El COCARMI denuncia una vegada més la inacció contra el joc il·legal 

|

El COCARMI denuncia una vegada més la inacció contra el joc il·legal

El Comitè Català de Representants de Personis amb Discapacitat (COCARMI) denuncia la reculada de drets que suposa l'ús de les persones amb discapacitat al nostre país en activitats de joc no legals. I, en aquest sentit, sol·licita a l'administració que interrompi aquestes pràctiques, cada vegada més habituals i perjudicials per a la imatge d'aquestes persones.

El COCARMI fa aquesta crida mitjançant nota de premsa "davant el creixement d'aquesta activitat fraudulenta, una activitat comercial d'algunes organitzacions que, abusant de la imatge de la discapacitat, realitzen accions de joc per les que no tenen concessió ni cap cobertura administrativa, la qual cosa converteix l'activitat en no legal."

"El sector de la discapacitat de Catalunya recorda que aquestes persones porten molt temps lluitant per desenvolupar la seva taca en plenitud de drets laborals, socials i d'imatge, que no poden ara veure's tacades i arrasades per activitats que les situen fora de la legalitat. Per això, denuncia aquestes activitats que poden relacionar persones amb discapacitat amb la mendicitat, amb activitats il·legals o amb models benèfic- assistencials que ja han estat superats. I demana a les autoritats que actuïn en conseqüència i es mostrin fermes a l'hora d'acabar amb aquestes pràctiques, que afecten la seva dignitat com a ciutadans.", segueix la nota de premsa.

Finalment, el COCARMI vol alertar del risc per als consumidors d'aquest tipus de productes no legals, que deixen a la població sense una mínima garantia dels seus drets com a ciutadans, en adquirir un joc no reconegut legalment.

XIFRES SOBRE EL JOC IL·LEGAL EN L'ESTAT


La crisi eleva un 20% les persones en risc d'exclusió utilitzades pel joc il·legal en els últims dos anys, fins a gairebé 4.000 venedors il·legals. També augmenten un 21% les vendes del joc il·legal des de 2011 fins a aconseguir els 84 milions d'euros anuals. Gairebé 100.000 consumidors compren i s'enfronten cada dia a una situació de total indefensió davant els jocs il·legals.

A Catalunya operen cinc associacions que comercialitzen productes de joc il·legal: OID, fámacos, ATM, discos i ADIS. D'aquestes, l'única amb implantació en tota Espanya és l'OID, que pràcticament tenia una operativa inexistent a Catalunya fa uns anys , però que ha ressorgit amb molta força des de 2012 i ha augmentat ràpidament el seu volum de venedors . Les altres quatre centren la seva activitat en l'àmbit de Catalunya, ATM amb origen a Tarragona i operant, sobretot, en aquesta província, i ADIS, d'origen i activitat exclusiva a Girona.

Pel COCARMI, es precisa una actuació de l'Administració contra les activitats dels operadors il·legals perquè suposen actuacions amb clara competència deslleial que atempten contra el col·lectiu de persones amb discapacitat, suposen un frau per als consumidors, una estafa per als jugadors, un frau fiscal per a l'Estat i les comunitats autònomes i un atemptat contra els drets dels treballadors. La gestió del joc a Espanya exigeix autorització administrativa prèvia dels òrgans competents en cada cas, que són l'Administració General de l'Estat quant a jocs d'àmbit estatal, i les Comunitats Autònomes quant als jocs que es desenvolupen en els seus àmbits territorials. En l'àmbit estatal, la Llei 13/ 2011 estableix clarament que només la Societat Estatal de Loteries i Apostes de l'Estat (SELAE), l'ONCE i altres entitats que compleixen finalitats d'interès general , com la Creu Vermella , tenen capacitat per realitzar aquesta activitat, i que cap altra pot fer-ho.

Malgrat la prohibició, un bon nombre d'organitzacions i entitats, sense l'autorització necessària, comercialitzen fa anys jocs de loteria a través de xarxes de venedors que actuen fora de tota legalitat, tant perquè es troben en una situació de greu precarietat laboral , com per la inseguretat jurídica que suposa estar sotmesos a una explotació laboral sense parangó a cap país desenvolupat. Encara que les organitzacions de joc il·legal justifiquen la seva activitat en un suposat suport a les persones amb discapacitat, la realitat és que en els últims anys s'ha observat que cada vegada utilitzen amb major freqüència persones que no sofreixen cap tipus de discapacitat per a la venda dels seus jocs il·legals.


Els operadors de joc il·legal no només s'enriqueixen de forma il·lícita, sinó que la comercialització d'aquests jocs dóna origen a actes d'engany i de confusió entre els consumidors, que es troben en una situació d'indefensió absoluta. A més, repliquen imatges i missatges publicitaris i copien les mecàniques de joc i les estructures del joc legal, bàsicament les loteries de l'ONZE. En cap cas es garanteixen els premis que hipotèticament s'ofereixen atès que aquest tipus de joc no se sotmet a cap tipus de control quant al seu volum de vendes, volum d'emissió, preu, percentatge destinat a premis, distribució de premis, etcètera, per la qual cosa els compradors d'aquests jocs no tenen cap tipus de garantia sobre cap d'aquestes qüestions ni la seguretat que cobraran els premis que, en teoria, poden correspondre'ls. Els operadors il·legals , per la seva pròpia essència, no compleixen cap dels principis de joc responsable acceptats a nivell internacional.

EL FRAU AUGMENTA

El joc il·legal es manté en moltes autonomies on no només està estable, sinó que creix davant la passivitat de l'administració. Així, cinc províncies (Cadis, Tenerife, Las Palmas de Gran Canària, Alacant i Múrcia) aglutinen el 55,4% dels venedors il·legals detectats en tot el país. Darrere d'aquestes províncies i ja per comunitats autònomes, destaca el nombre de venedors situats en les comunitats autònomes de Castella-la Manxa, Extremadura, Comunitat Valenciana, Andalusia i Catalunya (entre 100 i 300 en cada comunitat), seguides de Madrid, Galícia, Castella i Lleó i Cantàbria, amb entre 50 i 100 venedors il·legals cadascuna.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH