Gas Natural Fenosa guanya 402 milions fins  març

|

Gas Natural Fenosa

Gas Natural Fenosa va obtenir un benefici net de 402 milions en el primer trimestre de 2014, un 2,3% menys que en el mateix període de l'any anterior. El perfil de negoci i la diversificació de les activitats de la companyia, la seva asseguda presència internacional i una estricta política financera li van permetre compensar, en part, els diferents impactes macroeconòmics i reguladors durant aquest període.

L'EBITDA consolidat va ser d'1.224 milions d'euros, un 4,7% inferior respecte al primer trimestre de 2014, malgrat la significativa contenció de la despesa. Sense tenir en compte l'impacte regulador (76 milions d'euros) i la depreciació de divises internacionals (44 milions d'euros), l'EBITDA gestionable del primer trimestre de l'exercici ascendiria a 1.344 milions d'euros, un 4,6% més que en el mateix període de l'any anterior. Les mesures reguladores del RDL 9/2013 -que va entrar en vigor el 14 de juliol de 2013 i per tant no va tenir impacte en el primer trimestre de 2013- van restar a l'EBITDA de la companyia 76 milions d'euros durant el primer trimestre de 2014.

Així mateix, l'impacte en l'EBITDA de la depreciació de les monedes en la seva translació comptable a euros va ser 44 milions d'euros superior a la del primer trimestre de l'any anterior. El real brasiler i el pes colombià van ser les dues divises que major impacte van tenir en la depreciació. Finalment, l'absència de resultats procedents de l'alienació d'actius, -que si va haver-hi en el primer trimestre de 2013 amb la venda de les participacions a Nicaragua-, també va impactar, encara que en menor grau, en el benefici net de la companyia energètica en el període gener-març d'aquest any. La solidesa i diversificació del model de negoci, recolzat en la contribució creixent de l'àmbit internacional, la potenciació de la fortalesa financera en una senda desen apalancament i una major eficiència han possibilitat aquests resultats.

Manteniment dels objectius estratègics i de la política de dividend

Malgrat els impactes en el resultat de la companyia durant el primer trimestre, la diversificació de les seves activitats permet a GAS NATURAL FENOSA mantenir els objectius marcats en l'actualització del seu Pla Estratègic 2013-2015. Aquesta revisió estableix objectius realistes, adaptats al context macroeconòmic, energètic i sobretot a l'important impacte regulador, per seguir complint amb els seus compromisos davant els accionistes.

La companyia continua compromesa amb una sòlida política de dividend en efectiu i preveu mantenir el pay out en nivells del 62%, en la línia dels últims anys, compatible amb els objectius de creixement previstos. La Junta General Ordinària d'Accionistes, celebrada l'abril passat a Barcelona, va aprovar una remuneració en efectiu per a l'accionista per un import total de 898 milions, un 0,3% més que l'any anterior, la qual cosa suposa mantenir el pay out en el 62,1%.

El pagament del dividend complementari, de 0,504 euros per acció, es realitzarà l' 1 de juliol. El passat 8 de gener, la companyia va pagar en efectiu un dividend a compte de 0,393 euros per acció, amb càrrec als resultats de l'exercici 2013.

Destacada aportació de les activitats internacionals

Les activitats internacionals de GAS NATURAL FENOSA van representar el 39,3% del total de l'EBITDA consolidat, enfront del 42% en el mateix període de l'any anterior. Aquest descens es deu principalment a l'impacte de la translació comptable a euros de les diferents divises internacionals, especialment les de Llatinoamèrica. L'EBITDA de les activitats a Espanya descendeix també un 0,3% i aconsegueix el 60,7% del total del consolidat.

A 31 de març, el deute financer net va ser de 14.172 milions d'euros, la qual cosa va situar el nivell d'endeutament en el 48%. Si es descompta el dèficit de tarifa pendent de cobrar a tancament del primer trimestre (496 milions) així com les retencions per desviacions transitòries d'ingressos i despeses de 2014 (70 milions), el deute net se situaria en 13.606 milions, equivalent a una ràtio d'endeutament del 47%.

El 94% del deute financer net té un venciment igual o posterior a l'any 2016 i la vida mitjana del deute es va situar en 5 anys. A 31 de març, la companyia va totalitzar una liquiditat d'11.794 milions d'euros, la qual cosa suposa una cobertura de venciments superior als 24 mesos.

Les inversions materials i intangibles de Gas Natural Fenosa van aconseguir els 357 milions d'euros durant el període, amb un increment del 84% respecte a les del mateix trimestre de l'any anterior.

Per àmbit geogràfic, les inversions a Espanya excloent el buc metanero van disminuir un 18,8%. Mentre, les inversions en l'àmbit internacional van augmentar un 10,4%. A Llatinoamèrica el principal focus d'inversió és Mèxic, per la construcció del parc eòlic de Bií Hioxo, de 234 MW de potència.

Gas: Aprovisionament i comercialització

L'EBITDA de l'activitat mundial d'aprovisionament i comercialització de gas va ascendir a 31 de març a 241 milions d'euros, un 3,6% menys que en el mateix període de 2013, hagut de fonamentalment al descens de les vendes a Espanya per climatologia i a la diferent programació de vendes al mercat exterior.

La diversificació de la cartera de commodities així com la gestió conjunta del risc de commodity i dòlar han contribuït a mantenir el resultat en nivells similars al mateix període de l'any anterior en un context de significativa volatilitat als mercats energètics i de divisa.

A tancament del primer trimestre, el gas comercialitzat al mercat espanyol va aconseguir els 54.728 GWh, amb un descens de l'11,2%, per una menor comercialització a clients finals de Gas Natural Fenosa així com un menor consum dels cicles combinats i per un menor aprovisionament a tercers (-19,6%).

Gas Natural Europe, filial de comercialització a Europa, compte actualment a França amb 2.655 punts de subministrament, que equival a una cartera de 15,1 TWh anuals. La filial consolida la seva posició a Bèlgica i Luxemburg amb 432 punts de subministrament, que representa una cartera contractada de 6,3 TWh anuals. A Holanda s'aferma la posició amb 274 punts de subministrament (5,2 TWh de cartera) i a Alemanya ja hi ha 100 punts de subministrament i 1,2 TWh de cartera.

A Itàlia, Gas Natural Vendita va aconseguir una cartera contractada al mercat majorista de 4,4 TWh/any a tancament del primer trimestre.

Al mercat portuguès, GAS NATURAL FENOSA va continuar la seva consolidació com a primer operador estranger en comercialització de gas majorista, amb una cartera de contractes industrials de 6,2 TWh/any. La companyia va tancar el trimestre amb una quota de mercat del 13% que, segons l'Ens Regulador portuguès (ERSE), la converteix en el segon operador del país. Al mercat industrial, on centra les seves activitats, la quota benvolguda a tancament del trimestre va ser superior al 20%, consolidant així el seu lideratge en la península ibèrica de cara a la creació d'un mercat únic ibèric (MIBGAS).

Al mercat exterior, destaca l'increment de la diversificació de mercats, amb vendes de gas a Amèrica (Carib i Sud) i Àsia (Japó, Índia i Corea del Sud). La companyia consolida la seva presència als principals mercats internacionals de GNL amb una posició a mitjà termini en països en creixement o capdavanters al mercat del gas natural liquat.

Al mercat minorista, la companyia va aconseguir a Espanya 11,3 milions de contractes actius de gas, electricitat i serveis a 31 de març. Durant el primer trimestre, la companyia va aconseguir activar 397.000 nous contractes al mercat residencial, amb una cartera final de 351.000 contractes de gas, electricitat i serveis al mercat de la petita i mitja empresa, dels quals 19.000 són contractes elèctrics al mercat portuguès.

Aquest acompliment va fer créixer la cartera de contractes en el segment minorista en un 6% en termes homogenis respecte a tancament del primer trimestre de 2014. D'altra banda, es va superar la xifra d'1,3 milions de llars que compten amb subministrament conjunt de gas i electricitat per part de GAS NATURAL FENOSA, i més de 2,3 milions de contractes actius de serveis de manteniment.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH