors menys qualificats amb salaris més baixos. El Govern ja ha rebutjat aquesta proposta.

Els inspectors demanen a més al Govern que reforci la vigilància per evitar nous retards en el pagament a proveïdors més enllà dels 30 dies que preveu la legislació, que controli que les comunitats autònomes apliquin la reforma de l'administració pública i la llei d'unitat de mercat o que creu un observatori independent per avaluar la necessitat i els costos de futurs grans projectes d'infraestructures.

L'informe elogia la reforma de la llei de morositat per facilitar la reestructuració del deute de les empreses, encara que suggereix més canvis per flexibilitzar els procediments d'insolvència, per exemple, en el procediment per nomenar als administradors. Finalment, Brussel·les creu que el nou sistema de tarifes de la llum "pot tenir com resultat una major variació dels preus, però també pot asseure les bases per a una major competència entre els subministradors".

EL CRÈDIT COMENÇA A CRÉIXER.

Quant a la situació del sector financer espanyol, els inspectors constaten que "la situació de liquiditat i l'estructura de finançament dels bancs s'ha reforçat encara més". Tot això "s'està traduint gradualment en algunes millores en les condicions i volums de crèdit al sector privat". "En particular, las grans empreses estan emetent més deute, la contracció del balanç de crèdit privat dels bancs s'està desaccelerant i els fluxos de crèdit nou han aconseguit un punt d'inflexió, especialment en els petits crèdits a empreses i en els crèdits per a consumidors", apunta l'informe. No obstant això, admet que la reducció dels tipus d'interès per a les pimes està sent "molt gradual" i que "aquests crèdits segueixen sent relativament onerosos".

El sector bancari espanyol va tornar a la rendibilitat en 2013, també gràcies a factors extraordinaris, però aquesta rendibilitat "segueix sota pressió". "L'entorn econòmic és encara difícil, l'activitat crediticia segueix sent limitada i la morositat no s'ha estabilitzat. És més, la ralentització als mercats emergents, en particular en alguns països d'Amèrica Llatina, podria afeblir la rendibilitat d'alguns bancs", avisen la Comissió i el BCE.

Les ràtios de solvència de la banca han millorat en particular gràcies a la reforma dels actius fiscals diferits. No obstant això, els inspectors demanen al Banc d'Espanya que segueixi vigilant i obligant a reforçar si és necessari el capital dels bancs per preparar-los per als test d'estrès que realitzarà en els propers mesos el BCE.

Finalment, els inspectors demanen accelerar els plans de privatització dels bancs que han rebut ajudes públiques "amb vista a optimitzar les tornades per als contribuents". També avisen que el banc dolent que reuneix els actius immobiliaris d'aquests bancs (la Sareb) s'enfronta a "reptes significatius" per la situació econòmica, encara que "la caiguda dels preus de l'habitatge sembla aproximar-se al seu punt d'inflexió i hi ha senyals primerencs que el mercat immobiliari s'està estabilitzant lentament".

Brussel·les i el BCE conclouen el seu informe amb una crida al Govern espanyol perquè augmenti el personal de les autoritats de regulació i supervisió financera, en particular la Comissió Nacional del Mercat de Valors, la direcció general d'Assegurances i Pensions en el ministeri d'Economia i l'Institut de Comptabilitat i Auditoria.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH