Detecten en pingüins un nou tipus de virus de la grip aviar

|

Detecten en pingüins un nou tipus de virus de la grip aviari

Un equip internacional d'investigadors ha identificat, per primera vegada, un virus de grip aviar en un grup de pingüins adelaida de l'Antàrtida. El virus, que es descriu en un estudi publicat aquesta setmana en la revista 'mBio', va resultar ser diferent a qualsevol altra grip aviari circulant.

Mentre que altres grups d'investigació han pres mostres de sang dels pingüins abans i detectat anticossos de la grip, ningú havia detectat abans el virus de la grip en viu en els pingüins i altres aus en l'Antàrtida, segons l'autor de l'estudi i professor associat Aeron Hurt, científic del Centre de Referència i Investigació sobre la Grip a Melbourne, Austràlia.

Per a l'estudi, Hurt i els seus col·legues van recol·lectar mostres de les tràquees i les obertures posteriors de 301 pingüins adelaida i de sang de 270 d'aquests pingüins en dos llocs de la Península Antàrtica: la Badia de l'Almirantazgo i Rada Covadonga. Les mostres van ser colectadas durant gener i febrer de 2013. Usant una tècnica de laboratori anomenada PCR en temps real amb transcripció inversa, els autors van trobar el virus de la influenza aviari (AIV, per les seves sigles en anglès) en el material genètic de vuit mostres (2,7 per cent), sis de pingüins adults i dos de pollets. Set de les mostres eren de Rada Covadonga. Els investigadors van ser capaços de conrear quatre d'aquests virus, demostrant que el virus infecciós viu estava present. En una anàlisi posterior de les mostres, els científics van trobar que tots els virus de la grip aviari H11N2 eren molt similars entre si.

Però quan van comparar les seqüències del genoma complet de quatre dels virus recol·lectats amb totes les seqüències de virus de la grip humana i d'origen animal disponibles en bases de dades públiques, van veure que aquest virus era diferent a tots els detectats al món. "Quan elaborem els arbres filogenètics per mostrar les relacions evolutives dels virus, tots els gens eren molt diferents dels AIV contemporanis que circulen en altres continents en l'hemisferi nord o sud", afirma Hurt.

Quatre dels segments de gens estaven més estretament relacionats amb el llinatge dels virus de les aus d'Amèrica del Nord entre la dècada de 1960 i 1980. Dos gens van mostrar una relació distant amb un gran nombre de virus de la grip aviari sud-americana de Xile, Argentina i Brasil. Mitjançant l'ús d'un rellotge molecular per veure la taxa d'evolució de cada segment del gen de l'AIV, els investigadors van calcular que el virus ha anat evolucionant durant els últims entre 49 i 80 anys sense que ningú ho sàpiga i sense saber si aquesta evolució s'ha produït exclusivament en l'Antàrtida.

Experiments addicionals van trobar que el 16 per cent dels pingüins (43) de 270 tenien anticossos de la grip A en la sang i que és probable que el virus recentment identificat sigui exclusiu de les aus, ja que no infecta fàcilment a un grup de fures utilitzat per provar si el virus podria infectar als mamífers.

Encara que el virus no causa malaltia en els pingüins, l'estudi mostra que "els virus de la grip aviari poden arribar a l'Antàrtida i mantenir-se en les poblacions de pingüins", destaca Hurt. "Planteja moltes preguntes sense resposta, incloent amb quina freqüència s'estan introduint els AIV en l'Antàrtida, si és possible que AIV altament patògens es traslladin allí, que els animals o els ecosistemes ho mantinguin i si els virus s'estan crioconservando durant els hiverns", assenyala.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH